Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ο αντιπρόεδρος, η μαραθωνοδρόμος της Εθνικής, οι Κινέζοι και η βίλα του Κωστόπουλου

Του Πέτρου Κουσουλού

Τον τελευταίο της… μαραθώνιο έτρεξε το απόγευμα της Παρασκευής η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμπλέκεται στο Jumbo σκάνδαλο του (made in China) real estate στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πρώην -πλέον- αντιπρόεδρος των Jumbo και μικρομέτοχος της εταιρείας, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.
Με μια λιτή ανακοίνωση η ΕΤΕ έκοψε τον ομφάλιο λώρο συνεργασίας με το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο πρωταγωνιστούσε στις διάφορες δράσεις του πιστωτικού ιδρύματος, όπως διαλέξεις σε φοιτητές, ακόμη και μαραθωνίους για καλό σκοπό!

Η πλάτη της αποπεμφθείσας πια Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου βαρύνεται από το μείζονος σημασίας θέμα που διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδος, αλλά και της Κίνας, με τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Destiny του Παπαευαγγέλου για την απόκτηση της χρυσής βίζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, η κομπίνα ανέρχεται σε ποσό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν από Κινέζους «επενδυτές» μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερικός έλεγχος στην τράπεζα και έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες τραπεζικών στελεχών κι αν τελικά δεν λειτούργησαν σωστά οι μηχανισμοί εποπτείας ώστε να αποτραπεί μια τέτοια δραστηριότητα. Ο «αποκεφαλισμός» του διευθυντικού στελέχους αποτελεί επιχείρηση αποσυμπίεσης του πιστωτικού ιδρύματος εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων που προμηνύονται μέσω των ελέγχων των εποπτικών και εισαγγελικών Αρχών.

Οκτώ τερματικά μηχανήματα

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo είχε απευθυνθεί μεταξύ άλλων στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία προμηθεύτηκε τελικώς οκτώ τερματικά μηχανήματα -αριθμός τουλάχιστον ασυνήθιστος για μια εταιρεία real estate-, μέσω των οποίων από τα τέλη Απριλίου μέχρι και πρόσφατα δέχθηκε ποσά ύψους 40 εκατ. ευρώ. Και ενώ η China Union Pay φέρεται να ενημέρωσε μέσω επιστολής τη γενική διευθύντρια της τράπεζας, την κ. Τζάκου, εκείνη είχε υποβαθμίσει το θέμα και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, δεν ενημέρωσε τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία πληροφορήθηκε την υπόθεση από τον Κινέζο πρέσβη.
Ύστερα από αυτό, η διοίκηση της Εθνικής ενημέρωσε τις εποπτικές αρχές και έλαβε μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την αποπομπή των εμπλεκόμενων στελεχών της τράπεζας. «Μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό, προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη διοίκηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική.

Πώς στήθηκε η μεγάλη μπίζνα

Από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών αποδεικνύεται ότι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, μέσω της εταιρείας του Destiny Επενδυτική, προσέγγιζε Κινέζους επιχειρηματίες που είχαν χρήματα, αλλά λόγω των capital controls στη χώρα τους δεν μπορούσαν να τα βγάλουν στο εξωτερικό. Η μεταφορά των χρημάτων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και αυτόματη χορήγηση βίζας γινόταν με τη χρήση POS της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, οι Κινέζοι «έσπαγαν» τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μέσω του κινεζικού τραπεζικού συστήματος, αγόραζαν ακίνητα που επιθυμούσαν στην Ελλάδα, «ξεπλένοντας» τα χρήματά τους μέσω των POS, και ταυτόχρονα αποκτούσαν και «χρυσή βίζα» με την οποία ήταν επί της ουσίας Ευρωπαίοι πολίτες.
Αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και τη δημοσιότητα που εξέλαβε, η Jumbo αποφάσισε να «θυσιάσει» τον επί χρόνιο στενό συνεργάτη του Απόστολου Βακάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας».

Τι ισχυρίζεται ο Παπαευαγγέλου

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση μετά τη διεθνοποίηση του θέματος και την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών, προσπαθεί να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος ότι ενήργησε βάσει του νόμου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής επισημαίνει ότι οι συναλλαγές ήταν διατραπεζικές και διαφανείς. «Η εταιρεία μας ζήτησε και πήρε με νόμιμες διαδικασίες από 2 ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα POS τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα, με σκοπό την πώληση ακινήτων. Οι πληρωμές μέσω των POS έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των αγοραστών που είχαν εκδοθεί από τις τράπεζές τους. Όλες οι συναλλαγές μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν. Τα ποσά από τα POS που ήταν συνδεδεμένα πιστώθηκαν στον εταιρικό μας ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό όπου ήταν συνδεδεμένα τα POS» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Και συνεχίζει: «Η διαδικασία της αγοραπωλησίας των ακινήτων γίνεται με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο και με συναλλαγές διατραπεζικές από την αρχή έως και το τέλος. Το τίμημα κατά τη διαδικασία του συμβολαίου δίνεται με δίγραμμες τραπεζικές επιταγές ή με τραπεζικά εμβάσματα από τον λογαριασμό του αγοραστή. Με λίγα λόγια, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι διατραπεζικές και διαφανείς».
Πρόσωπα του περιβάλλοντός του με τα οποία επικοινώνησε η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αναφέρουν πως πρόκειται για έναν επιχειρηματία χαμηλών τόνων ο οποίος ουδέποτε έχει δώσει δικαιώματα για τον τρόπο απόκτησης των εισοδημάτων του. Μάλιστα, ανέφεραν ότι είναι σοκαρισμένος από την έκταση που έχει πάρει η ιστορία με τις «χρυσές βίζες», καθώς είναι προφανές πως ούτε ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει τη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Είχε αγοράσει σειρά ακινήτων

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο επιχειρηματίας είχε προχωρήσει στην αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development στο Παλαιό Ψυχικό ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε αγοράσει, έναντι του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ, και τη βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ