O Έλληνας παιδοψυχίατρος, ο Πάνος Βοστάνης, καθηγητής του Τμήματος Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, θα ξεκινήσει μια «Οδύσσεια» σε οκτώ χώρες σε έξι ηπείρους, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα τόσα παιδιά που πέφτουν θύματα συγκρούσεων, βίας και φτώχειας.
Προκειμένου να βοηθήσει επί τόπου τα παιδιά των προσφύγων, ο Βοστάνης θα ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Θα συνεχίσει στην Κωνσταντινούπολη (για τα παιδιά των δρόμων και των προσφύγων), την Τζακάρτα της Ινδονησίας (για τα ορφανά παιδιά), το Σύδνεϋ της Αυστραλίας (για παιδιά των αυτοχθόνων Αβοριγίνων), το Σικάγο των ΗΠΑ (για τους ανήλικους άστεγους), το Καμπίνας της Βραζιλίας (για τα παιδιά στις φαβέλες), το Νακούρου της Κένυας (για τα παιδιά θύματα των εθνοτικών συγκρούσεων) και το Νταρ Ελ Σαλάαμ της Τανζανίας (για τα παιδιά των δρόμων).
Το ταξίδι γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Επίγνωση του Κόσμου για τα Παιδιά με Τραύμα» (World Αwareness for Children in Trauma – WACIT), το οποίο αποσκοπεί στο να παράσχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ποικίλες τραυματικές εμπειρίες. Προηγήθηκε μια σειρά σχετικών δράσεων την περίοδο 2015-16 με πρωτοβουλία του δρος Βοστάνη.
«Το όραμά μας είναι να υλοποιήσουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για κάθε παιδί που έχει βιώσει τέτοιες ακραία αρνητικές εμπειρίες. Είναι η πρώτη φορά που θα παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο είδος βοήθειας στα παιδιά αυτά που έχουν εκτεθεί στις πιο σοβαρές μορφές τραυμάτων σε διαφορετικές χώρες και κοινωνικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα» δήλωσε ο ίδιος. Μέσα από ειδικά εργαστήρια, συμμετοχή σε αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και άλλες δράσεις, θα επιδιωχθεί να έλθει το θέμα παιδιών-θυμάτων στο προσκήνιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ