Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο ενεργειακός κολοσσός ENI «βλέπει» δεύτερο μεγάλο κοίτασμα εντός κυπριακής ΑΟΖ

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα ένα κοίτασμα παρόμοιο με το Ζορ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές πιθανότητες να βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, εξέφρασε ο Επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI Luca Bertelli, μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference στη Λευκωσία.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα Ζορ στην περιοχή», ανέφερε, σημειώνοντας ότι κοιτάσματα παρόμοια με το Ζορ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε παράλληλα ότι περισσότερα κοιτάσματα, παρόμοια με το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα κυπριακά ύδατα.

Αναφέροντας ότι είναι μια περίοδος ενθουσιασμού για την περιοχή, σημείωσε ότι περισσότερος «ενθουσιασμός» αναμένεται στο μέλλον, αφού η μορφολογία του «Ερατοσθένη» από το οποίο πηγάζει το Ζορ είναι πολλά υποσχόμενη.

Είπε επίσης ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν πολλά ακόμα ανεξερεύνητα πεδία τόσο στην Αίγυπτο όσο στο Ισραήλ και στο Λίβανο. Σημείωσε παράλληλα ότι η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται στο μέγεθος των ανακαλύψεων της όπως στο Ζορ, το Ταμάρ και το Λεβιάθαν του Ισραήλ αλλά και το Αφροδίτη της Κύπρου που μαζί υπολογίζεται ότι περιέχουν 75 tcf φυσικού αερίου.

Ανέφερε ακόμα ότι κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν σε Ισραήλ και Αίγυπτο είναι το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και το γρήγορο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μεσογείου ως πιθανού ενεργειακού κόμβου, είπε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως οι ήδη υπάρχουσες υποδομές με τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο αλλά και τον αραβικό αγωγό, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες αγορές για το φυσικό αέριο όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.

Ο αξιωματούχος της Eni σημείωσε επίσης ότι παρόλο που προτεραιότητα είναι η ικανοποίηση των τοπικών αγωγών όπως της Αιγύπτου, οι μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή έχουν δυνατότητες για εξαγωγές για τις οποίες απαιτούνται νέες υποδομές που θα προκύψουν από μεγάλες επενδύσεις και πολιτική συναίνεση από διάφορες χώρες για να υλοποιηθούν. Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη ανακάλυψης περισσοτέρων κοιτασμάτων πριν από οποιαδήποτε εξαγωγή στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πιθανότητα δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο σε περίπτωση νέων μαζικών ανακαλύψεων, σημειώνοντας τη σημασία κοιτασμάτων παρόμοιας μορφολογία με το Ζορ στην προσθήκη νέων ποσοτήτων στην ενεργειακή καμπύλη της περιοχής. Ανέφερε επίσης ότι κοιτάσματα όπως το Ζορ είναι παγκόσμιας κλάσης κοιτάσματα με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης. Ανέφερε ότι το πρώτο αέριο από το Ζορ αναμένεται περί τα τέλη του 2017.

Ο αξιωματούχος της Εni αναφέρθηκε επίσης στην είσοδο της Eni στο τεμάχιο «11» με 50% δικαιώματα, σημειώνοντας ότι το τεμάχιο «11» είναι ακριβώς απέναντι από το τεμάχιο Σιορούκ, στο οποίο υπάγεται το κοίτασμα Ζορ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται από τους νέους γύρους αδειοδότησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Λίβανο με 5 τεμάχια και στο Ισραήλ με 25. Αυτές οι ανακαλύψεις σημείωσε είναι πολύ σημαντικές για τη στρατηγική ασφάλεια χωρών κλειδιά όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος αλλά και για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας στην Ευρώπη.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Πάνος Κελάμης σημείωσε με τη σειρά του ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο Ζορ. Η αισιοδοξία, πρόσθεσε, δεν δημιουργείται μόνο από την παρουσία σημαντικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από το ίδια τα δεδομένα. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τη γεώτρηση στο τεμάχιο “11” το πρώτο κοίτασμα τύπου Ζορ που θα διερευνηθεί.

Αναφορικά με την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφορδίτη», ανέφερε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Δημοκρατίας είναι οι εξαγωγές στην Αίγυπτο και ότι ένα πιθανό σενάριο αν υπάρξουν μελλοντικές ανακαλύψεις είναι και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ίδιος θεωρεί ότι με την επίσπευση των ανακαλύψεων αυτό που θα δουν είναι ένα δίκτυο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Μ. Ανατολή.

Όσον αφορά τα μελλοντικά βήματα και τους στόχους, σημείωσε την ανάγκη δημιουργία μιας κουλτούρας υδρογονανθράκων στην Κύπρο με την προώθηση συνεργασιών μεταξύ Κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και Πανεπιστημίων, την υποστήριξη της Κυβέρνησης για τη δημιουργία αποτελεσματικών και ελκυστικών υποδομών φυσικού αερίου και πετρελαίου και ενίσχυση του ρόλου της ΕΥΚ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος ανέφερε πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε επίσης τη σημασία της δημιουργίας γνώσης και τεχνογνωσίας γύρω από το θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατίας, αλλά και τη σημασία της τήρησης όλων των προτύπων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας κατά τις γεωτρήσεις, για τη διαφύλαξη μεταξύ άλλων του κυπριακού τουρισμού. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η τελική υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, είπε ότι αυτό αναμένεται περί τα τέλη αυτού του μήνα.

Πηγή: newsit.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ