Συναγερμός έχει σημάνει στη Λέσβο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» έπλευσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ανοιχτά του νησιού.
Συγκεκριμένα, φαίνεται πως κινήθηκε περίπου επτά ναυτικά μίλια δυτικά του νησιού Σίγρι.
Το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Τούζλα, στα ανατολικά προάστια της Κωνσταντινούπολης και πλέει προς τον λιμένα Τασουτζού, στον κόλπο της Αττάλειας. Επέλεξε ωστόσο να περάσει από το μέσον του Αιγαίου.
Κινείται με ταχύτητα 11 κόμβων.
Τελευταία ενημέρωση 17:00 – Σαράντα πέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.
Στη συνέχεια, είναι προγραμματισμένη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου.
Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Άγκυρα, για συνομιλίες και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς συναντάται αυτήν την ώρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται η πρωτοβουλία του προέδρου της Τουρκίας να συνομιλήσει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς δεν συνηθίζει να δέχεται πολιτικά πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο επίπεδο του αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης.
Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η ‘Αγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.
Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.
Στο σημείο, όπως μεταδίδει το lesvosnews.gr, έχουν σπεύσει σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Λιμενικού Σώματος και παρακολουθούν διακριτικά το τουρκικό σκάφος.