Ηχηρό μήνυμα κατά του ναζισμού απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Σήμερα, 100 χρόνια μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν εκατομμύρια Ευρωπαίων έχασαν τη ζωή τους στη μάχη και 70 χρόνια από τις βιαιότητες της Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος, καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτούς τους τρομακτικούς εφιάλτες σε ένα λαμπρό όραμα και αυτό το όραμα σε μια πραγματικότητα: την Ενωμένη Ευρώπη, την Ευρώπη μας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο σεβασμό της ελευθερίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του ανθρώπινου σεβασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα πως «ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός συνιστούν απειλή κατά των θεμελιωδών αρχών μας», που είναι «η δημοκρατία και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έστειλε κατά την ίδια εκδήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε ακόμη ότι το Ολοκαύτωμα ήταν η χειρότερη τραγωδία στην ανθρωπότητα και ότι οι κίνδυνοι και οι δαίμονες δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται στις κοινωνίες μας, τονίζοντας πως κραυγή μας είναι «ποτέ πια».
Παράλληλα συνάντηση θα έχει στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από δυο χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί την αναθέρμανση των επί μακρόν «παγωμένων» ελληνορωσικών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει το μήνυμα πως δεν είναι προσκολλημένη στον άξονα Βερολίνου-Ουάσιγκτον.
Στην ατζέντα θα βρεθούν και οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός προεδρεύει και τουΣυμβουλίου της Ε.Ε., ωστόσο η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως μια καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, η Αθήνα προσδοκά αρκετά από τη Μόσχα και σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, καθώς θέλει το ρωσικό «παρών» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (παρά την αρχική εμπλοκή) και των σιδηροδρόμων, ενώ η ρωσική αγορά αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ελληνικό τουρισμό. Στην ατζέντα των διμερών θεμάτων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου από την Gazprom, τη μείωση της οποίας έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Πούτιν ο κ. Σαμαράς.