Τη διπλωματική, και όχι τη νομική οδό, επιλέγει η κυβέρνηση για την διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κοινοτική οδηγία που αφορά την επιστροφή αρχαιολογικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα από ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, ο υπουργός είπε ότι «όσον αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κ. Κλούνεϊ, ολοκληρώθηκε, δηλαδή πληρώθηκε». Ωστόσο επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση «η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο».
Ο Αρ. Μπαλτάς αναγνώρισε το έργο που κάνει η Διεθνής Επιτροπή Διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα επισημαίνοντας ότι τώρα «έχουμε πολύ περισσότερους φίλους».
«Βοηθά ότι κόσμος έρχεται και επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως και την Ακρόπολη, γιατί δείχνει πόσο άξιοι είμαστε να υποδεχθούμε τα αρχαία» και καταρρίπτει τα σχετικά βρετανικά επιχειρήματα σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.
«Αυτό αυξάνει την πίεση, όμως το Βρετανικό Μουσείο αντιστέκεται» συνέχισε ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε πως πρόσφατα έμαθε από φίλο του ότι μοίραζαν φυλλάδια γιατί τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Αναφορικά με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το βρήκε «σε κακή κατάσταση» και τώρα βρίσκεται «σε αναδιοργάνωση».
«Στοιχεία της αναδιοργάνωσης είναι και η αύξηση της τιμής που ήταν τραγικά χαμηλή και το ηλεκτρονικό εισιτήριο», σημείωσε ο Αρ. Μπαλτάς τονίζοντας ότι «από έσοδα της τάξης των 70 εκατ. μπορεί να δίνει τα διπλάσια και δεν υπερβάλλουμε. Μ’ αυτή την έννοια ο ίδιος ο πολιτισμός μπορεί να προσθέτει πόρους για τον εαυτό του».