Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο Αδ. Γεωργιάδης στην ΜΠΑΜ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε άλλους 2.500.000 εμβολιασμούς»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλάει για τους περιορισμούς στη Μύκονο, τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown, που «δεν θα υπάρξει ξανά». 

 

Στον ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ 

Η αρμόδια Επιτροπή Βιοηθικής είναι αρμόδια να υποδείξει σε ποιους κλάδους πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, επισημαίνει με συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας με νόημα, πάντως, ότι βάσει Συντάγματος (άρθρο 25, παράγραφος 4) το κράτος δύναται να ζητάει από τους πολίτες να εφαρμόσουν κάθε μέτρο υπέρ της κοινωνικής και της εθνικής αλληλεγγύης. «Η νίκη μας επί της πανδημίας είναι ένα κατ’ εξοχήν τέτοιο μέτρο απολύτως συνταγματικώς ορθό», αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει ξανά οριζόντιο lockdown. Ωστόσο παραδέχεται ότι, λόγω και της μετάλλαξης τύπου «Δέλτα», «θα θέλαμε άλλα 2.000.000 με 2.500.000 εμβολιασμένους» και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να το επιτύχει. Επιπλέον ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στην «υπόθεση της Μυκόνου», επισημαίνοντας ότι δεν επιβλήθηκε lockdown αλλά περιορισμός στο ωράριο και στη μουσική, ενώ υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών υποστηρίζοντας ότι αν κάποια στιγμή διακινδυνεύει το όλον χάριν του μέρους, θα πρέπει να περιορίζεται το μέρος για να διασώζεται το όλον. «Ελπίζω να μη χρειαστεί να τη λάβουμε και για καμία άλλη περιοχή της Ελλάδος», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

  • Πρόσφατα είχατε υποστηρίξει ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να περιοριστούν πλέον. Ωστόσο, στην περίπτωση της Μυκόνου λήφθηκαν οριζόντια μέτρα. Πώς κρίνετε αυτή την απόφαση; 

Αυτό που έγινε στη Μύκονο δεν είναι lockdown, διαρκώς αναφέρεται ως τέτοιο. Ήταν ένας περιορισμός ως προς τη χρήση της μουσικής και ένας περιορισμός ως προς το ωράριο. Θέματα ωραρίου ρυθμίζονται ούτως ή άλλως, ασχέτως πανδημίας. Άρα δεν έχει παραβιαστεί η αρχή που έχουμε θέσει. 

  • Πιθανολογείται ότι το παράδειγμα της Μυκόνου ενδέχεται να το ακολουθήσουν και άλλα νησιά με αυξημένο ιϊκό φορτίο. Δεν πιστεύετε ότι τέτοιου είδους μέτρα πλήττουν αμιγώς τουριστικές περιοχές στις οποίες στηρίζεται η ελληνική οικονομία; 

Κανένας μας δεν θέλει να βάλει τέτοιου είδους μέτρα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αποφύγουμε. Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο η κακή επιδημιολογική εικόνα μιας συγκεκριμένης περιοχής μπορεί με τη δημοσιότητα που λαμβάνει να βλάψει το συνολικό τουριστικό μας προϊόν. 

Εμείς είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας περιοχής. Άρα, αν κάποια στιγμή διακινδυνεύει το όλον χάριν του μέρους, θα πρέπει να περιορίζεται το μέρος για να διασώζεται το όλον. 

Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο ελήφθη η απόφαση για τη Μύκονο. Ελπίζω να μη χρειαστεί να τη λάβουμε και για καμία άλλη περιοχή της Ελλάδος. 

Όμως, στο τέλος, πρέπει να προστατεύσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, τις θέσεις εργασίας και την ελληνική οικονομία. 

  • Είστε ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την «επέλαση» της μετάλλαξης «Δέλτα»; Σε διάστημα τριών εβδομάδων εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα και πολλές περιοχές έχουν μπει στο «κόκκινο». Τι συνετέλεσε κατά την άποψή σας σε αυτή την έξαρση; 

Εάν είχαμε μια έξαρση στην Ελλάδα και μια ύφεση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα σας έλεγα ότι φταίει η Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή έξαρση της πανδημίας έχουμε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και σε αυτές που είναι εξαιρετικά εμβολιασμένες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. 

Άρα, έχουμε να κάνουμε πάλι με ένα φυσικό φαινόμενο. Δεν μπορεί να απαιτεί κανένας να υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη και από αυτό το φυσικό φαινόμενο να εξαιρείται η Ελλάδα. Δεν μπορεί να συμβεί. Είναι βιολογικά αδύνατο. 

Σε σχέση με την ένταση του φαινομένου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πάντως είναι σε καλύτερη μοίρα. 

  • Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος επιβολής ενός οριζόντιου lockdown το φθινόπωρο; Ή πιστεύετε ότι έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο; 

Τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει ξανά οριζόντιο lockdown. Κυρίως διότι υπάρχει επαρκής ανοσία σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού. 

Το αν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο της χώρας, όχι, δεν είναι ακόμα αρκετό. Θα θέλαμε τουλάχιστον άλλα 2.000.000 με 2.500.000 επιπλέον εμβολιασμένους. 

Θα κάνουμε το παν για να το επιτύχουμε. 

  • Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα; Έχουν αποδώσει τα ευεργετικά μέτρα αλλά και ο περιορισμός στους ανεμβολίαστους; 

Η χώρα μας είναι αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους εμβολιασμούς. Άρα, γενικά το σχέδιο πηγαίνει καλά. Υπολείπεται όμως αρκετά από τον στόχο που θέτουν οι επιστήμονες, που δυστυχώς λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει ανέβει από το 70% στο 85%. 

Τώρα είμαστε περίπου στο 60%. Άρα χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Πιστεύω ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε θα επιτύχουν. 

  • Εμβολιασμός. Σε ποια επαγγέλματα θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός κατά την άποψή σας; Θα πρέπει ή όχι να είναι υποχρεωτικός και για δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό; 

Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για να υποδείξω σε ποιους κλάδους πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει η Επιτροπή Βιοηθικής. 

Όμως, το άρθρο 25 του Συντάγματος, παράγραφος 4, αξιώνει από το κράτος να μπορεί να ζητάει από τους πολίτες να εφαρμόσουν κάθε μέτρο υπέρ της κοινωνικής και της εθνικής αλληλεγγύης. 

Η νίκη μας επί της πανδημίας είναι ένα κατ’ εξοχήν τέτοιο μέτρο, απολύτως συνταγματικώς ορθό. 

  • Έχετε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των επιχειρήσεων να απολύουν το ανεμβολίαστο προσωπικό. Δεν θεωρείτε ακραία αυτή την τοποθέτηση σε μια χώρα η οποία μαστίζεται από την ανεργία; 

Εάν η πανδημία δεν ελεγχθεί, η οικονομική καταστροφή θα είναι τόσο πολύ μεγάλη που η ανεργία θα εκτοξευθεί. Επειδή είμαστε ένας λαός που έχει εξέλιξη μιας τέτοιας δεκαετούς, πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως, οι οικονομικές μας αντοχές είναι μικρότερες άλλων λαών και άλλων κρατών που έχουν περάσει μια δεκαετία οικονομικής ευημερίας. 

Αν οι άλλοι έχουν μία φορά συμφέρον να εμβολιαστούν γρήγορα, εμείς έχουμε 100 φορές συμφέρον. Κατά συνέπεια, ακριβώς επειδή ενδιαφερόμαστε για τη μείωση της ανεργίας, για αυτό θέλω να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσει η πανδημία. 

  • Κεφάλαιο Ελληνικό. Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς που «τρέχει» το έργο, από τη στιγμή που έχει προταχθεί ως εμβληματικό project από την κυβέρνηση; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως υπουργός; 

Το έργο αυτό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA, κύριος Οδυσσέας Αθανασίου, έτρεξε με τους ρυθμούς «Υπουργού Διαστημικής Ταχύτητας». Αυτά είναι δικά του λόγια και όχι δικά μου. 

Στην πραγματικότητα κινηθήκαμε όσο γρηγορότερα μπορούσαμε να κινηθούμε. Ίσως αν δεν είχε έρθει η πανδημία, να μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει περίπου 3 μήνες νωρίτερα. 

Αυτή είναι η μόνη πραγματική καθυστέρηση, και αυτό συνέβη γιατί την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 το σύνολο της δραστηριότητάς μας ήταν η πανδημία και πώς θα οργανωνόμασταν για να την αντιμετωπίσουμε. 

Τώρα, οφείλω να σας πω ότι το έργο έχει γίνει ευμενώς αποδεκτό από την ελληνική και την ξένη επενδυτική κοινότητα. Όπως ξέρετε, πλέον τα προσφερόμενα από τη LAMDA ακίνητα της πρώτης φάσης του έργου έχουν όλα πουληθεί και η δημοσιότητα που έχει πάρει το έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά θετική. Άρα ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος. 

  • Μετά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ο Νίκος Παππάς οδεύει προς το Ειδικό Δικαστήριο. Θα ήθελα ένα σχόλιο σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για διώξεις με πολιτικά κίνητρα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει δυστυχώς τους πάντες με τα δικά του μάτια και τα δικά του κριτήρια. Εμείς ουδέποτε έχουμε ασκήσει πολιτικές διώξεις, ούτε και θα το κάναμε ποτέ. 

Απόδειξη ότι, όταν στη διαδικασία της Εξεταστικής της Προκαταρκτικής Επιτροπής με τον κύριο Παππά δεν τεκμηριώθηκαν ενδείξεις δωροδοκίας του, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να αποσύρουμε την κατηγορία περί ενδεχόμενης δωροδοκίας και να μείνουμε στην κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, που κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως αποδεδειγμένη. 

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που οτιδήποτε μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά των πολιτικών του αντιπάλων, όχι μόνο το χρησιμοποιούσε σε επίπεδο κατηγορίας, αλλά και σε επίπεδο δημόσιας καταδίκης. 

Άρα, δεν δεχόμαστε ένα τέτοιου είδους μάθημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα, εάν διαπιστώνουμε κάποια παράνομη πράξη, να προχωρούμε στη δίωξή της. 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ