Η μετάφραση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για Εισφορά Αλληλεγγύης και συντάξεις – Οι επόμενες μειώσεις φόρων που θα εξαγγελθούν
Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον δημόσιο τομέα από το 2023, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση μισθών, μικρή για τους χαμηλόμισθους και μεγαλύτερη για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ σημαντικές προβλέπεται να είναι τη νέα χρονιά και οι αυξήσεις στις συντάξεις.
Όπως είναι γνωστό, η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων με ορίζοντα κατάργησης το 2014, αλλά συμπλήρωσε 11 χρόνια εφαρμογής, παρότι υποτίθεται ότι ήταν έκτακτο μέτρο. Η κατάργηση της Εισφοράς οδηγεί σε αυξήσεις μισθών 500.000 υπαλλήλων του Δημοσίου αλλά και των συνταξιούχων.
Ειδικότερα για εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, η αύξηση θα είναι 1,83 ευρώ τον μήνα, για αποδοχές 1.250 ευρώ τον μήνα το όφελος θα είναι 5,5 ευρώ μηνιαία, για εισόδημα 1.500 ευρώ μήνα η αύξηση θα είναι 11 ευρώ και για 2.500 ευρώ η αύξηση εκτινάσσεται στα 56 ευρώ μηνιαία.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι δεν πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν και έχουν έσοδα από ενοίκια, καθώς και όσοι έχουν έσοδα από μερίσματα και τραπεζικές καταθέσεις.
Το 2023 θα πάψουν να πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης οι:
– πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι,
– δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί,
– συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών Ταμείων,
– μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2023 η αύξηση που θα λάβουν θα είναι ίση με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 5% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6,5%.
Σε περίπτωση χαμηλότερου πληθωρισμού και μικρότερης αύξησης του ΑΕΠ η αύξηση θα είναι χαμηλότερη. Γενικότερα, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αύξηση που θα λάβουν είναι το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού διά δύο.
Εν τω μεταξύ από τη νέα χρονιά αναμένεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώνεται σήμερα στα 713 ευρώ. Εκτιμάται ότι ο κατώτατος μισθός στις αρχές του 2023 θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.
Επιπλέον, αναμένεται και μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει χιλιάδες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημίες, ενώ για τους ενεργούς στην Εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μία απόδειξη.
Συγκεκριμένα οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
– 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
– 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
– 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
– 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
Σταδιακή κατάργηση της επιβάρυνσης
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε 450.000.000 ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Επισημαίνεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ προβλέπεται μείωση κατά 40% του τέλους για τα επόμενα τρία χρόνια, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς και πλήρης απαλλαγή για τα έτη 2022, 2023 και 2024 για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους από 1ης Ιανουαρίου του 2020 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Προσεχώς και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα. Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης, ενώ από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα αυτοκίνητα άνω των 10 ετών, από την πρώτη τους κυκλοφορία στην Ελλάδα. Ο φόρος πολυτελείας έχει παγώσει την αγορά αυτοκινήτου και επηρεάζει ειδικά τρίτεκνους και πολύτεκνους που από τη μια πλευρά απαλλάσσονται του τέλους ταξινόμησης και από την άλλη πληρώνουν υπέρμετρους φόρους αν αγοράσουν αυτοκίνητο που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.