Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο «χάρτης» του καρκίνου στην Ελλάδα

Τον «χάρτη» του καρκίνου στην Ελλάδα παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» με τη βοήθεια των ειδικών, καταγράφοντας τις ιδιαιτερότητες στον επιπολασμό των ογκολογικών νοσημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που κατ’ αναλογίαν των πληθυσμών των δύο χωρών ισχύουν και στην πατρίδα μας, δύο στους πέντε άνδρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διηθητικό καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ ένας στους πέντε θα αποβιώσει εξαιτίας του καρκίνου.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η «Μ» με τη βοήθεια ειδικών καταγράφει τις ιδιαιτερότητες των ογκολογικών νοσημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών – Την επέκταση του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


Όπως εξηγεί η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ως προς τη συχνότητα εμφάνισης πρώτος κατατάσσεται ο καρκίνος του προστάτη, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Σε ανάλυση του αριθμού θανάτων σε επίπεδο πληθυσμού, πρώτος κατατάσσεται ο καρκίνος του πνεύμονα, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 9.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα ετησίως και σχεδόν 7.800 θανάτους από τη νόσο ετησίως.

«Ως προς το γυναικείο φύλο, περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν διηθητικό καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ μία στις έξι γυναίκες θα αποβιώσει από τον καρκίνο. Σε σειρά συχνότητας πρώτος κατατάσσεται ο καρκίνος του μαστού, με μία στις οκτώ γυναίκες να νοσεί κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», αναφέρει η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Περισσότερους θανάτους σε επίπεδο πληθυσμού προκαλεί ο καρκίνος του πνεύμονα, ειδικά στην πατρίδα μας που καπνίζουν 4 στις 10 γυναίκες, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό –στις «θεριακλούδες» γυναίκες– μετά βίας αγγίζει το 6%! Δεύτερος σε θανάτους κατατάσσεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθείται από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, στις νεαρές ηλικίες 25-44 ετών δεύτερος σε θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και γι’ αυτό επιβάλλεται να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι του ιού HPV, ώστε να προστατευτούν τα κορίτσια από τον συγκεκριμένο γυναικολογικό καρκίνο στη μετέπειτα ζωή τους, όπως επίσης τα κορίτσια και τα αγόρια από την εμφάνιση άλλων εννέα καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί ο καρκίνος που αναπτύσσεται σε νεανική ηλικία και βεβαίως υπάρχουν και οι επιβιώσαντες από καρκίνο (cancer survivors). Οι σύγχρονες θεραπείες και η έγκαιρη διάγνωση έχουν βελτιώσει την επιβίωση από αρκετούς τύπους καρκίνου. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν σημειωθεί στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του νεφρού, στο κακόηθες μελάνωμα και το non-Hodgkin λέμφωμα. Ωστόσο, απογοητευτικά παραμένουν τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης (της τάξεως του 30% ή και χαμηλότερα) στους καρκίνους του στομάχου, του εγκεφάλου, του οισοφάγου, των πνευμόνων, του ήπατος και του παγκρέατος.

καρκίνου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στους πέντε σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, που περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη φτωχή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ.

Προκειμένου να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τους καρκίνους πραγματοποιούνται προσυμπτωματικά προγράμματα ελέγχου, όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, που έχει συμβάλει στο να εξεταστούν 300.000 γυναίκες με δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και να εντοπιστούν περισσότερα από 15.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους, όπως τόνισε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25/10. Προκειμένου να επωφεληθούν από τις δωρεάν εξετάσεις ακόμα περισσότερες γυναίκες στην πατρίδα μας, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» επεκτείνεται στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, μετά από σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σημειώνοντας πως «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη ‘‘τρέξει’’ στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα». Έως σήμερα το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών παρέχοντας δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms στα κινητά τηλέφωνα και των νέων δικαιούχων, που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 45 έως και 49 ετών και 70 έως και 74 ετών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θ. Βασιλακόπουλος: Αυξημένα κρούσματα κορονοϊού τον τελευταίο μήνα, σημαντικό «όπλο» το νέο εμβόλιο

Έγκαιρη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) λόγω της COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ