Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ο χρυσός και τα ακίνητα που «έκαψαν» τον Ερντογάν

Σε παρατεταμένη κρίση βρίσκεται η Τουρκία μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις. Ο Ερντογάν έκανε ευρύ ανασχηματισμό, ωστόσο καθαίρεσε και τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει τις έρευνες. Μια υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται πριν ένα χρόνο…

Το πιο σημαντικό από όσα ανακαλύφθηκαν από την Δικαιοσύνη, ήταν η παράνομη πώληση χρυσού στο Ιράν το οποίο τελεί υπό διεθνές εμπάργκο εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.

Η πώληση χρυσού στο Ιράν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τον χρυσό και την πώληση του στο Ιράν, ο οργανωτής αυτού του λαθρεμπορίου, ο αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, μπόρεσε να καλύψει τις οικονομικές συναλλαγές που συνδέονται με τις πωλήσεις, μέσα από τη δημόσια τουρκική τράπεζα «Χαλκ Μπανκ», του Σουλεϊμάν Ασλάν (αν και διέψευσε η τράπεζα).

Ο Ζαράμπ φέρεται ότι πλήρωσε επίσης για διευκολύνσεις, όπως χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας, αδειών παραμονής και εργασίας, εκ μέρους των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγλαγιάν, των γιων των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Το όνομα του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αποχώρησε στο πλαίσιο του ίδιου κυβερνητικού ανασχηματισμού, αναφέρεται επίσης στην υπόθεση αυτή. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος των Ζαράμπ και Ασλάν, καθώς και των γιων των δύο παραιτηθέντων υπουργών. Και οι τέσσερις προφυλακίσθηκαν.

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί για ακίνητα

Πέρα από την παράνομη πώληση χρυσού στο Ιράν, έγιναν και δύο άλλες έρευνες για παρατυπίες στο πλαίσιο δημοσίων διαγωνισμών για ακίνητα στην χώρα.

Στην πρώτη έρευνα για το θέμα αυτό ύποπτοι είναι ο Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, ο γιος του παραιτηθέντος υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου. Φέρονται ότι πούλησαν άδειες οικοδόμησης έναντι χρημάτων που τούς κατέβαλαν επικεφαλής οικοδομικών επιχειρήσεων όπως αυτή του τούρκου μεγιστάνα των δημοσίων έργων Αλί Αγάογλου.

Η δεύτερη έρευνα έχει άμεσα στόχο το Δήμαρχο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τον Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται πως χορήγησε έναντι δωροδοκίας άδειες οικοδόμησης σε μια ζώνη στην οποία η οικοδόμηση απαγορεύεται λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο. Πάντως, άπαντες για το θέμα αυτό αφέθησαν ελεύθεροι.

Τα 30 εντάλματα που δεν έχουν εκτελεστεί

Η Δικαιοσύνη πάντως ετοιμάζει και άλλες συλλήψεις για το θέμα με τα ακίνητα. Ωστόσο, τα εντάλματα (περίπου 30) δεν έχουν εκτελεστεί, όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς. Και υπάρχουν πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ ότι στην λίστα με τα εντάλματα υπάρχουν και τα ονόματα των Λιμάκ και Καλγιόν, επικεφαλείς μεγάλων τουρκικών ομίλων δημοσίων έργων.

Επίσης, στο στόχαστρο είναι και μία κυβερνητική οργάνωση. Το Τουρκικό Ίδρυμα στην Υπηρεσία των Νέων και της Εκπαίδευσης (Turgev), με έναν εκ των γιων του Ερντογάν, τον Μπιλάλ, να είναι ένας από τους διευθυντές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ