Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Ο Ερντογάν θέλει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Τουρκία δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Αγκυρα προς τους 27 της ΕΕ πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, στη διάρκεια του οποίου αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τουρκική ενταξιακή πορεία.

Τσαβούσογλου – Μπορέλ
Η τουρκική λίστα αιτημάτων περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης και κατάργηση της βίζας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε χθες όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών θεμάτων με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνάντηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως με τον Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικότερα τα θέματα του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ενωσης, το μεταναστευτικό και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι κατά τη συζήτηση θα έθετε και το θέμα της Αμμοχώστου. Η κυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι τη Δευτέρα, οπότε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερωθεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τουρκία προσπαθώντας να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς να μπορεί να ελπίζει στη στήριξη των Αμερικανών, έχει ρίξει όλο της το βάρος προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την οποία ελπίζει σε μία θετική ατζέντα κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αγώνας για πλήρη ένταξη
Εξέλιξη που κατά τις εκτιμήσεις της Αγκυρας θα της ανοίξουν ξανά τον δρόμο για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε δημοσίευμά της η Χουριέτ (πηγή Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών) έγραψε πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι παρά τις αδικίες που έχει αντιμετωπίσει, η Τουρκία επιθυμεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο αγώνας της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία ζητά επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα.

Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια.

«Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω σε σταθερά θεμέλια, ξεκινήσαμε τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειό της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή αποσκοπούσε πέραν της ενίσχυσης της συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των μερών και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων.

«Ως Τουρκία, έχουμε υιοθετήσει αυτές τις αρχές ως οδηγό μας στις μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. Και πρόσθεσε: «Παρ’ όλες τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, θέλουμε να ολοκληρωθεί η πλήρης διαπραγμάτευση για την ένταξη, την οποία συνεχίσαμε επίμονα για μισό αιώνα».

Ενεργειακά και Ανατολική Μεσόγειος
Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγωγός TANAP «ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και της υπόλοιπης Ευρώπης».

Χθες, μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ενεργειακά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζοντας από κεί που έμεινε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, πρόβαλε για μια ακόμα φορά «εικόνα ειρηνιστή». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Ερντογάν ανέφερε πως είναι στα χέρια όλων των εμπλεκομένων μερών τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο «να οδηγήσουν προς συνεργασία και όχι αντιπαράθεση».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως «φέτος Τουρκία και Ελλάδα επανέλαβαν τον μεταξύ τους διάλογο για επίλυση των διμερών διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Περαιτέρω σημειώνει πως οι απαιτήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Μόνιμο μέλος του ΣΑ
Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αμφισβητώντας την ικανότητα των πέντε μόνιμων μελών να εκπροσωπούν τα δικαιώματα όλων των χωρών και λαών.

Τοποθέτηση που συνδέεται με τον στόχο του Ερντογάν να καταφέρει να καταστήσει την Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο φόρουμ της Αττάλειας βρίσκονται τόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ όσο και ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγλούρογλου.

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε επίσης 

Ιράν: Ο Ροχανί ανακοίνωσε τη νίκη του διαδόχου του Εμπραχίμ Ραϊσί

Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη Ζάεφ στη Σόφια. Η Βουλγαρία εμμένει στο Βέτο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ