Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο εκτελωνιστής που τίναξε στον αέρα την δικογραφία του Ριχάρδου

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Πολιτικό-δικαστικό αναβρασμό προκαλεί η κατάρρευση της υπόθεσης Ριχάρδου και των υπόλοιπων κατηγορουμένων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Το πρωτοφανές φιάσκο με τον ερασιτεχνικό χειρισμό της υπόθεσης σε ότι αφορά το «δέσιμο» της βασικής κατηγορίας της λαθρεμπορίας, έχει προκαλέσει την δυσθυμία του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έσπευσε να επαινέσει την δουλειά των Αρχών. Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καλείται να «βγάλει κάστανα από την φωτιά» μετά την άρνηση της εισαγγελικής Αρχής να γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρόταση της ανακρίτριας Διαφθοράς να αντικατασταθεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης των οκτώ κατηγορουμένων οι οποίοι είχαν την… ατυχία να απολογηθούν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, προτού δηλαδή φτάσει στα χέρια της δικαστικής λειτουργού το έγγραφο της ΑΑΔΕ το οποίο αναφέρει ότι στις περιπτώσεις εξαγωγής χρυσού στην Τουρκία δεν υπάρχει δασμοφορολόγηση. Πάντως η εισαγγελέας του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου πρότεινε την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται από αύριο.

Η κατάθεση που έλειπε και η επιχείρηση που ματαιώθηκε

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» καθ’ όλη την διάρκεια τις αστυνομικής προανάκρισης από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου ήταν ενήμερες οι εισαγγελικές Αρχές. Μάλιστα η επιχείρηση-σκούπα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου αλλά τότε συνέβησαν δυο συγκεκριμένα περιστατικά. Το πρώτο ήταν η επικοινωνία την οποία είχε ο Ριχάρδος Μυλωνάς με τον ένστολο ο οποίος υπηρετούσε στο παρελθόν και στην φρουρά του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο αστυνομικός «υπάλληλος» του ενεχυροδανειστή ανέφερε ότι ετοιμάζεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση η οποία στοχεύει και στον ίδιο. Ο δεύτερος λόγος –και πιο ουσιαστικός- ακύρωσης της επιχείρησης είναι το γεγονός ότι μέχρι εκείνη την στιγμή έλειπε η κατάθεση ενός εμπειρογνώμονα ο οποίος θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές ποσό που χάνουν τα δημόσια ταμεία της χώρας από την παράνομη εξαγωγή χρυσού. Κοινώς τον άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να «δέσει» το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Αστυνομικές «πηγές» αναφέρουν στην «ΜΠΑΜ» ότι εξαιτίας της έλλειψης της συγκεκριμένης κατάθεσης οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές άναψαν κόκκινο φως στην πραγματοποίηση της επιχείρησης καθώς υπήρχε ο κίνδυνος η υπόθεση να τιναχθεί στον αέρα! Η παραδοξότητα βέβαια έχει να κάνει ότι αυτό που ακολούθησε ήταν μια κατάθεση-φιάσκο.

Ο ρόλος του εκτελωνιστή

Για άγνωστο λόγο οι προανακριτικοί υπάλληλοι του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου δεν ζήτησαν την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά ούτε φρόντισαν να πάρουν κατάθεση από τους αρμόδιους τελωνειακούς υπαλλήλους οι οποίοι γνωρίζουν την νομοθεσία. Αντ’ αυτού στις 19 Νοεμβρίου εμφανίζεται και καταθέτει ως ουσιαστικός μάρτυρας ένας 56χρονος ιδιώτης εκτελωνιστής. Πρόκειται για τον Μ.Σ. (τα πλήρη του στοιχεία βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος δηλώνει πολύπειρος σε θέματα εκτελωνισμών με θητεία από το 1978. Γεννημένος το 1962 στη Νίκαια Αττικής με καταγωγή από την Λακωνική Μάνη, αποφοίτησε το 1980 από το Οικονομικό εξατάξιο Γυμνάσιο Νίκαιας και ασχολήθηκε από έφηβος με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ για τέσσερα χρόνια έπαιζε σε ομάδες της Β’ Εθνικής. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Ασχολήθηκε με τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πειραιά για αρκετά χρόνια. Η κατάθεσή του όμως στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κωμικοτραγική. Ο εν λόγω μάρτυρας, o πλέον ουσιαστικός ως προς την διερεύνηση για το εάν υπάρχει η όχι λαθρεμπορία καταθέτει: «Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή χρυσού (σκραπ) από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους σε σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού είναι Φ.Π.Α 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/ εθνικό δασμολόγιο». Δεν αναφέρει τίποτα για την Τουρκία, ούτε φυσικά για την τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε. η οποία χρονολογείται από το 1995. Αποτελεί απορίας άξιο ποιος αστυνομικός νους επέλεξε να μην απευθυνθούν στην ΑΑΔΕ ή στους τελωνειακούς αλλά σε έναν απλό εκτελωνιστή. Και αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο ερωτηματικό ο λόγος για τον οποίο ο εν λόγω μάρτυρας δεν ερωτάται για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις εξαγωγές στην Τουρκία αλλά γενικά και αόριστα ερωτάται για «τρίτες χώρες». Ο εκτελωνιστής ισχυρίζεται σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του ότι «παγιδεύτηκε» από τις αστυνομικές Αρχές καθώς τον ρώτησαν άσχετα πράγματα με την υπόθεση.

 

Οι ευθύνες των δικαστικών Αρχών

Με την ολοκλήρωση της προανάκρισης η ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές Αρχές ενώ η ανακρίτρια εξέδωσε τα αντίστοιχα εντάλματα σύλληψης. Δικαστικοί κύκλοι προβληματίζονται για την προχειρότητα με την οποία ασκήθηκαν οι διώξεις καθώς μέχρι την Δευτέρα κανένας δικαστικός λειτουργός δεν έμοιαζε να γνωρίζει για την τελωνειακή συμφωνία με την Τουρκία. Ως εκ τούτου λαθεμένα ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης άσκησε δίωξη για λαθρεμπορία και λαθεμένα η ανακρίτρια και οι εισαγγελείς γνωμοδότησης έκριναν ως προσωρινά κρατούμενους οκτώ άτομα που απολογήθηκαν μέχρι την Κυριακή. Σε ότι αφορά το ερώτημα γιατί τα έγγραφα της ΑΑΔΕ δεν έφτασαν νωρίτερα στην ανακρίτρια η απάντηση είναι ότι το Σαββατοκύριακο τα πάντα ήταν κλειστά!

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ