↔
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευκλείδη Τσακαλώτου από την παρουσίαση του προγράμματος εξόδου από την πανδημία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με επιτελείς της Κουμουνδούρου, η απουσία του ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς δεν εκτελεί πλέον καθήκοντα τομεάρχη οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών έχει αναλάβει ατύπως την επίβλεψη του τομέα οικονομικής πολιτικής στον οποίο προΐσταται πλέον η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ θεωρείται ίσως ο μόνος τεχνοκράτης του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τα διεθνή οικονομικά κέντρα του εξωτερικού. Η απάντηση στην απουσία του ίσως βρίσκεται στο ότι αφενός δεν ήθελε να ταυτιστεί με την υπάρχουσα πρόταση του κόμματος, την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική, και αφετέρου στη διάθεση του Τσίπρα να τον «κοντύνει» πολιτικά βλέποντας τις αυξημένες φιλοδοξίες του. Συμπέρασμα ; Από την απουσία του πρώην τσάρου, και οι δύο πολιτικοί βγήκαν κερδισμένοι.
↔
Οι εντυπώσεις που άφησε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ήταν άριστες. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, ετοιμόλογος, ενώ όχι μόνο δεν «μάσησε» από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, αλλά απάντησε μία προς μία στις προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, διάφορα κέντρα ξεκίνησαν μια συζήτηση για το κατά πόσον το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμερο για αυτήν την εξέλιξη ή όλο αυτό έγινε στο πλαίσιο προσωπικής πολιτικής του υπουργού, τον οποίο πολλοί εμφανίζουν ως εν δυνάμει δελφίνο. Πολύ γρήγορα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε non paper που εξέδωσε, ανέφερε ότι: «O υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ενώ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Με αυτόν τον τρόπο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν να ανακόψουν την άκαιρη αυτή συζήτηση, την οποία απέδωσαν σε κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
↔
Προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη- αστραπή στη Λιβύη. Εκεί συνάντησε τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ήταν μέχρι πέρυσι ο επιτετραμμένος της χώρας του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Παρά το κλίμα αβρότητας που βγήκε προς τα έξω, στη face to face συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν η αραβική χώρα δεν ακυρώσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, θα υπάρξουν συνέπειες, αρχής γενομένης από τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έδειξε να μην περίμενε τέτοια ευθεία προειδοποίηση, ενώ προσπάθησε να καταρρίψει την εντύπωση περί πρόσδεσης της χώρας του στο τουρκικο άρμα εξωτερικής πολιτικής.
ο… ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ
Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί