Η οικονομία και τα ενεργειακά, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες. Στην κυβέρνηση θεωρούν τα προβλήματα απότοκο του πολέμου.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Γράφουν στην «Μ» οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι προϋπήρχαν. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δίνει το βήμα σήμερα σε τρία πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να αρθρογραφήσουν σχετικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – Βουλευτής Β΄ Πειραιώς με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Καταλύτης για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της ακρίβειας…»
Αναμφίβολα η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια ζει χαλεπούς καιρούς. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες παγκοσμίως διάγουν αλλεπάλληλες καταστάσεις αναταραχής και απορρύθμισης ως αποτέλεσμα φαινομένων πρωτοφανούς έντασης και παγκοσμίων διαστάσεων. Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με βασική αλλά όχι μοναδική παρενέργεια το υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ο δε πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία μετά την αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική εισβολή επιδείνωσε έτι περαιτέρω την όλη κατάσταση. Ήδη στη χώρα μας εμφανίστηκαν έντονες πληθωριστικές τάσεις, με αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία η κυβέρνηση σπεύδει να αναχαιτίσει χτυπώντας το κακό στη ρίζα του.
Παράλληλα, δεν έλειψαν και μεμονωμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας που αντιμετωπίστηκαν με την επιβολή τσουχτερών προστίμων. Προφανώς και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το διεθνές πλαίσιο και την παγκόσμια συγκυρία εντός των οποίων έχει εκκολαφθεί και επωάζεται η ενεστώσα οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ο δε πόλεμος κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας οφείλει να είναι διαχρονικός και αέναος. Και μολονότι η παρούσα κρίση είναι εξωγενής όσον αφορά τη γενεσιουργό της αιτία και έχει διεθνή χαρακτηριστικά όσον αφορά το γενικότερο αποτύπωμά της, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κριθεί εσωτερικά, και δη από την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει στο μέτωπο που αφορά τη μάχη κατά της ακρίβειας.
Οι παλιοί γκουρού του επιχειρείν συνήθιζαν να λένε «think globally act locally». Δηλαδή να σκέφτεσαι παγκόσμια, να δρας τοπικά. Ακριβώς κι αυτό οφείλει να γνωρίζει και να πράξει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση αποδεδειγμένης ευαισθησίας και αποτελεσματικότητας στα δύσκολα. Η δράση εντός συνόρων θα κρίνει την τελική πολιτική εικόνα αλλά – κυρίως- τη σωτηρία των εισοδημάτων των απλών πολιτών που σήμερα έχουν βρεθεί σε δυσκολία. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πηδάλιο είναι σίγουρο πως η Ελλάδα έχει να στηριχθεί από έναν ηγέτη που γνωρίζει να ανταποκρίνεται στα προβλήματα.
Αλέξανδρος Νικολαΐδης – Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ
Απροετοίμαστη η χώρα, έρμαιο στα…χέρια των καρτέλ…»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο θέμα της ακρίβειας προσπαθεί να ρίξει για άλλη μια φορά το φταίξιμο αλλού, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η ακρίβεια δεν ξεκίνησε δύο μήνες πριν, αλλά από τον Αύγουστο. Σαφώς και οι διεθνείς εξελίξεις επιβάρυναν την κατάσταση, όμως οι επιλογές Μητσοτάκη στην ενεργειακή πολιτική δεν παρέχουν καμία ουσιαστική προστασία στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση επέτρεψε την κυριαρχία των καρτέλ στην αγορά ενέργειας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και πάταξη της αισχροκέρδειας. Επίσης πρόσδεσε το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας στο ρωσικό φυσικό αέριο προχωρώντας σε βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, ενώ ιδιωτικοποίησε και τη ΔΕΗ. Η κρίση που αναγκαστικά επέφερε η πανδημία παγκοσμίως δεν «έβαλε μυαλό» στην κυβέρνηση, που αντί να πάρει μέτρα στήριξης για τον απλό πολίτη που πάνω από μια δεκαετία ταλαιπωρείται οικονομικά και προσπαθεί να ορθοποδήσει, συνέχισε να στηρίζει τους λίγους και εκλεκτούς της, προσπαθώντας να ξεπληρώσει τα προεκλογικά γραμμάτια που τους είχε τάξει. Έτσι, όταν έγινε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα μας για άλλη μία φορά ήταν ανοχύρωτη και απροετοίμαστη να διαχειριστεί την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ένα έρμαιο στα χέρια των καρτέλ.
Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι όλα πήγαν λάθος είναι η ίδια παραδοχή του κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη ότι έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ενεργειακή ανασφάλεια και τους καταναλωτές σε αδιέξοδο με τους λογαριασμούς που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος ούτε την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας για τους πολίτες.
Συν τοις άλλοις, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεπερνάει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που τάζουν οι υπουργοί ξελαρυγγιασμένοι στα κανάλια αποτελεί ανέκδοτο, και μάλιστα κρύο. Θα έπρεπε να έχει επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος χτες, να υπάρχει έλεγχος της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν σημειωθεί και επιστροφή τους στους πολίτες, να έχουν μειωθεί οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης καυσίμων και ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για να προστατευθούν τα νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, να έχει ήδη αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε με τέτοια ακραία φαινόμενα ακρίβειας συνδυαστικά με κατώτατο μισθό, χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2010. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας, αλλά δεν θέλει, και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη.
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος – βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας & υπεύθυνος Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Η ατολμία της κυβέρνησης μπροστά στην ενεργειακή κρίση»
Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής περιπέτειας, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν πυροδοτήσει την όξυνση των ανισοτήτων. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από αυτές τις κρίσεις ανέδειξε την ένδειά της σε αντανακλαστικά, αλλά και πολιτικές για τους πολλούς. Σήμερα ενώ βλέπουμε να εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση δείχνει ατολμία να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, δείτε τι κάνει σήμερα με το πρόβλημα των υπέρογκων λογαριασμών της ΔΕΗ. Επιδοτεί με 2 δισ. ευρώ τους παρόχους, αλλά δεν συζητά για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην έχουμε τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας. Ούτε όμως προχωρά στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φτάσουν να έχουν 200 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε βάρος των καταναλωτών. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή του βάρους σε παραγωγούς ενέργειας, στους πολίτες και στο κράτος και αυτό προκαλεί περαιτέρω ανισότητες.
To ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει την άμεση εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης.
Προτείνουμε, πρώτον, την κατάργηση και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και του φυσικού αερίου για όλους τους παραγωγούς με βάση το ΟΣΔΕ ύψους τουλάχιστον 167 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2022.
Δεύτερον, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Μαΐου- Δεκεμβρίου 2021 και επιβολή οροφής στη ρήτρα αναπροσαρμογής και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για όλο το 2022, ύψους τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ύψους 70 εκατ. ευρώ με καταβολή μέχρι τέλος Μαΐου 2022.
Τέταρτον, επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών για το 2021 και για το 2022 που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ με βάση τον αριθμό των ζώων και καταβολή μέχρι 15 Απριλίου.
Πέμπτον, προτείνουμε να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών, καθώς επίσης και την αύξηση του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ με καταβολή μέχρι 15 Απριλίου.
Και, τέλος, χρηματοδοτική ρευστότητα μέσω δανείων και ενισχύσεων με συγκεκριμένη στόχευση (π.χ. καλλιεργητικά δάνεια, ζημιές από καιρικά φαινόμενα κ.λπ.), αλλά και αύξηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις για την ενίσχυση του δικτύου για την άμεση διασύνδεση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ των αγροτών και των οργανώσεών τους και τη χρηματοδότηση σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και εγκατάστασης ΑΠΕ στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μέτρα που θα θωρακίσουν τον πρωτογενή τομέα ώστε να φανεί ανθεκτικός σ’ αυτή την κρίση.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κάνει τέτοιου είδους πολιτική” απάντησε ο γιος του Κυριόπουλου στον Γιώργο Κύρτσο
Αντώνης Συκάρης: Ο Μητσοτάκης τον αποχαιρετά με στίχους του Παλαμά