- «Σκληρή γραμμή» από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς
- “Όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημοσίως, τόσο απομακρύνεται η λύση”, τόνισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ
- “Καταλαβαίνουμε τους Έλληνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα”
“Μπουρλότο” στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ προσπάθησε να βάλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε Μακεδόνας, ο οποίος ομιλεί την Μακεδονική γλώσσα και πως είναι δικαίωμά του αυτό και εντελώς αόριστα αναφέρθηκε σε κάποιες κόκκινες γραμμές, της οποίες όσο παραβιάζει η Ελλάδα, τόσο δεν θα προχωρά η διαπραγμάτευση. Σαν να λέει πως δεν τον ικανοποιεί ούτε το «Άνω Μακεδονία», ούτε οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του…
Διαβάστε τη χαρακτηριστική του τοποθέτηση: «Ένα κομμάτι το βλέπει με ευαισθησία, ανησυχία και κάποιοι με θυμό. Εμείς, σαν κυβέρνηση, το καταλαβαίνουμε αυτό. Θέλουμε το λύσουμε το θέμα με έναν τρόπο που και για τις δυο πλευρές, εμάς και τους γείτονές μας, θα θεωρείται αξιοπρεπής. Καταλαβαίνουμε απόλυτα εκείνους τους Έλληνες πολίτες που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όχι μόνο οι γείτονές μας, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα.
Αν φτάσουμε στο σημείο να «αγγίξουμε» την ταυτότητα, δεν θα υπάρχει λύση. Θα είναι κρίμα για δυο ευρωπαϊκά κράτη να μην είναι αρκετά «μεγάλα» ώστε να το αναγνωρίσουν. Η εθνικότητα και η γλώσσα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης γιατί είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Το ερώτημα είναι μεγαλύτερο από εμένα, τους διαπραγματευτές τους πολιτικούς. Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αν είμαστε σοφοί, μπορούμε να μάθουμε πως να είμαστε σύμμαχοι. Μόλις η Μακεδονία μπει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας.
Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο η πιθανότητα να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση, μειώνεται».
Ο Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του δεν έκρυψε πως έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων: «Είναι ώρα να αποφασίσουμε, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Έχουμε δυο κυβερνήσεις με αποφασισμένους ηγέτες και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Τους επόμενους μήνες θα δούμε αν πλησιάζουμε σε λύση».