Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ο µεγαλειότατος είναι γυµνός

Ο τέως, Χουάν Κάρλος (ετών 82), αυτοεξορίστηκε στον Αγιο ∆οµίνικο, υπό το βάρος της µίζας

ΧουάνΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – παρέα με τα εκατομμύρια που φαίνεται ότι πήρε μίζα – (πιθανότατα) στο Άμπου Ντάμπι ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος. Παρέα του δεν έχει τη σύζυγό του, βασίλισσα Σοφία, η οποία προτίμησε να μείνει στην Ισπανία μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από το παρελθόν του, ο 82χρονος Χουάν δεν υπάρχει περίπτωση να ζει μόνος του. Εκτός από τους υπηρέτες του, σίγουρα θα έχει μαζί του έστω… μια νοσοκόμα. Από τη Δευτέρα που ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει από την Ισπανία δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται και δημοσιεύματα μιλούν για διάφορους πιθανούς προορισμούς, όπως η Πορτογαλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, με τελευταίο το Άμπου Ντάμπι. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τα ανάκτορα, ότι ο Χουάν Κάρλος σχεδιάζει να «αυτοεξοριστεί» μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Η µίζα

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σ. Αραβίας. Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας. Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις
πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβόνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί. Το 1957 έκανε στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαραγόσα. Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσος, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσος ή ο Χ. Κάρλος. Το 1961 ο Χουάν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε και εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της Θαρθουέλα.

∆ιά χειρός Φράνκο

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν των Βουρβόνων, νόμιμος διάδοχος του θρόνου, ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο.

Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος. Υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για κατάργηση της μοναρχίας, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στην Πορτογαλία. Τελικώς, στις 22 Ιουλίου του 1969, ο 76χρονος Φράνκο ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει δικό του διάδοχο, και επομένως διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον ηλικίας 31 ετών Χουάν Κάρλος, δισέγγονο του τελευταίου βασιλιά της Ισπανίας, Αλφόνσου.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό αρχηγό κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του το 1969. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1987 έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ισπανίας που επισκέφθηκε το Πουέρτο Ρίκο. Το 1972 ο Χουάν Κάρλος, δεινός ιστιοπλόος, έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον».

Η απόπειρα

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη τον Χουάν Μαρία Φερνάντεθι Κρον, ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014

Στις 2 Ιουνίου 2014 ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε (μέσω του πρωθυπουργού) ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του γιου του, Φελίπε και ότι θα ζητηθεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο. Τον Ιούνιο του 2019 ο πρώην βασιλιάς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη δημόσια ζωή.

Τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη φερόμενη εμπλοκή του πρώην βασιλιά στη σύμβαση ανάμεσα σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών και τη Σαουδική Αραβία, με τη βασιλική οικογένεια της οποίας διατηρούσε στενές σχέσεις, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η υπόθεση ανακινήθηκε το 2018, όταν μία επιχειρηματίας και πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος τον κατηγόρησε ότι είχε λάβει προμήθεια για τη σύμβαση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο

Λιβύη: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ