Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης
Στη ματαίωση της πώλησης αρχαιοελληνικού αμφορέα προχώρησε η φημισμένη γκαλερί «Kallos» στο Λονδίνο, καθώς έπειτα από έρευνα του Έλληνα αρχαιολόγου, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και καθηγητή στο Campridge, Χρηστου Τσιρογιάννη, προέκυψαν στοιχεία που συνδέονται με λαθρεμπόριο.
Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, επρόκειτο για «πιθάρι με δύο λαβές και στενό λαιμό που κατασκευάστηκε γύρω στο 550 π.Χ». Από την έρευνα του κ. Τσιρογιάννη προέκυψε ότι ο αμφορέας πιθανόν να προέρχεται από παράνομη ανασκαφή στην Ιταλία..
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Τσιρογιάννης, εντόπισε τον αμφορέα όταν η γκαλερί τον προσέφερε τον περασμένο μήνα στην Tefaf Maastricht, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων στον κόσμο, και τον ταύτισε με μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει το ίδιο αντικείμενο στα χέρια του Giacomo Medici, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2004 για εμπόριο κλεμμένων αντικειμένων.
Η γκαλερί Kallos, η οποία ειδικεύεται στην αρχαία τέχνη, ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, γιο του βαρόνου Hans Heinrich von Thyssen Bornemisza, του Ελβετού δισεκατομμυριούχου που δημιούργησε τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης σε ιδιωτικά χέρια στον κόσμο.
Η κατάθεση στη δίκη της εφοπλιστικής οικογένειας
Όπως είχε μεταδώσει το ereportaz.gr, ο κ. Τσιρογιάννης ήταν ένας εκ των δύο αρχαιολόγων που την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορούμενων μελών της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων σε Σχοινούσα και Παλαιό Ψυχικό.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση των αρχαιοτήτων που από το 2006 απασχολεί τις ελληνικές αρχές και από το 2018 τις δικαστικές αίθουσες. Τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας είχαν απαλλαγεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο το 2022 για το κακούργημα της υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Ωστόσο ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απαλλακτική απόφαση και η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε δεύτερο βαθμό από σχεδόν μηδενική βάση.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης κατά τη δεύτερη έφοδο των αρχών στη βίλα της Σχοινούσας τον Απρίλιο του 2006, είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί «17 άλμπουμ που περιλάμβαναν 2.217 φωτογραφίες».
Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν 1.315 αντικείμενα, που ήταν όλα (πλην ενός) αρχαία, χαρακτηρισθεντα μουσειακά, στην πλειονότητά τους εξαιρετικής τέχνης. Μέχρι σήμερα, ο αρχαιολόγος Χρ. Τσιρογιάννης έχει ταυτίσει 805 απ’ τα αντικείμενα του -φωτογραφικού αρχείου, με αρχαία που βρίσκονται σε μουσεία, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά αντηλλάγησαν μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε επίσης ότι είχαν εντοπιστεί αρχαίοι αμφορείς σε σπίτι που συνδεόταν με τον επιστάτη της βίλας. Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε πως ένας εκ των μελών της κατηγορούμενης εφοπλιστικής οικογένειας «είχε προσωπική γνώση διότι αγόραζε και πωλούσε».