Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια δικαστικής «ομηρίας», κατά τη διάρκεια της οποίας χύθηκαν τόνοι από μελάνι έως ότου η ελληνική Δικαιοσύνη αποφανθεί και με τη βούλα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι «αθώος του αίματος» για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Του Πέτρου Κουσουλού
Ολόκληρη η εισαγγελική διάταξη που έβαλε στο αρχείο την τετράχρονη «ομηρία» του Αδώνιδος Γεωργιάδη για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας
Με μια πολυσέλιδη διάταξη (αριθμεί 78 σελίδες), την οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Παναγιώτης Καψιμάλης, αποφαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας ο Α. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν ευνόησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. «…Σε κάθε περίπτωση ο Α. Γεωργιάδης ή εάν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει ή είναι αμέτοχος δωροδοκίας…», αναφέρει μεταξύ άλλων η διάταξη του εισαγγελέα σχετικά με την τροπολογία την οποία πέρασε ο νυν υπουργός Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο του 2014, με την οποία πλήττονταν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών και ιδιαιτέρως της Novartis, καθώς άλλαζε προς το δυσμενέστερο τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. «…Στο σημείο αυτό τίθεται ένας αδιαπέραστος λογικός φραγμός. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με τη λογική…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καψιμάλης.
Το σκεπτικό
Στο σκεπτικό της πολυσέλιδης διάταξης καταρρίπτει λέξη προς λέξη, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που έφεραν τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει δωροδοκηθεί ακόμη και με 2.000.000 ευρώ μετρητά προκειμένου να κάνει τα χατίρια του φαρμακευτικού κολοσσού! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, ως σύνολο ενεργειών αλλά και μεμονωμένα σε κάθε περίπτωση δεν καταδεικνύει δωροδοκηθέν άτομο που έχει έρθει σε κρυφή διαβούλευση με τους υπεύθυνους της εταιρείας Νοβάρτις. Στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του φαρμάκου αυτό που επιδιώκει ο δωροδοκών είναι η επικράτηση επί των ανταγωνιστών του. Το αποτύπωμα αυτής της ευνοϊκής-προνομιακής μεταχείρισης αναμένεται να είναι ορατό και ευκρινές στις ενέργειες του δωροδοκηθέντος … Εκ των ενεργειών του Α. Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή-προνομιακή μεταχείριση της ως άνω εταιρείας ή και βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών, σε κάθε περίπτωση δε η συμπεριφορά του……………………….
Διαβάστε τη συνέχεια στο dikastikoreportaz.gr