Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από έρευνα της Metron Analysis, καταδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης στην αγορά εργασίας και της ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”] Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, 3 στους 4 ανέργους είναι χωρίς δουλειά για 2,5 ολόκληρα χρόνια.[/quote_text]
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ρίξει και τις απαιτήσεις των ανέργων οι οποίοι σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι θα δέχονταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών και των προσόντων τους προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.
Η εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέδειξε ότι η ανεργία πλήττει περισσότερο τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να συνεχίσει την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα από την φυγή στο εξωτερικό, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Το 32%, μάλιστα, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα άλλαζε προς το καλύτερο αν αποχωρούσε από την ευρωζώνη.
Η υπάρχουσα κατάσταση έχει κάνει απαισιόδοξους τους νέους από 24-34 ετών καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν ότι η ζωή τους είναι χειρότερη από των γονιών τους, αντίθετα με όσους έιναι άνω των 65 ετών που εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι.
Συγκεκριμένα το 44% των ανέργων απαντά ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη, το 36% καλύτερη και το 18% ίδια. Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα.
Σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.
Σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος, το 87% πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις, το 80% με τη διευκόλυνση του ανοίγματος νέων επιχειρήσεων, το 78% με προγράμματα ενίσχυσης της αυταπασχόλησης και το 77% με προγράμματα επιδότησης για ανέργους.