Ο Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις του έχει τοποθετηθεί σαφέστατα υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς για όσα γίνονται στο Ισραήλ και στη Γάζα. Και δεν αρκέστηκε σε αυτό. Στις δηλώσεις του επιτέθηκε και στις ΗΠΑ προσβλέποντας στο να γίνει ο ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ, μια φιλοδοξία την οποία έδειξε πως ποτέ δεν εγκατέλειψε.
Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Με αυτά που είπε και συνεχίζει να λέει, όπως είναι φυσικό, αυξάνει τους ήδη αρκετούς εχθρούς του στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, δείχνοντας να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα έχει κυρίως στο ανεκπλήρωτο αίτημά του για την αναβάθμιση των F-16.
Παράλληλα, η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ πάει πολλά πολλά χρόνια πίσω και μαζί και τα όνειρα του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μετέφερε το ισραηλινό φυσικό αέριο στις ακτές της Τουρκίας, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στην Ευρώπη, βασικό αντικείμενο της συνάντησης Ερντογάν – Νετανιάχου στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι κατηγορίες που εκτόξευσε προς τις ΗΠΑ -με αφορμή την παρουσία δύο αεροπλανοφόρων έξω από τις ακτές του Ισραήλ- ήταν κυρίως για το ότι αυτές οργάνωσαν και χρηματοδοτούσαν όλες τις οργανώσεις που αργότερα στράφηκαν εναντίον τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάρριψη ενός τουρκικού drone στη Συρία από μαχητικό των ΗΠΑ, διερωτώμενος αν είναι αυτή συμπεριφορά συμμάχου και γιατί οι Αμερικανοί διατηρούν στη Συρία 28 βάσεις. Τις χαρακτήρισε ορμητήρια που τορπιλίζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αποκαλύπτοντας έτσι τα σχέδιά του για τον νέο ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει η Τουρκία στον κόσμο του Ισλάμ.
Για την Τουρκία και τον Ερντογάν οι υπαίτιοι του δράματος στη Μέση Ανατολή είναι η Δύση και οι Αμερικανοί. Η ΕΕ επίσης, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πολιτική των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάνει τη συμβιβαστική θετική συμβολή της στην αποκλιμάκωση και να έχει χάσει την αξιοπιστία της και το περιθώριο κινήσεών της με τους Άραβες. Κι αυτή είναι μια καλή επισήμανση για όσους νομίζουν ότι θα εξευμενίσουν την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει τη δική της στρατηγική και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Την εδραίωσή της ως ηγεμόνα του μουσουλμανικού κόσμου. Και παράλληλα στους «κερδισμένους» της κρίσης είναι και η Ρωσία, η οποία τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση βλέποντας να ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο για τη Δύση, που αποσπά το ενδιαφέρον της από την Ουκρανία.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι ένα νέο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή, το οποίο σηματοδοτεί έναν ευρύτερο συνασπισμό δυνάμεων που έχουν στόχο και σχέδιο για την τέλεια καταιγίδα των αυξανόμενων κρίσεων -στο Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο, στον Καύκασο και στην Αφρική- που απασχολούν όλο και περισσότερο την Αμερική και την Ευρώπη.
Εξάλλου η Ρωσία φλερτάρει εδώ και καιρό με τους ισλαμιστές τρομοκράτες, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και άλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει πρόσφατα ταξίδια στη Μόσχα. Το φλερτ με τη Χαμάς και η υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους βοηθούν τον Πούτιν στην προσπάθειά του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως σημαντικό παίκτη σε μια παγκόσμια αναδιάταξη εναντίον της Δύσης, κυρίως προς «ανταγωνιστικές» αντιδυτικές χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, και σε αυτό το σχέδιο φαίνεται πως ο Ερντογάν θέλει να έχει το δικό του μεγάλο, πρωταγωνιστικό μερίδιο.
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί