Τι κι αν αποτελούν έναν από τους αλμυρούς πειρασμούς με εξαιρετικά υψηλή θερμιδική αξία, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στα πατατάκια ή αλλιώς τσιπς.
Είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, όμως δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το «θόρυβο» που κάνει η σακούλα στην οποία συσκεύαζονται από τις εκάστοτε εταιρείες και ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο, όπου κατά τα άλλα θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη ησυχία, όπως για παράδειγμα στον κινηματογράφο.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, πού μπορεί να αποσκοπεί στην πραγματικότητα αυτός ο «θόρυβος»;
Την απάντηση έρχεται να δώσει ο καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας, Τσαρλς Σπενς, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος θέλοντας να λύσει αυτό το μυστήριο αλλά και να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τα ίδια τα τσιπς είναι τόσο τραγανά, πραγματοποίησε ένα ηχητικό πείραμα.
Στο ηχητικό πείραμα του καθηγητή, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν τσιπς ενώ παράλληλα φορούσαν ακουστικά και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του, όταν η συσκευασία κάνει θόρυβο και τα ίδια τα τσιπς είναι τραγανά, τότε αυτομάτως οι δύο αυτοί παράγοντες τα κάνουν πιο νόστιμα. Οι συμμετέχοντες του πειράματος δήλωσαν μάλιστα, πως όταν δεν μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο από τα τσιπς, αυτά έμοιαζαν μπαγιάτικα και μαλακά.
Η θεωρία του καθηγητή Σπενς υποστηρίζει έτσι, ότι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση προς όφελός τους για να κάνουν τόσο τα πακέτα, όσο και τα τσιπς, όσο το δυνατόν πιο «θορυβώδη», ώστε να βελτιώνεται η γεύση τους.
«Ο ήχος του φαγητού παίζει ρόλο. Οπως ρόλο παίζουν τόσο η συσκευασία του φαγητού, όσο και οι ατμοσφαιρικοί ήχοι», εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε, ότι «οι ήχοι της συσκευασίας ενός φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση του τι έρχεται μετά από αυτό επίσης.»
Η θεωρία του Τσαρλς Σπενς έρχεται μετά από την αποκάλυψη από τον επιστήμονα Δρ Ιαν Φισκ, ότι αν κανείς βουτήξει ένα μπισκότο Digestive σε μια κούπα τσάι, τότε βελτιώνεται πράγματι η γεύση του μπισκότου αυτού.
Πηγή: Bovary