Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

O ανελέητος πόλεµος της Κοµισιόν µε την Apple

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της οικονομίας όπου οι μεγάλες εταιρείες με τον μοναδικό τους τρόπο «καταπίνουν» τις μικρές. Στη σύγχρονη οικονομία οι πολυεθνικές έχουν ανακαλύψει μεθόδους και τακτικές οι οποίες εκμεταλλεύονται χαλαρές νομοθεσίες και νομικά παράθυρα προκειμένου να δεσπόζουν στις αγορές και να… πνίγουν δια της μεγάλης τους οικονομικής δυνατότητας όσους μικρούς προσπαθούν να πάρουν και αυτοί λίγη από την πίτα της αγοράς. Σε ό,τι αφορά, δε, τους μικρούς που αξίζουν ως προϊόν οι πολυεθνικές κάνουν κάτι απλό. Τους αγοράζουν και τους μετατρέπουν από αφεντικά σε υπαλλήλους τους.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζοντας τις μεθόδους και τις τακτικές των πολυεθνικών που προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ έχουν αποφασίσει με αυστηρή νομοθεσία να προστατεύουν, όσο μπορούν, τις μικρές επιχειρήσεις με το επιχείρημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υποστηρίζουν ότι κάνουν εις βάρους τους οι πολυεθνικές, εξ Αμερικής. Βέβαια, η ΕΕ μετά το Diesel gate εξ ΗΠΑ κατά της Volkswagen, που κόντεψε να κλείσει λόγω των αυστηρών προστίμων που επιβλήθηκαν στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, έρχεται τώρα να πάρει το αίμα της πίσω με τις καταγγελίες κατά της Apple.

Και, βέβαια, το Diesel gate δεν είχε στόχο μόνο τη Volkswagen αλλά όλες τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες στη συνέχεια αναθεώρησαν την πολιτική τους για το diesel προχωρώντας στην έρευνα η οποία ως γνωστόν κοστίζει πολλά δισ. ευρώ τα οποία η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν τα έχει, αλλά κέρδισε χρόνο και μερίδιο στην αγορά που το είχε χαμένο από τα πολύ καλύτερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

H εκδίκηση είναι κρύο πιάτο

Τώρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δρομολογεί σειρά από έρευνες κατά της Apple. Οι έρευνες της Κομισιόν επικεντρώνονται στις υποψίες για πρακτικές από την πλευρά της Apple οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού σε διάφορους τομείς.

Η πρώτη έρευνα παραγγέλθηκε μετά την καταγγελία της σουηδικής Spotify, η οποία εγκαλεί την Apple για κατάχρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά της διαδικτυακά προσφερόμενης μουσικής.

Οι Βρυξέλλες προσθέτουν επίσης την δυσαρέσκεια που εχει εκφράσει κατά της Apple ένας διανομέας ηλεκτρονικών κι ακουστικών βιβλίων για τους κανονισμούς στις εφαρμογές του Αpp Store. Μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρεται ονομαστικά στην επιχείρηση τούτη, η οικονομική εφημερίδα Financial Times εικοτολογεί πως πρόκειται για την Kobo, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου ηλεκτρονικών βιβλίων Rakuten.

Η δεύτερη έρευνα που παραγγέλθηκε αφορά τη συμπεριφορά του αμερικανικού γίγαντα όσον αφορά την υπηρεσία πληρωμών του Apple Pay. Η Apple έσπευσε αμέσως να απαντήσει στην ανακοίνωση των Βρυξελλών:

«Είναι απογοητευτικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασπάζεται τα αβάσιμα παράπονα από την πλευρά μίας δράκας επιχειρήσεων που απλώς θέλουν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις για να μην πληρώσουν, για να μην παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

«Εμείς δεν θεωρούμε πως αυτό είναι σωστό, θέλουμε να διατηρηθούν οι ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού, όπου κάθε αποφασισμένο πρόσωπο και που έχει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα μπορεί να προκόψει», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Apple.

Δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση που έχει ο τεχνολογικός γίγαντας από την Καλιφόρνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καλοκαίρι του 2016 είχε εξαναγκασθεί από την Επιτροπή να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ για φοροαπαλλαγές που θεωρήθηκαν αθέμιτες.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασίσει.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


Διαβάστε επίσης: Ρόμπερτ Σάιμς: Ο εθνικός (µας) αρχαιοκάπηλος


 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ