Γράφει η Μαριλού Μιχαήλ
Για την πολιτική κίνηση στην οποία επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει αλλά και τους λόγους που αναγκάστησε να εγκαταλείψει τον δικαστικό κλάδο, μιλά στο ereportaz.gr ο πρώην εισαγγελέας, κ. Ιωάννης Σακκάς. Σε συνέντευξη-ποταμό αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια, αναλύοντας όλο το σκεπτικό για το καινούριο πολιτικό κίνημα που οργανώνει.
-Γιατί αποχωρήσατε από το δικαστικό σώμα;
Ι. Σακκάς: «Ως εισαγγελείς αγωνιζόμασταν καθημερινά, ούτε διακοπές δεν πηγαίναμε για να μην παραγράφονται εγκλήματα και να μην απαλλάσσονται οι υπαίτιοι τους. Ο ρόλος μας ήταν να υπηρετούμε με κάθε τίμημα τη δημοκρατία. Από την άλλη όμως, βλέπαμε τους βουλευτές- εισαγγελείς και δυστυχώς τους βιώναμε να αφήνουν κακουργήματα υπουργών και πρωθυπουργών να παραγράφονται. Κακουργήματα απιστίας οικονομικών στα οποία φαίνεται ότι οι υπουργοί μας είχαν εκπαιδευτεί πολύ καλά σε αυτά, παραγράφονταν. Πώς παραγράφεις τους λόγους που σε οδήγησαν στο μνημόνιο; Πώς μπορείς να γίνεις μέτοχος στη διάλυση του κράτους δικαίου; Το 2011 με την υπόθεση- σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πάλι υποθέσεις που έπρεπε να εκδικαστούν παραγράφονταν στέφοντας έτσι την οργή του ελληνικού λαού στους εισαγγελείς. Πέρσι θα ήμουν αντιεισαγγελέας Εφετών. Δεν θέλω τα μισθολόγια σας. Δεν θέλω τις προαγωγές σας. Κουράστηκα να ανέχομαι να μετακυλύουν οι βουλευτές και οι υπουργοί την ευθύνη τους σ’ εμάς, στην τακτική δικαιοσύνη. Αυτό ήταν το πιο πρόστυχο απ’ όλα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση του πρώην πρωθυπουργού τον Κ.Σημίτη: « Όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον εισαγγελέα». Μας κορόιδευε κατάμουτρα, εφόσον οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν εγκλήματα υπουργών. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι αρμόδιος ο εισαγγελέας γι’ αυτά, αλλά η Βουλή ως ολομέλεια! Εκεί μέσα ήταν ο εισαγγελέας, εκεί και η «δικαιοσύνη». Μου δημιουργήθηκε απέχθεια. Έτσι αποφάσισα να μην εξυπηρετήσω άλλο αυτό το σύστημα, να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω, αξιοπρεπώς. Σηκώθηκα λοιπόν και έφυγα και πήγα έξω από τα κάγκελα της Ευελπίδων και είπα: «Τέλος ! Δεν ανέχομαι όλη αυτή τη διαφθορά!».
– Πλέον, προσκαλείτε δημόσια τους πολίτες στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Τι σας οδήγησε σε αυτή την κίνηση;
Ι. Σακκάς: «Τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα είναι πατερναλιστικά κόμματα, είναι δηλαδή τα κόμματα αρχών, τα κόμματα του πάτερ φαμίλια. Γι’ αυτό και στη δημόσια μου πρόσκληση τονίζω ότι είναι πολιτικός φορέας πολιτών και όχι πολιτικών. Τους πολιτικούς τους ζήσαμε και ακόμα τους πληρώνουμε! Εγώ κόμμα δεν φτιάχνω! Ξέρω ότι μπορούν να έρθουν μαζί μου πολλοί, αλλά επειδή δεν έχω την πρόθεση να τάξω και να υποσχεθώ τίποτα και σε κανέναν, θα φύγουν και θα πάνε στο μεγάλο μαγαζί, στο κατεστημένο κόμμα. Αντελήφθη λοιπόν ότι δεν έπρεπε να πέσω σε αυτή την παγίδα. Ξεκίνησα λοιπόν με τις μηχανές εμπρός- πίσω. Ξεκινώντας αντίστροφα απέφυγα να μπω στη νοοτροπία των πατερναλιστικών κομμάτων, μόνο έτσι δεν θα κολλούσα στο κατεστημένο».
Ανάμεσα σε ποια από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα θα τοποθετούσατε ιδεολογικά την κίνηση σας ;
Ι. Σακκάς: «Η κίνηση μου δεν τοποθετείται με αυτό το σκεπτικό. Το σκεπτικό μας είναι είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες πατριώτες και ταυτιζόμαστε απόλυτα με την πολύ σωστή αντίληψη του ελληνικού λαού: «αριστεροί και δεξιοί είναι ίδιοι στο φαΐ». Είμαστε κέντρο, αλλά όχι ανάμεσα στους δεξιούς και στους αριστερούς, γιατί θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι».
Τι γνώμη έχετε για τις ακροδεξιές, φασιστικές και ακροαριστερές παρατάξεις;
Ι. Σακκάς: «Δεν μας εκφράζουν τα άκρα και πόσο μάλλον τα φασιστικά κόμματα. Θεωρώ ότι αυτά τα κόμματα είναι δημιουργήματα παρελκόμενα αυτού που προαναφέραμε, του ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός αγανάκτησε με την ψευτιά και την υποκρισία των δεξιών και των αριστερών. Και δεν αγανάκτησε με τους πολίτες που ψήφισαν, αλλά με τα στελέχη που τον κατέστρεψε».
Αν κατεβαίνατε αύριο στις εκλογές με ποιο κόμμα εντός-εκτός Βουλής με ποιο θα συνεργαζόσασταν;
Ι. Σακκάς: «Δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν τους. Αφήνουμε τα κόμματα αυτά με τα στελέχη τους να είναι στις καρέκλες τους. Εμείς θέλουμε κοντά μας τον απλό πολίτη που εγκλωβίστηκε σε αυτό το σάπιο σύστημα».
Σε αντιδιαστολή τότε με όλα τα υπάρχοντα κόμματα, τι προτείνει η κίνηση σας για την έξοδο από την οικονομική κρίση;
Ι. Σακκάς: «Το σκεπτικό μας στις πολιτικές λύσεις είναι λύσεις- πυρήνες. Λύσεις τέτοιες που αν τις βάλεις σ’ ένα βασικό πρόβλημα θα κάνουν διάχυση λύσεων στα επιμέρους προβλήματα. Το πιο βασικό όμως απ’ όλα είναι η εξασφάλιση και η διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Ο λόγος που παραιτήθηκα, όπως και η αγανάκτηση του λαού πηγάζει από το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε και κυριολεκτικά μας βασανίζει μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, η οποία φυσικά και προστατεύει τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Άρα πρέπει να σταματήσω να μπαίνουν στη χώρα μας αλλοδαποί σαν ξέφραγο αμπέλι και να φεύγουν τα χρήματα εκτός Ελλάδος. Κατά δεύτερον είναι επιτακτικό να θεσπιστεί Εθνικό Νόμισμα. Η εξάρτηση ενός κράτους που εκδίδεται εκτός των ορίων της σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Γινόμαστε δούλοι των ξένων συμφερόντων και των συμφερόντων των ντόπιων πολιτικών οικογενειοκρατιών που μας κυβερνούν. Αν είχαμε εθνικό νόμισμα και εννοώ ελληνικό ευρώ δεν θα κουρευόντουσαν τα ομόλογα, δεν θα έκλειναν οι επιχειρήσεις. Ο Βενιζέλος είπε : « Όποιος ζαλιστεί από τις εξελίξεις να πάρει δραμαμίνες» και οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών χάθηκαν έτσι απλά. Στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα εξαφανίζονταν όλα τα αποθέματα προκειμένου να πληρωθούν ομόλογα ιδιωτών στο εξωτερικό. Ξαφνικά βρέθηκαν αποθέματα 4 τρις υδρογονάνθρακες που είχαν αξία περισσότερο από τον κίτρινο χρυσό. Έχουμε φυσικό αέριο, το λεγόμενο μαύρο χρυσό. «Χρυσό» έχουμε στην Ελλάδα. Λέγανε μερικοί αν φύγουμε από το ευρώ δεν θα έχουμε φάρμακα και τροφή. Γιατί τώρα έχουμε; Παραβιάστηκε το συνταγματικό δικαίωμα του σεβασμού της περιουσίας του Έλληνα πολίτη. Αν είχαμε ισχυρό, ισότιμο, εθνικό νόμισμα δεν θα γινόντουσαν κατασχέσεις περιουσιών. Το χρέος επίσης θα μειωνότανε ραγδαία αν δεν παραγράφονταν όλα αυτά οικονομικά εγκλήματα υπουργών, πρωθυπουργών και βουλευτών και γινότανε δέσμευση των περιουσιών τους. Έτσι έρχονται τα κλεμμένα πίσω. Πρέπει να πληρώσουν οι πραγματικοί υπαίτιοι τόσο υλικά, όσο και ηθικά».
– Άρα ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος της οικονομικής κρίσης, της κρίσης θεσμών και της ανθρωπιστικής κρίσης;
Ι. Σακκάς: «Ο κύριος υπεύθυνος ξεκάθαρα είναι τα δύο κόμματα που διοίκησαν τη χώρα μας και εννοώ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ακόμα και τα μικρότερα κόμματα εντός Βουλής έπαιξαν και παίζουν έξυπνα το ρόλο της διχόνοιας και της συντήρησης του διεφθαρμένου συστήματος».
– Όνομα για την κίνηση βρήκατε;
«Ακόμα δεν θα σας το πω. Το μόνο που μπορώ να σας και πω και είστε και οι πρώτοι που θα το μάθετε είναι ότι θα εμπεριέχει την λέξη δικαιοσύνη και το σύνθημα θα είναι: «Με καθαρή σκέψη και καθαρό λόγο».