Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, οι φυλακές αποτελούνται από 8 κτίρια που περικλείουν το προαύλιο. Τα κτίρια αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικούς διαδρόμους στους οποίους παρεμβάλλονται βαριές κλειδωμένες καγκελόπορτες που φρουρούνται.
Πρόκειται για το Διοικητήριο, τις 6 πτέρυγες με τα κελιά και το Νοσοκομείο των φυλακών. Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο εκτίει την ποινή του ο Σάββας Ξηρός λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Στην Α΄ πτέρυγα φιλοξενούνται μεταξύ άλλων, περίπου 25 άτομα που κατηγορούνται για αδικήματα που τέλεσαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνες της Φωτιάς». Μεταξύ αυτών και οι υπόδικοι για τη ληστεία του Βελβεντού.
Στη Β΄ πτέρυγα κρατούνται υπόδικοι ή καταδικασθέντες για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Στην εν λόγω πτέρυγα ο υπερπληθυσμός είναι πολύ έντονος καθώς λόγο του νόμου στα κελιά βρίσκονται για τοξικομανείς για μικροποσότητες με αποτέλεσμα δεκάδες εξαρτημένοι να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά.
Στις Γ΄ πτέρυγα κρατούνται αλλοδαποί έγκλειστοι κυρίως πακιστανικής και αφρικανικής καταγωγής και στη Δ΄ πτέρυγα κρατούνται οι «σκληροί» κακοποιοί, συνήθως αλβανικής καταγωγής. Η Δ’ πτέρυγα είναι γνωστή περισσότερο ως εστία εξεγέρσεων, απόπειρας αποδράσεων και συμπλοκών, ενώ σε πρόσφατες εφόδους των ΕΚΑΜ αρκετές φορές βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά. Οι «σκληροπυρηνικοί» των φυλακών βρίσκονται συνήθως στην τέταρτη πτέρυγα.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι κρατούμενοι από την Δ΄ πτέρυγα διεμήνυσαν με τον τρόπο τους ότι Χρυσαυγίτες κρατούμενοι θα έχουν… σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση μαζί τους.
Στην Ε΄ πτέρυγα φιλοξενούνται όσοι κρατούμενοι εργάζονται σε διάφορα πόστα των φυλακών- ένας από αυτούς είναι και ο Χριστόδουλος Ξηρός.
Στην ΣΤ΄ πτέρυγα, που με ειρωνική διάθεση έχει χαρακτηριστεί ως «V.I.P.» φιλοξενούνται πολλοί υπόδικοι επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα με πιο προβεβλημένους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Λάκη Γαβαλά. Για πολλές ώρες προβαλλόταν ως η ενδεδειγμένη λύση για την κράτηση των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Απορρίφθηκε όμως τελικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, η επί σειρά πολλών μηνών επιθετική ρητορική του Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών του κόμματος για τα πεπραγμένα του πρώην υπουργού έπαιξε ρόλο στην απόφαση.