Η «ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ» της ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι, η σεφ Ντίνα Νικολάου μας ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για την επιστροφή της στην Ελλάδα αλλά και για το νέο τηλεοπτικό της ξεκίνημα στο Mega.
Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ
Όπως δηλώνει στην «ΜΠΑΜ», είναι έτοιμη να επιστρέψει στην τηλεόραση με καινούργιες ιδέες αλλά και συνταγές, ενώ μας εκμυστηρεύεται και το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της καθώς και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στο επάγγελμά της.
Η σεφ επιστρέφει στην Ελλάδα από το Παρίσι και «προσγειώνεται» στο τηλεοπτικό πλατό του MEGA
Ας ξεκινήσουμε με το όταν ήσουν μικρή τι ήθελες να γίνεις;
Μέχρι τα δέκα μου με τραβούσε ό,τι είχε λάμψη, τη μια έλεγα ηθοποιός, την επόμενη έλεγα «ταξιδιάρα» – ήταν μια δική μου λέξη και σήμαινε ότι θα ταξίδευα συνεχώς – και την μεθεπόμενη έλεγα μπαλαρίνα. Μετά τα δέκα μου άρχισα να μαγειρεύω αλλά και πάλι το επάγγελμα της μαγείρισσας δεν ήταν στη αρχική λίστα. Απόδειξη οι πανεπιστημιακές σπουδές όπως και οι μεταπτυχιακές στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ. Έπρεπε να βρεθώ στο Παρίσι στα 22 μου για να καταλάβω πως η μαγειρική ήταν στο αίμα μου.
Ποιες είναι οι αγαπημένες γευστικές μνήμες των παιδικών σου χρόνων;
Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο σε αυτό το θέμα αλλά θα επιλέξω δύο γευστικές μνήμες που είναι οι πιο αγαπημένες μου.
Τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων: Τσιγαριστό ελαιόλαδο πάνω από το ροδοκοκκινισμένο εκατόφυλλο χειροποίητο μπακλαβά της μαμάς μου πριν μπει στο ξυλόφουρνο της αυλής μας στο χωριό. Τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων με ντοματοτύρι και προζυμένιο ψωμί, μια γεύση που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Οι ντομάτες από το περιβόλι μας ήταν ζαχαρωμένες από τον αυγουστιάτικο ήλιο, το τυρί ήταν γίδινη φέτα, σκληρή και πικάντικη, που κρατούσε τον χαρακτήρα της ακόμη και μετά από μισή ώρα βράσιμο, τα αυγά, που ήταν ημέρας, φυσικά, από τις κοτούλες μας.
Πώς μοιράζει σήμερα τον χρόνο της η Ντίνα Νικολάου; Ελλάδα-Παρίσι; Πώς τα καταφέρνεις όλα αυτά και πόσο πολύ σε έχει επηρεάσει η πανδημία με το μαγαζί σου στο Παρίσι;
Τα τελευταία 15 χρόνια μοιράζομαι σε δύο χώρες, στην Ελλάδα που είναι η πατρίδα μου και στη Γαλλία που με έχει υιοθετήσει επαγγελματικά. Στη Γαλλία ζω από τα 22 μου, είναι μια χώρα που παραδέχομαι και σέβομαι. Η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που δεν τον είχαμε υπολογίσει ποτέ. Κρατάμε αντίσταση όσο μπορούμε και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Ψυχραιμία και συντήρηση, όπως όλοι μας.
Έχεις σπουδάσει οικονομικά και marketing. Εντελώς διαφορετικές σπουδές ή σε βοήθησαν τελικά και με τη μαγειρική;
Πιστεύω ότι όλα όσα ζούμε, όσα μαθαίνουμε, όσα μας πονάνε, έρχεται μια στιγμή που αποτελούν κομματάκια του παζλ της ζωής μας. Άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα στο κέντρο και άλλα στις γωνίτσες, όλα όμως τόσο απαραίτητα για να συμπληρωθεί αυτό το παζλ.
Νέα εκπομπή στο Μεγάλο κανάλι. Για πρώτη φορά στο Mega μετά από τόσα χρόνια τηλεοπτικής καριέρας. Τι ετοιμάζεις και τι είναι αυτό που θα δούνε οι τηλεθεατές;
Οι τηλεθεατές από τις 5 Σεπτεμβρίου και κάθε Σαββατοκύριακο θα απολαμβάνουν το τηλεοπτικό DINAS BAKERY. Αρτοποιία και ζαχαροπλαστική μπαίνουν σε πρώτο πλάνο μέσα από αγαπημένες μου συνταγές. Μικρά και μεγάλα μυστικά της τέχνης της ζύμης ανοίγουν δρόμους στη γεύση. Πίτες, τάρτες, κέικ, κουλούρια, ψωμιά και χίλιες δυο λιχουδιές για να νοστιμίσουν το τραπέζι και τη ζωή μας.
Στη μέχρι τώρα μεγάλη πορεία που έχεις κάνει ήταν πιο πολλές οι χαρές ή οι δυσκολίες;
Οι επαγγελματικές χαρές πολλές και συγκινητικές, αν πρέπει να ξεχωρίσω μια τότε σίγουρα αυτή θα είναι η διάκριση pudlo που είχε το εστιατόριό μας «EVI EVANE» στο Παρίσι το 2017, ως το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας. Οι δυσκολίες αμέτρητες γιατί το να εδραιωθείς γαστρονομικά και να πορεύεσαι με αξιοπρέπεια σε μια χώρα όπως είναι η Γαλλία θέλει «κότσια», όπως λέει ο σοφός λαός μας.
Η ελληνική κουζίνα κατακτά όλο και περισσότερο το διεθνές κοινό. Τελικά έχουμε καλούς Έλληνες σεφ; Ποια είναι η γνώμη σου;
Φυσικά και έχουμε καλούς σεφ, τα τελευταία 15 χρόνια έχει αλλάξει το σκηνικό στη μαγειρική ελληνική σκηνή, έχουμε καλούς τεχνίτες, δημιουργικούς και φιλόδοξους. Η νέα γενιά μαγείρων έρχεται ορεξάτη και αυτό είναι το σημαντικό. Δυστυχώς, η έλλειψη παιδείας που ταλανίζει τη χώρα μας φαίνεται έντονα και στον χώρο μας, αλλά ευελπιστώ στο θαύμα.
Για να κλείσουμε όμορφα θέλω να μου αποκαλύψεις το επόμενο σου όνειρο που θέλεις να κατακτήσεις, ποιο είναι;
Να βοηθήσω τη χώρα μου όσο μπορώ περισσότερο να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί