Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο 85χρονος Χρήστος Κοντόπουλος δημιουργεί τα δικά του έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά

Της Ελένης Τσιάβο

Η τέχνη, η αισιοδοξία, η αγάπη για δημιουργία είναι από τα λίγα «αγαθά» που δεν γνωρίζουν από περιορισμούς. Ο κύριος Χρήστος Κοντόπουλος, ένας συμπαθέστατος παππούς έξι εγγονιών και ηλικίας 85 χρονών σήμερα, βρήκε τη δική του έμπνευση, τη δική του πηγή ζωντάνιας όταν πλέον κλήθηκε να σταματήσει τη δουλειά του πριν από μερικά έτη καθώς έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί. Γεμάτος ενέργεια, τις ελεύθερες του ώρες τα τελευταία 10 χρόνια κατασκευάζει διακοσμητικά αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Μας άνοιξε την καρδιά του, όταν τον ρωτήσαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε, για το πως γεννήθηκε ιδέα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το είχε για χρόνια προσχεδιασμένο στο μυαλό του ή απλώς «του ήρθε» ξαφνικά μια μέρα; Μας περιέγραψε απλά και με ειλικρίνεια τα συναισθήματα του: «Βγήκα στην σύνταξη και εκεί είπα στον εαυτό μου: από αύριο δηλαδή  θα είμαι μόνο στο καφενείο;». Προφανώς, η δική του ξεκούραση μετά τα τόσα χρόνια δουλειάς στον χώρο των καλλυντικών όπου εργαζόταν, δεν ήταν κάτι τέτοιο. Δεν ήταν αυτό το όνειρο του, ούτε η προσμονή του. Ξεκίνησε λοιπόν, να δημιουργεί με τον δικό του τρόπο, τη δική του φαντασία τις δικές του κατασκευές! Ήθελε να φτιάξει έναν ξεχωριστό “κόσμο” και το έπραξε. Εκεί όπου χάνεται με τις ώρες, ακούραστος όπως μας εξομολογείται και με νέες ιδέες κάθε φορά.

Έρχεται η ώρα να μας μιλήσει για τις εκθέσεις που παρουσιάζει. Μιλά με τόση αγάπη για τα παιδιά που είναι το μεγαλύτερο κοινό του. Και εκείνα λέει τον αγαπούν πάρα πολύ, το εισπράττει απόλυτα όταν παρουσιάζει στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία τις δημιουργίες του, όταν μοιράζεται μαζί τους την τεχνική που ακολουθεί. «Έρχονται οι μικροί μπόμπιρες και μου λένε «Κ. Χρήστο, βρήκαμε αυτό στην ανακύκλωση μήπως θα σας χρειαστεί για να φτιάξετε κάτι καινούριο;;»». Τους χαμογελά και τρέχει και εκείνος μαζί τους σαν ένα μικρό παιδί, έτοιμος για δράση κάθε φορά, έτοιμος για μια νέα «περιπέτεια». Τον ευχαριστούν και του γράφουν χαρακτηριστικά: «είστε τόσο σπάνιος», στις σελίδες από το τετράδιο εκείνο που έχει μαζί του κάθε φορά στις διάφορες παρουσιάσεις του, ώστε να μοιραστούν τη δική τους αφιέρωση. Είναι τόσο υπερήφανος που τον αισθάνονται σαν ένα φιλαράκι τους. Τα εγγόνια του, είναι και αυτά πολύ υπερήφανα για τον παππού τους και ακολουθούν το δρόμο του, με απόλυτο σεβασμό στον όρο της «ανακύκλωσης». Οι δικοί του άνθρωποι τον στηρίζουν μας λέει σε κάθε του βήμα, αν και στην αρχή όταν τους είπε τα σχέδια του, είχαν για λίγο τις αμφιβολίες τους! Όμως τους διέψευσε και κάνει κάθε μέρα το όνειρο του πραγματικότητα.

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, ήθελε να περάσει το δικό του μήνυμα. Προτρέπει έτσι άπαντες να μην σταματάνε ποτέ να κάνουν αυτό που νιώθουν ότι τους γεμίζει. Εξάλλου μας αναφέρει, στο δικό του παράδειγμα, η ηλικία δεν είναι παρά μόνο ένας αριθμός, ασήμαντος, όταν είσαι μέσα σου τόσο δυνατός.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Δείτε μερικά από τα έργα του:

Οι εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι οι ακόλουθες :

  • Δήμος Ερέτριας, καλοκαίρι του 2012 με 300 αντικείμενα
  • Χατζηκυριακειο Ιδρυμα. Δεκεμβριος του 2012. Εκθεση και Bazar με 120 εργα 
  • Δήμος Παλαιου Φαληρου Φεβρουαριος του 2013. Περισσότερα απο 550 έργα χαρίστηκαν, εκ των οποίων 50 χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό του Δημαρχείου.
  • Δήμος Ιλιου Απριλιος του 2013 με 400 περίπου εργα
  • Δήμος Ηρακλείου Δεκεμβριος του 2013 με 380 και πλεον αντικειμενα.
  • Δήμος Πεύκης Μάρτιος του 2014 με 300 εργα.
  • Δήμος Χαλκιδας Στο Κοκκινο Σπιτι Χαλκιδας Μαιος του 2014 με 260 εργα 
  • Δημος Ωρωπου Ιουνιος του 2014 σε 3 χωρους. Σε 2 σχολεια και ανοιχτη εκθεση στην προβλητα των Ferry Boat με 350 αντικειμενα.
  • Δημος Περιστεριου Σεπτεμβριος 2014 με 650 εργα.
  • Δημος Χαλκιδας, Αρτακη. Μονιμη εκθεση απο τον Σεπτεμβριο του 2014 στο κτιριο του Παλαιου Δημαρχειου.
  • Δημος Ψαχνών Ευβοιας Μαιος 2015 με 250 εργα του.
  • Δημος Αμαρουσίου Μαιος 2015 με 380 αντικειμενα.
  • Κατασκευασματα εχουν τοποθετηθει  στο Γηροκομειο Λωιδα στην Κηφισια, στο Γηροκομείο Χαλκίδας, στα Συσσιτια Χαλκιδας και σε άλλα μικρά μέρη της Εύβοιας.

Σε όλες τις εκθέσεις, καθώς και στις μελλοντικές τα αντικείμενα ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ