Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ντράγκι για Πούτιν – Επιδιώκει διπλωματική λύση και όχι εισβολή στην Ουκρανία

Αποστάσεις από την εκτίμηση ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πήρε ο Μάριο Ντράγκι, λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Κάλεσε, μάλιστα, τους ομολόγους του να αφήσουν ανοιχτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας παράλληλα «την ομόφωνη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η επικοινωνία, το γεγονός ότι ο Πούτιν αναζήτησε τον Μπάιντεν, δείχνει πως θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτή δεν είναι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να κόψει τις γέφυρες και είναι έτοιμος να αναλάβει δράση. Είναι στάση κάποιου ο οποίος επιθυμεί να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει η διπλωματία, προκειμένου να φτάσει σε μια ισορροπημένη λύση».

«Αδειάζει» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Κίεβο
Με τις φράσεις αυτές, ο Ντράγκι εμφανίστηκε ουσιαστικά να «αδειάζει» τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ όσο και το ίδιο το Κίεβο που, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζουν ότι οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις τις οποίες έχει μεταφέρει το τελευταίο διάστημα η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία προμηνύουν προετοιμασία για εισβολή. Μάλιστα, ορισμένοι δεν διστάζουν να προσδιορίσουν και τον χρόνο της εισβολής – προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σήμερα συνάντηση με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Στη διάρκειά της δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας φέρονται να του ξεκαθάρισαν ότι πρώτη επιλογή είναι ο διάλογος με τη Μόσχα και όχι η σύγκρουση – είτε με την «προληπτική» επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων είτε, πολύ περισσότερο, με τη μορφή μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Η σύνοδος κορυφής

Αυτή η γραμμή αναμένεται τελικώς να κυριαρχήσει και στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που θα εκδοθεί αύριο. Κι αυτό, παρά τις πιέσεις που ασκούν μια σειρά εταίροι, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, επιδιώκοντας να υιοθετηθεί πιο σκληρή στάση έναντι της Μόσχας.

Έτσι, εκτός των άλλων, ο Nord Stream 2 θα συνεχίσει να αναμένει το τυπικό ΟΚ από τις γερμανικές αρχές προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική πρόθεση να μπλοκαριστεί. Αν και, όπως είναι προφανές, η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη στην ανατολική Ουκρανία και τα σύνορα με τη Λευκορωσία ώστε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «ατύχημα» ή μια πρόκληση που θα οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο».

Πηγή: www.ot.gr

Διαβάστε ακόμη

Με “πρωτόγνωρα μέτρα” προειδοποιεί τη Μόσχα η ΕΕ για την Ουκρανία

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ