Η 12η Νοεμβρίου ήταν η μέρα που αποκαλύφθηκε το www. Από εκεί άρχισαν όλα και φτάσαμε στη μέρα που μπαίνεις στο Google και βρίσκεις τα πάντα. Ή, μάλλον, σχεδόν τα πάντα. Για παράδειγμα, εκείνο που δεν μπορεί να βρει κάποιος στο Διαδίκτυο και στις μηχανές αναζήτησης είναι το βιογραφικό του Ιάκωβου Φιλιππούση.
Προσυπέγραψε την έκδοση ανακοινώσεων από την Ομοσπονδία για την επίθεση αγνώστων στο αυτοκίνητο του Αθανάσιου Κουτρίκη!
Του ανθρώπου που διοικεί, πλέον, την ΕΠΟ υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Παπαδόπουλου και με βάση τις επιθυμίες του Δημήτρη Μελισσανίδη. Του ανθρώπου που είναι εκτελεστικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων. Του ανθρώπου που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Του ανθρώπου που ήταν υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Του ανθρώπου που εκπροσωπεί στην ΕΟΕ την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Του ανθρώπου που διετέλεσε διευθυντής στο γραφείο του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή. Του ανθρώπου που έχει διατελέσει προϊστάμενος στο αθλητικό τμήμα του ΑΝΤ1. Του ίδιου ανθρώπου που διετέλεσε διευθυντής Επικοινωνίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Κι όπως προαναφέραμε, του σημερινού εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, που πήρε το χρίσμα από τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ και προκάλεσε ουσιαστικά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία της ομοσπονδίας.
Ορίστε, εμείς ξοδέψαμε 150 λέξεις για να καταγράψουμε λιτά και περιεκτικά κάποιες από τις θέσεις του Φιλιππούση. Ο καθένας θα ήθελε να έχει στο βιογραφικό του τόσα αξιώματα. Γιατί, λοιπόν, δεν προκύπτει από τις μηχανές αναζήτησης το βιογραφικό του επονομαζόμενου και «Τζακ»; Διότι, πολύ απλά, αν ρωτήσει κάποιος τι έκανε ο λεγάμενος σε κάθε πόστο, η απάντηση θα είναι μονολεκτική: ΤΙΠΟΤΑ. Άρα, τι μπορεί να συμπεριλάβει στο βιογραφικό κάποιος με μία τόσο μεγάλη επιτυχία; Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λέξη στο προφίλ του στην επίσημη σελίδα της ΕΟΕ.
Περιστατικό
Κάποια στιγμή, βέβαια, θα τον γράψει και τον Φιλιππούση η Ιστορία. Αλλά όχι για θετικό λόγο. Να, για παράδειγμα, από τη θητεία του στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΠΟ, η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ότι ζήτησε τα χρήματα για τις εκτός έδρας αποστολές του με την Εθνική ομάδα, αν και όλα τα έξοδα ήταν πληρωμένα.
Είναι, πάντως, άνθρωπος που μαθαίνει ο Φιλιππούσης. Πήγε το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο και δεν ζήτησε οδοιπορικά από την ΕΟΕ. Συνεπώς, μπορεί να μάθει από τα λάθη στα οποία υπέπεσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τι έκανε ο Ιάκωβος; Προσυπέγραψε την έκδοση ανακοινώσεων από την ΕΠΟ για την επίθεση αγνώστων στο αυτοκίνητο του Αθανάσιου Κουτρίκη. Τη μία μέρα τα έβαλε η Ομοσπονδία με τα ΜΜΕ επειδή συνέδεσαν το περιστατικό με τη συμμετοχή του προέδρου Εφετών στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας. Την επομένη επιτέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις από την εποχή Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, τον Αύγουστο του 2019. Ενδεικτικές των καλών σχέσεων που είχαν έως προχθές οι δυο τους ήταν και οι διάφορες ατάκες του Φιλιππούση για τον ρόλο που έπαιξε ώστε να πάνε οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2023 στο Ηράκλειο. Μπορεί και να έχουν καλές σχέσεις, πέρα από τις ανακοινώσεις. Στην ΕΠΟ, άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι «μιλάει ο Ιάκωβος με τον Αυγενάκη». Προφανώς και δεν τα βγάζουν από την… κοιλιά τους.
Τα μαθήματα δημοσιογραφίας, βέβαια, τα έχει χρόνια στο DNA του ο Φιλιππούσης. Από τότε που τον έβαλε ο ΑΝΤ1 στο «ψυγείο» και χρειάστηκε να κολλήσει στο πλευρό του μακαρίτη Μίνωα Κυριακού για να επιστρέψει στο γυαλί. Αλλά δεν κράτησε πολύ και η δεύτερη θητεία του. Κι ενώ έφυγε από το κανάλι, μέσα σε ελάχιστες μέρες τον πήρε στο πλευρό του ως διευθυντή του ο Κοντονής, αν και ο Ιάκωβος έλεγε και εξακολουθεί να λέει ότι πολιτικά ταυτίζεται με τον χώρο που εξέφραζε η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά.
Ο Φιλιππούσης ακολούθησε τον Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά βρήκε την ευκαιρία και σαν άλλος Κώστας Βουτσάς τρούπωσε στην ΕΠΟ! Κι αφού τρούπωσε, δεν μπορούσε να τον κουνήσει κάποιος, διότι εξασφάλισε τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, όπως έλεγε ο Βασίλης Αυλωνίτης σε εκείνη την κλασική ταινία με τίτλο «Ένα έξυπνο, έξυπνο μούτρο». Εντάξει, δεν βγάζεις αυτό το συμπέρασμα από την πρώτη επαφή με τον Φιλιππούση, αλλά τελικά αποδεικνύεται ευφυής όταν πρόκειται να εξασφαλίσει τη στήριξη των… μεγάλων δυνάμεων. Εκεί που δημιουργείται πρόβλημα είναι όταν προκύπτει σοβαρή δουλειά. Όπως συνέβη με την επίθεση στο αυτοκίνητο του προέδρου Εφετών του Διοικητικού Εφετείου.
Μπροστά στη γενική κατακραυγή για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Φιλιππούσης ενέκρινε ανακοίνωση με την οποία παρέδιδε μαθήματα δημοσιογραφίας και προεξοφλούσε ότι θα εκτεθούν όσοι συνέδεσαν το περιστατικό με τη συμμετοχή του δικαστή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Η προανάκριση βρισκόταν στο αρχικό στάδιο, αλλά ο Ιάκωβος ήξερε!
Έπειτα, άρχισε να μνημονεύει διάφορες παλιές υποθέσεις. Επιτέθηκε στον Αυγενάκη και θέλησε να του στείλει μήνυμα… συμψηφισμού, ενώ ξύπνησε μνήμες από τον Άγγελο Φιλιππίδη. Ο άλλοτε πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε καλέσει κάποτε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να παρέμβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι, και η νυν διοίκηση της ΕΠΟ, με έγκριση του Φιλιππούση, κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει στην τάξη τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ναι, τον Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποίο φωτογραφιζόταν ο Ιάκωβος ως παλιόφιλοι. Όχι πολύ πίσω στον χρόνο. Πριν από δύο εβδομάδες κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες από το Ηράκλειο. Εκτός από μαθήματα δημοσιογραφίας, λοιπόν, παρέδωσε και σεμινάρια πολιτικής. Με συμβουλές προς το Μέγαρο Μαξίμου!
Ισορροπιστής
Τελικά, ο Τζακ αποδεικνύεται εξαιρετικός στην ισορροπία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Οπότε μπορεί κάποια μέρα να γίνει… Αλέξης Δέδες, τον οποίο ζήλεψε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ΕΠΟ. Ίσως επειδή το βιογραφικό του πρώην γενικού γραμματέα δεν ήταν ολίγο τίποτα με μπόλικο καθόλου…
Για το οργανόγραμμα της ομοσπονδίας δεν αναφέρουμε κάτι. Περιμένουμε να συγκεντρώσουμε τον συνολικό αριθμό εξωδίκων για να καταπιαστούμε με το άλλο μεγάλο κατόρθωμα του Φιλιππούση. Όπως δεν στεκόμαστε και στο αστείο επιχείρημα της τελευταίας ανακοίνωσης ότι «ο δικαστής παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους». Διότι αυτό δεν θα το πίστευε ούτε κάποιος που θα τον εμπιστευόταν, έστω και αν δεν έβρισκε στο Google ένα υποτυπώδες βιογραφικό του Ιάκωβου…