Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο χειρότερος εφιάλτης στην Ισπανία – Αυξήσεις 140% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Η κατάσταση στην Ισπανία δεν αποκλείεται να βρει «μιμητές» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με το πρακτορείο Bloomberg να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον ακριβότερο ενεργειακά χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών

Τον χειρότερο ενεργειακό εφιάλτη -μέχρι τον επόμενο- ετοιμάζονται να ζήσουν οι πολίτες στην Ισπανία, καθώς η Iberdrola, ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στη χώρα, αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 140%, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το αυξημένο κόστος προμήθειας.

Από την 1η Ιουλίου, συγκεκριμένα, η ετήσια τιμή του αερίου ανά κιλοβατώρα αναμένεται να αυξηθεί στο 0,183 ευρώ (χωρίς του φόρους) από 0,071 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αντίθετα, η πάγια χρέωση των νοικοκυριών θα μειωθεί από τα 6,08 ευρώ ανά μήνα σε 5,75 ευρώ ανά μήνα.Και πάλι, όμως, όπως υπολογίζει το πρακτορείο Bloomberg, η μέση επιβάρυνση στους λογαριασμούς αερίου θα διαμορφωθεί σχεδόν στο 140%, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά κατά τους επόμενους 12 μήνες. 

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, προκειμένου να περιορίσει τις τιμές του αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν το αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται από τους λιανικούς καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο καύσιμο για θέρμανση και ζεστό νερό.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 


Η Iberdrola, καθώς και ο βασικός της ανταγωνιστής, Endesa SA and Naturgy Energy Group SA, παρέχουν τόσο φυσικό αέριο όσο και ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές. 

Ο δύσκολος χειμώνας 

Η κατάσταση στην Ισπανία δεν αποκλείεται να βρει «μιμητές» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με το πρακτορείο Bloomberg να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον ακριβότερο ενεργειακά χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη τα ετήσια (για το 2023) συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία ενισχύονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.   

Το πρόβλημα της προσφοράς φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολήσει έντονα και το επόμενο έτος, με τη Ρωσία να συνεχίζει τις απειλές προς τις Βρυξέλλες, κόβοντας τις ροές φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια. Τελευταίο θύμα αποτέλεσε η Ολλανδία, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ήταν η σειρά της Δανίας. 

Παρότι μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο (παρά μόνο στον άνθρακα και το πετρέλαιο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη αναζητάει εναλλακτικές πηγές προμήθειας, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές.   

Τα αποθέματα άνθρακα έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, χάρη στις εισαγωγές από ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Κολομβία, ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 46%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022 και πολύ κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. Την ίδια ώρα, οι ροές υγροποιημένου αερίου (LNG) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουν «ακάθεκτες». 

Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε λίγους μήνες από τώρα. Θα μπορούν οι ΗΠΑ να στέλνουν μεγάλες ποσότητες LNG; Θα μπορεί η Νότια Αφρική να εξάγει άνθρακα; «Είναι πέρα για πέρα αβέβαιο κατά πόσο αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν τις υψηλές εξαγωγές» τονίζει χαρακτηριστικά η δανέζικη Energi, σε σημερινό της σημείωμα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ