Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Ο άγνωστος Μιωνή που χορεύει σε ρυθμούς Σάμπυ τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο επιχειρηµατίας µε ρίζες από το Αγρίνιο (που από τη µία στηρίζει φιλανθρωπικά τα παιδιά µε καρκίνο και από την άλλη εκπροσωπεί τον ισραηλινό στρατό), είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Τoυ Σταύρου Γεωργακόπουλου

«Tα έβαλαν με τον λάθος Εβραίο», είναι μία φράση που αποδίδεται στον Ζαν Κοέν, ένα από τα πλέον επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης: Προκαλούν πανικό τα (νέα) στοιχεία του Σάμπυ Μιωνή


Η διαπίστωση αφορά στον Σάμπυ Μιωνή, αν και τυπικά χρησιμοποιήθηκε για ένα ρεπορτάζ γύρω από την υπόθεση Ντρέιφους και ο Κοέν προφανώς γνωρίζει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, οι οποίοι μάθαμε τον πρωταγωνιστή των πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων στην Ελλάδα μόλις την τελευταία 10ετία. Το παρελθόν, ωστόσο, αποτελεί τον χάρτη για το παρόν και γίνεται οδηγός για το μέλλον. Και ο 51χρονος επιχειρηματίας έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν κάνει πίσω όταν ανοίγει ένα μέτωπο.

«Ο πολίτης, λέει, οφείλει να υπερασπίσει τον εαυτό του και τα δικαιώματά του από οποιαδήποτε παράνομη και αντισυνταγματική πράξη. Το απόλυτο κακό, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει να τιμωρείται. Δεν έχει κάρτα ελευθέρας διαδρομής για να διασύρει, να εκβιάζει και να στοχοποιεί αυθαίρετα και χωρίς επιπτώσεις. Ειδάλλως, θα ζούσαμε, αντί σε οργανωμένη κοινωνία, σε μια ζούγκλα. Η ατιμωρησία γεννά νέα εγκλήματα με επόμενα κάθε φορά θύματα. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το καταπιώ», εξήγησε πρόσφατα τη στάση του.

Ο Σάμπυ Μιωνής βρέθηκε την τελευταία 10ετία πολλές φορές στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Με το ηχητικό υλικό που προσκόμισε στην Προανακριτική Επιτροπή για την ιδιωτική συζήτησή του με τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Νίκο Παππά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο επιχειρηματίας άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ντοκουμέντο εστάλη ήδη στη Δικαιοσύνη και διεξάγεται προκαταρκτική για το αν προκύπτουν παραβατικές συμπεριφορές στα διάφορα παραμάγαζα που φέρεται ότι έστηναν με την προσωπική ατζέντα τους οι πρώην συνάδελφοι του Παππά κάτω από την ομπρέλα του… πολυκαταστήματος που ακούγεται πώς είχε φτιάξει η κυβέρνηση της προηγούμενης 5ετίας.

Όπως είπε και ο Κοέν, όμως, αυτή τη φορά έμπλεξαν με τον λάθος Εβραίο. Και ο Μιωνής βάλθηκε να δικαιώσει τον άλλοτε σύμβουλο επικοινωνίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και του νυν πρωθυπουργού την πρώτη διετία της κοινοβουλευτικής δράσης του.

«Κουβαλάω μέσα μου δυο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον εβραϊκό. Ο ελληνικός γέννησε τη Δημοκρατία και ο εβραϊκός τη Δικαιοσύνη. Οι Έλληνες ξέρουν να προστατεύουν τη Δημοκρατία και οι Εβραίοι να αποδίδουν Δικαιοσύνη σε αυτούς που την απειλούν. Όλες οι μορφές της τρομοκρατίας, λεκτικής και φυσικής, απειλούν τις δύο αυτές αξίες. Ο εβραϊκός λαός και το κράτος του Ισραήλ ξέρει και να βρίσκει και να τιμωρεί τους τρομοκράτες όσο καλά και να νομίζουν ότι κρύβονται», έχει πει πριν από μερικά χρόνια ο Μιωνής.

Μεγάλωσε στο Ψυχικό

Ο 51χρονος επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ο πατέρας του, Χαΐμ Βίκτωρ Μιωνής, που είχε γεννηθεί το 1935 στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούταν στο εμπόριο υφασμάτων, ενώ η μητέρα του Βέτα (1939), το γένος Κοέν, εργαζόταν στο οικονομικό τμήμα της ισραηλινής πρεσβείας. Οι ρίζες του Σάμπυ Μιωνή κρατούσαν από το Αγρίνιο, όπου ο θείος του πατέρας του, Ίωνας Μιωνής αποτελούσε επίλεκτο στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, ενώ από την πλευρά της μάνας του, το γενεαλογικό δέντρο οδηγεί στη Θεσσαλονίκη. Από ‘κει πήραν οι Γερμανοί τον παππού του Σαμπετάι (Σάμπυ) Κοέν και τη γιαγιά του Ζερμέν Κοέν και τους πήγαν στο Άουσβιτς. Τον παππού τον δολοφόνησαν, αλλά η γιαγιά του επιβίωσε αν και βρέθηκε ακόμα και στο Μπλοκ 10, όπου ο επονομαζόμενος «Άγγελος του Θανάτου», Γιόζεφ Μένγκελε έκανε μερικά από τα πιο απάνθρωπα πειράματα. Η Ζερμέν Κοέν επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε να μεγαλώσει τη μητέρα και τις θείες του Σάμπυ που στο μεταξύ είχαν βρει καταφύγιο στις Καλόγριες της Αχαρνών.

Μιωνή
Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο άνθρωπος που στάθηκε απέναντι στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά χωρίς να υπολογίσει το κόστος πέρασε τα μαθητικά χρόνια του αρχικά στη Λεόντειο και έπειτα στο Κολλέγιο Αθηνών. Εκεί βρέθηκε στο στόχαστρο αντισημιτικών οργανώσεων. Αλλά δεν το έβαλε στα πόδια. Αντιστάθηκε. Πάλεψε. Είπαμε ότι το παρελθόν αποτελεί χάρτη για το παρόν.

«Το ότι ο εκδότης της «δημοκρατίας», ο Ι. Φιλιππάκης ήταν ηγετικό στέλεχος της φασιστικής μαθητικής οργάνωσης ‘Ελεύθεροι Μαθητές’, που ίδρυσε ο Βορίδης στο Κολλέγιο Αθηνών, είναι γνωστό. Από τότε είναι και παραμένουν στενοί φίλοι. Τα μέλη της οργάνωσης αυτής χαιρετούσαν ναζιστικά και απειλούσαν αριστερούς και Εβραίους μαθητές. Είναι γεγονός ότι η «δημοκρατία» έγραψε 18 πρωτοσέλιδα γεμάτα ψέματα για εμένα. Είναι επίσης γεγονός ότι τα sites και οι εκπομπές που προσπάθησαν να με αμαυρώσουν, είναι κυρίως ακροδεξιά όργανα. Τα περισσότερα άρθρα της «δημοκρατίας» τα υπέγραφε μη υπαρκτό πρόσωπο, με το όνομα Φοίβος Κλαβδυανός. Μιλάμε για την απόλυτη χυδαιότητα», φέρεται να ‘χει δηλώσει ο Σάμπυ Μιωνής τον Νοέμβριο του 2013 με αφορμή τα ρεπορτάζ της κυβίστησης σε «Βήμα» και «δημοκρατία». Η πρώτη εκ των δύο εφημερίδων στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 δημοσίευσε ρεπορτάζ αποκατάστασης, με τίτλο «Η αλήθεια για τον Σάμπυ Μιωνή». Αρκεί και μόνο η λεζάντα της βασικής φωτογραφίας στο ρεπορτάζ για να αντιληφθεί κάποιος τη βούληση για διόρθωση προηγούμενων ρεπορτάζ. «Ο κ. Μιωνής δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ», ανάφερε το κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία του επιχειρηματία.

Η διόρθωση

Ακολούθησε ανάλογη διόρθωση και από τη «δημοκρατία». Στις 25 Νοεμβρίου η εφημερίδα του Γιάννη Φιλιππάκη είχε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Σάμπυ Μιωνής και η “λίστα Λαγκάρντ”». Με διάψευση των προηγούμενων θεμάτων.

Παπασταύρου

Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Σάμπυ Μιωνής μετακόμισε στη Βοστώνη, όπου με υποτροφία σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο Brandeis. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ γνώρισε τον Άγγελο Μεταξά, γόνο της οικογένειας με το περίφημο κονιάκ, που φοιτούσε στα Taft και τον Σταύρο Παπασταύρου που έκανε μεταπτυχιακό στο Harvard.

Με την αποφοίτησή του εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin&Jenrette, την οποία εξαγόρασε αργότερα η CreditSuisse. Στα 28 χρόνια του αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη και το 1997 ίδρυσε στη Γενεύη την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων CMA (CapitalManagementAdvisors).

 

Μεταξάς

Συνεταιρίστηκε με τον Μεταξά, αλλά τον επόμενο χρόνο πέρασε τις περισσότερες ημέρες του στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης, διότι διαγνώστηκε με καρκίνο. Βγήκε νικητής από τη μάχη και σταδιακά γιγάντωσε την εταιρεία του, που έφτασε σε σημείο να διαχειρίζεται περισσότερα από 3,2 δισ. δολάρια.

«Ο Θεός, η τύχη, η συγκυρία μάς ευνόησαν», έχει πει ο Σάμπυ Μιωνής.

Η μάχη με την επάρατη νόσο άλλαξε πλήρως όλη τη στάση του. Πούλησε την εταιρεία και μετακόμισε στο Ισραήλ. Το φιλανθρωπικό έργο του έγινε σημείο αναφοράς όχι μόνο σε εκείνη τη γωνιά, μα σε όλο τον πλανήτη. Χρηματοδότησε το παιδοκαρκινολογικό κέντρο στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ. Με όρο, μάλιστα, να δέχονται με μικρό κόστος παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επίσης, χρηματοδότησε πειραματικά φάρμακα για τον παιδικό καρκίνο, ενώ έδωσε και 70 υποτροφίες τον χρόνο για το πανεπιστήμιο που φοίτησε και εκείνος μέσω του ίδιου τρόπου.

Ισραηλινοί Κομάντος

Η ελληνική κοινή γνώμη τον γνώρισε τον Ιούνιο του 2010. Τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε κάποια πλοία στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν επιχείρηση στο «Mavi Marmara». Μετά από την επέμβαση ο Σάμπυ Μιωνής έκανε δηλώσεις σε άπταιστα ελληνικά, ως εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Από τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής του, μέχρι που κάποιοι επιχείρησαν να τον εμπλέξουν με τη λίστα Λανγκάρντ. Το 2010, πάντως, προανήγγειλε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Έπειτα από 10 χρόνια δικαιώνεται απόλυτα και, μάλιστα, παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις ως πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδας. Επίσης ο Σάμπυ Μιωνής είναι συνιδρυτής του ισραηλινού κέντρου για τη Βελτίωση της Παιδικής Ηλικίας, μέλος του συμβουλίου ADLIsrael, μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης KerenHayesod, συμπροεδρεύων της TaskForce για τον αντισημιτισμό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εβραϊκής Υπηρεσίας «JewishAgency» και το «Beit-Hatfutsot».

Παραμένει, ωστόσο, ένας απλός άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Στο Τελ Αβίβ κυκλοφορεί με ένα παλιό Volvo 15ετίας, δηλαδή, με το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε έπειτα από τη μετακόμισή του στο Ισραήλ. Προτιμάει καθημερινό ντύσιμο και μόνο μία φορά τον θυμούνται να φοράει επίσημο ένδυμα, καθώς ήταν οικοδεσπότης σε δεξίωση κυβερνητικών στελεχών.

Είναι νόμος στη ζωή να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων μήπως και γλιτώσεις τον λογαριασμό των δικών σου σφαλμάτων. Αλλά φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους τους κατά την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας αγνοούσαν το μότο που περιορίζει το κόστος των λαθών. Και τώρα πληρώνουν ακριβά ότι τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο Σάμπυ Μιωνής δεν αστειεύεται όταν θίγονται οι αξίες του. Το αντιλήφθηκαν το 2000 στην αμερικανική τράπεζα «JuliusBaer», η οποία υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον επιχειρηματία και έτσι ενίσχυσε το φιλανθρωπικό έργο του, διότι όλα τα χρήματα πήγαν σε ιδρύματα για παιδιά.

Το ίδιο έπραξε και με τις υποθέσεις που κέρδισε για τα δημοσιεύματα και τις πρακτικές εντός Ελλάδας. Ε, λοιπόν, ακόμα και αν δεν ήξεραν, όφειλαν στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθουν. Το λέει, άλλωστε, και ο λαός, τον οποίο συχνά – πυκνά επικαλούνται. «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ