Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τα λέει έξω από τα δόντια για την Τουρκία

Στο στόχαστρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

“Και είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφική ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επιμείνουμε ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών.

Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ