Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Al Arabiya, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι συζήτησε διάφορα πιεστικά παγκόσμια πυρηνικά ζητήματα που προκύπτουν στις μέρες μας.
Στη συνέντευξή του ο κ. Γκρόσι τόνισε την βαθειά ανησυχία που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ιδιαίτερα τους κινδύνους που ενέχουν οι πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται κοντά στις ενεργές ζώνες μάχης.
Ο Γκρόσι τόνισε τη δέσμευση του ΔΟΑΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας αυτών των εγκαταστάσεων, παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες. Τόνισε τη σημασία της αμεροληψίας του οργανισμού, σημειώνοντας ότι οι αξιολογήσεις του βασίζονται αποκλειστικά σε ανεξάρτητα επαληθευμένες πληροφορίες για την αποφυγή πολιτικοποίησης.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ αναφέρθηκε επίσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , εκφράζοντας ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη συσσώρευση εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα.
Αποκάλυψε ότι έλαβε απάντηση από τον νέο πρόεδρο του Ιράν, η οποία σηματοδοτεί μια πιθανότητα ανανέωσης του διαλόγου με στόχο τη διασφάλιση του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν υπογραμμίζοντας πως για τον ΔΟΑΕ είναι αναγκαία η εξασφάλιση αυξημένης διαφάνειας και συνεργασίας από το Ιράν όσον αφορά την πρόοδό του στις πυρηνικές του ικανότητες.
Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει αυξήσει τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρόλο που αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60% – κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ατομικής βόμβας – ήταν στις 17 Αυγούστου 164,7 κιλά (έναντι 142,1 κιλών τον Μάιο). Ποσότητα αρκετή, εφόσον εμπλουτιστεί σε υψηλότερο βαθμό, για τουλάχιστον τρεις πυρηνικές βόμβες.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε πως ευελπιστεί να ταξιδέψει σύντομα στο Ιράν προκειμένου να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν τα θέματα αυτά προκειμένου να εδραιωθεί ένας αδιάκοπος και εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα».
Επιπλέον, ο Γκρόσι έθιξε ευρύτερα ζητήματα της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και τον ρόλο του ΔΟΑΕ στον μετριασμό των κινδύνων της πυρηνικής κλιμάκωσης, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη ένταση. Ανέφερε τη σημασία του συνεχούς διαλόγου και την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Η συνέντευξη κάλυψε επίσης τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, με τον Γκρόσι να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ΔΟΑΕ στη διασφάλιση ότι τυχόν μελλοντικές εξελίξεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Βασιλείου θα συμμορφώνονται με τις διεθνείς διασφαλίσεις και τα πρότυπα μη διάδοσης.
Σημειωτέον πως πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που άλλαξε τα πάντα, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.Το τίμημα, που ζητούσε το Ριάντ για την ειρήνη ήταν ομολογουμένως υψηλό: εκτός από τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, οι Σαουδάραβες διαπραγματευτές απαιτούσαν πρόσβαση σε μη στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται πώς να προωθήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, μετά τον πόλεμο στη Γάζα, το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Σαουδικής Αραβίας, επανέρχεται στο προσκήνιο, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την εικόνα της περιφερειακής ασφάλειας.
Προς το παρόν, το προτεινόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας θα περιλαμβάνει μη στρατιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα διαχειρίζεται σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας διασφαλίσεων με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ωστόσο, όπως έχει σημειώσει το Foreign Affairs, το Ριάντ έχει εκφράσει ιστορικά δυσφορία ακόμη και με αυτούς τους τυπικούς περιορισμούς, και τα ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα είναι συχνά το πρώτο βήμα προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων αφού οι αντιδραστήρες και οι δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου θα παρέχουν στο βασίλειο την υποδομή και τη βάση γνώσεων που είναι απαραίτητα για την προώθηση των πυρηνικών του δυνατοτήτων μέσω εκτροπής υλικών ή τεχνογνωσίας προς στρατιωτικές εφαρμογές.
Να σημειωθεί πως αν και η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει ακόμη σημαντική πυρηνική υποδομή, κατασκευάζει ήδη έναν μικρό πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα στα περίχωρα του Ριάντ και βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας.
Πηγή:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πούτιν: Απειλεί τις ΗΠΑ με πυρηνικά αν αναπτύξουν πυραύλους στη Γερμανία
Πούτιν: Η Ρωσία έχει περισσότερα πυρηνικά από την Ευρώπη – Δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πυρηνικό πόλεμο