Ο θάνατος του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, αλλά και και ο σοβαρός τραυματισμός της οχτάχρονης Αλεξίας από αδέσποτη σφαίρα, επαναφέρουν στο νου αντίστοιχες τραγωδίες που ήρθαν ως κατάληξη… ”πολεμικών” εθίμων. Παρά το αίμα που έχει χυθεί, οι απόψεις γύρω από την κατάργηση, ή μη, αυτών των εθίμων διίστανται.
Ο τραγικός απολογισμός των ματωμένων εθίμων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι 15 νεκροί και εκατοντάδες ακρωτηριασμένοι και εγκαυματίες…
Ρουκέτες, σαΐτες, βαρελότα, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και μπαλωθιές, αντί για χαρά, σκορπούν τον θάνατο και τη θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο ιδιότυπος φόρος αίματος μετρά φέτος έναν νεκρό από τον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, ένα 8χρονο κορίτσι που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένο από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα, και δύο ανήλικους από την Κω και την Αίγινα που κινδυνεύουν να χάσουν τα δάχτυλα τους.
Ο κατάλογος των θυμάτων όμως είναι μακρύς.
Το Πάσχα του 2018, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης, οι δύο σοβαρά.
Το 2017, ο θάνατος του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, συγκλονίζει το Πανελλήνιο. Όπως και η 8χρονη στη Θήβα, ο Μάριος έπαιζε αμέριμνος στο προαύλιο του σχολείου του, όταν χτυπήθηκε από μπαλωθιές που έριχναν άτομα σε γειτονικό καταυλισμό.
Πηγή: skai.gr