Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

O ευπατρίδης ευεργέτης που έδωσε τα πάντα στην Ελλάδα!

Ευπατρίδης, άξιον τέκνον, ευεργέτης. Πολλά ακόμη χαρακτηριστικά μπορούμε να αποδώσουμε σε έναν μεγάλο Έλληνα, τον Ιάκωβο Τσούνη, που άγγιξε τον έναν αιώνα ζωής, αλλά «έφυγε» δυστυχώς πριν από λίγες ημέρες…

Όσο «αθόρυβα» κινούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ακόμη κι αν γιγάντωσε το όνομά του, παρασημοφορήθηκε, άλλο τόσο ήσυχα συνεισέφερε δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη, επί δεκαετίες.

Έγινε σύμβολο -ευρέως- στην κοινή γνώμη όταν πριν από μερικές εβδομάδες δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες ∆υνάμεις, λες και αισθανόταν ότι θα κοπεί το νήμα της ζωής του και όφειλε ως ιερό καθήκον να αφήσει το τελευταίο αποτύπωμά του στην πατρίδα! Ο θάνατός του 97χρονου εθνικού ευεργέτη σκόρπισε λύπη. Με τιμές υποστρατήγου εν ενεργεία τελέσθηκε δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων ∆υνάμεων η εξόδιος ακολουθία του ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Ποιος ήταν 

∆εν γεννήθηκε πλούσιος. Τουναντίον. Ήταν το 13ο τέκνο της οικογένειας Τσούνη από την Εγλυκάδα Πατρών και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Έτσι κάπως εξηγείται η αγάπη του για την πατρίδα. Σε ηλικία μόλις 16 ετών κατατάχθηκε ως εθελοντής (με πλαστή ταυτότητα) στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με διεθνή αναγνώριση.

Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Ασχολούμενος αρχικά με εκτελωνισμούς στον Πειραιά και διαλύσεις πλοίων, επένδυσε όσα χρήματα έβγαλε σε ακίνητα και το 1966 εισήλθε στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας αποκτώντας συνολικά 13 πλοία. Η εφοπλιστική δραστηριότητα τού δίδει μεγάλη οικονομική ευχέρεια. Συνεχίζει να επενδύσει και να δίνει τακτικά μέρος της περιουσίας τους στις  Ένοπλες ∆υνάμεις.

∆ιετέλεσε διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και ∆ικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης, καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Ήταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

∆ημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που ευρίσκεται παραπλεύρως της μονίμου κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Για την προσφορά του είχε τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε επιδώσει το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη για τη σημαντική προσφορά του, ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων ∆υνάμεων. Η εκπρόσωπος του ύψιστου πολιτειακού θεσμού τίμησε τον πατριώτη που διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία. Τον ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων.

Τον φύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριο συλλέκτη εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του. Ταπεινός, παρότι τεράστιο όνομα στον κλάδο, έλεγε στους πιο κοντινούς του ανθρώπους ότι «η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας». Έχοντας προσφέρει στην πατρίδα 23.000.000 ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη, όλα τα περασμένα χρόνια, νοσηλεύτηκε με σοβαρά προβλήματα υγείας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ), όπου και εξέπνευσε το μεσημέρι του Σαββάτου (10 Απριλιου).

Προσήλωση

Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της προσήλωσης στην πατρίδα και τις Ένοπλες ∆υνάμεις ήταν η απόφασή του, μόλις προ ολίγων μηνών, να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σεαυτές. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε σε μήνυμά του: «Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες ∆υνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τη σειρά του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με μήνυμα στα social media, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο θάνατος του Ιάκωβου Τσούνη συνιστά «απώλεια ενός Μοναδικού Έλληνος». «Ο νεότερος βετεράνος του Β’ΠΠ, Εθν. Ευεργέτης Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε. Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των Ε∆ και άξιο Τέκνο της Πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας! Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος!», έγραψε χαρακτηριστικά. Ο αυτοδημιούργητος ευπατρίδης σεμνά και ταπεινά άφησε το αποτύπωμά του.

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ