Το 2ο ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει σήμερα το βράδυ και από αύριο, 1η Ιουλίου, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε… αχαρτογράφητα ύδατα. Σύμφωνα με τους δανειστές, το δημοψήφισμα της κυβέρνησης χάνει το αντικείμενό του, διότι παραπέμπει σε δύο έγγραφα που πλέον δεν βρίσκονται στο τραπέζι.
Όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, ακόμα και τα μέτρα για τα οποία καλείται να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αναφέρονται σε μια οικονομία που δεν έχει και δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο διαμηνύει – και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού – ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μετά το δημοψήφισμα, ώστε να βρεθεί λύση στη βάση της απόφασης του ελληνικού λαού.
Τελευταία απόπειρα για συμφωνία από Γιούνκερ
Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέα πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εξεύρεση λύσης, η οποία όμως, παρότι εξετάστηκε, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στη γραμμή του «ΟΧΙ» και την Κυριακή θα ψηφίσει ανάλογα.
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μήνυμα Γιούνκερ καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους και ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή. Παράλληλα η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.
«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η «Αυγή» ο κ. Γιούνκερ «δωρίζει» το ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο – αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλαμβάνει τους εξής όρους:
1.να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
3. Οι Θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup
Τα μηνύματα Τσίπρα
Τρία μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εξωτερικό και εσωτερικό με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, διαμορφώνοντας τα βασικά διλήμματα και διακυβεύματα της ερχόμενης Κυριακής από την πλευρά του.
Πρώτον ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.
Δεύτερον ότι επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.
Και τρίτον, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών.
Επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να πληρωθεί σήμερα το ΔΝΤ τη δόση του 1,53 δις ευρώ. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτό έχουν και το πεπόνι», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το 2014. Το ταμείο θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να πληρώνει» πρόσθεσε.