Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

“Ο φοίνικας της Γάζας”: Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Χαμάς για το μέλλον της Γάζας


Οι δημοτικές κυβερνήσεις της Γάζας που διευθύνονται από τη Χαμάς δημοσίευσαν το πρώτο τους επίσημο σχέδιο ανασυγκρότησης για τη Λωρίδα της Γάζας, ως τελευταία ένδειξη ότι η ομάδα σκοπεύει να είναι ηγετικός παράγοντας στην ανοικοδόμηση της περιοχής.
Τις τελευταίες ημέρες, η Χαμάς έχει επανεμφανιστεί ως η κύρια κυβερνητική αρχή της περιοχής, αναπτύσσοντας δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις σοβαρές στρατιωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 15μηνου πολέμου με το Ισραήλ .
Το έγγραφο 200 σελίδων, με τίτλο «Gaza Phoenix» (O φοίνικας της Γάζας) και κοινοποιήθηκε στο Sky News από έναν αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης της Χαμάς της πόλης της Γάζας, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης που δημοσιεύεται από την έναρξη του πολέμου.

Το Gaza Phoenix καθορίζει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη στην επικράτεια, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν.
Οι άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνουν την επισημοποίηση των στρατοπέδων αστέγων, την επισκευή νοσοκομείων, τον καθαρισμό των ερειπίων και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στον Παλιστινιακό θύλακα.
Υπάρχουν επίσης πολύ πιο φιλόδοξες μακροπρόθεσμες προτάσεις, όπως μια οικονομία με επίκεντρο τον τουρισμό, μια πράσινη ζώνη και ακόμη και τεχνητά νησιά τύπου Ντουμπάι.

Ένα τμήμα του φιλόδοξου σχεδίου περιλαμβάνει σχέδια για την «ανθεκτικότητα εν καιρώ πολέμου» και προτείνει την κατασκευή «υπόγειου συνδέσμου» (σήραγγες) μεταξύ όλων των πόλεων της Γάζας – μια πρόταση που πιθανόν να εξοργίσει το Ισραήλ, το οποίο έχει προσπαθήσει να καταστρέψει το υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.
Οι διεθνείς δωρητές είναι πολύ απίθανο να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις δραστηριότητες των δημοτικών κυβερνήσεων της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς, δήλωσε στο Sky News άτομο που γνωρίζει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης ωστόσο, το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από πολλές ομάδες βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέφερε η πηγή, οι οποίες έχουν ιστορικά συντονιστεί με τις τοπικές διοικήσεις της Γάζας.
Ξένοι δωρητές, όπως τα κράτη του Κόλπου, βλέπουν την ανοικοδόμηση ως ευκαιρία να ασκήσουν επιρροή στη μεταπολεμική Γάζα. Ωστόσο, έχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς ένα διεθνώς συμφωνημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο σταθερότητας, καθώς και διαβεβαιώσεις για κάποια παλαιστινιακή αυτονομία.
Προς το παρόν με την κατάπαυση του πυρός εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα βόρεια της Γάζας, καθιστώντας την ανοικοδόμηση της περιοχής ιδιαίτερα επείγουσα.
«Αν έρθουν, δεν θα βρουν πού να ζήσουν»
Ο Δρ Mohammad Salha, (Μοχάμεντ Σάλχα) ο διευθυντής του τελευταίου εναπομείναντος νοσοκομείου της Βόρειας Γάζας, δεν έχει δει τη γυναίκα και τα παιδιά του από την έναρξη του πολέμου. Ζούσε στο νοσοκομείο Al Awda, προσπαθώντας να το κρατήσει σε λειτουργία ενάντια σε όλες τις πιθανότητες ενώ η οικογένειά του μένει σε μια σκηνή στο νότο. Όποτε βρέχει, λέει, η σκηνή τους γεμίζει νερό.
«Θέλω να τους φέρω εδώ, αλλά δεν ξέρω πού να τους βάλω», λέει. “Τουλάχιστον εκεί έχουν μια σκηνή. Εδώ δεν υπάρχει μέρος που να βάλεις σκηνή. Είναι όλα ερείπια.”
Η κυβέρνηση της Γάζας εκτιμά ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αφήνοντας την περιοχή γεμάτη με περίπου 42 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών.
«Αν έρθουν, δεν θα βρουν πού να ζήσουν», λέει ο Μαχέρ Σάλεμ, 59 ετών, επικεφαλής σχεδιασμού της δημοτικής κυβέρνησης της πόλης της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς και συν-συγγραφέας του Gaza Phoenix.
Ο κ. Σάλεμ λέει ότι η ομάδα του προσπαθεί να προμηθευτεί σκηνές και τροχόσπιτα για να λειτουργήσουν ως προσωρινά καταφύγια και προετοιμάζει περίπου 20 τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας.
Το σχέδιο ανασυγκρότησης προσδιορίζει τέσσερις κύριες ζώνες για μεγαλύτερες κατασκηνώσεις, που θα χρησιμεύουν ως κέντρα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης. Οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί λόγω της γειτνίασής τους με ιατρικά κέντρα και των σχετικά χαμηλών επιπέδων ρύπανσης των υπόγειων υδάτων αφού το 95% της Λωρίδας της Γάζας έχει υπόγεια ύδατα τα οποία όμως περιέχουν επίπεδα νιτρικών αλάτων που θεωρούνται επικίνδυνα από τον ΠΟΥ, σύμφωνα με χάρτες που δημοσιεύονται στο έγγραφο.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει επίσης σοβαρές ζημιές στο δίκτυο διανομής νερού της Γάζας, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να λένε ότι το 70% του νερού που αποστέλλεται μέσω των σωλήνων χάνεται αυτή τη στιγμή λόγω διαρροής.
«Έχουμε περισσότερα από 100.000 μέτρα σωλήνων που έχουν καταστραφεί, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι σωλήνες για επισκευή», λέει ο κ. Σάλεμ, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τις υποδομές νερού στην πόλη της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο μεταλλικών σωλήνων στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυραύλων.Παρόμοιοι περιορισμοί σε άλλα είδη «διπλής χρήσης» ισχύουν από την έναρξη του πολέμου και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πριν. Οι συζητήσεις σχετικά με τη χαλάρωση αυτών των κανόνων μετά την κατάπαυση του πυρός είναι σε εξέλιξη, λέει ο κ. Σάλεμ.
Προσθέτει ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν άδεια εισαγωγής βαρέων μηχανημάτων, γεννητριών και ηλιακών συλλεκτών για την προσπάθεια ανοικοδόμησης. “Όλα είναι σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των υλικών. Αν δεν έχεις τα υλικά, δεν μπορείς να το κάνεις”.

Η Σάινα Λόου, εκπρόσωπος της οργάνωσης παροχής βοήθειας Shelter Cluster, λέει ότι οι περιορισμοί επηρεάζουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή βασικών καταφυγίων, όπως ξυλεία και στύλοι σκηνών. «Υπάρχει τόση αβεβαιότητα, που καθιστά πολύ δύσκολο για τον ανθρωπιστικό τομέα να προγραμματίσει εκ των προτέρων», λέει.
«Όποιος είναι ζωντανός, θα έρθει»
Ιδιαίτερα επείγουσες είναι οι επισκευές στα νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας. Το Al Awda είναι το μόνο λειτουργικό νοσοκομείο της περιοχής μετά από επανειλημμένες επιδρομές και επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις Kamal Adwan και Beit Hanoun και κατέστησαν εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία της Ινδονησίας και του Sheikh Hamad.
«O εξοπλισμός έχει καταστραφεί», λέει ο Δρ Σάλχα, διευθυντής του νοσοκομείου. «Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς παράθυρα, χωρίς πόρτες και με πεσμένα ταβάνια».
Πολλοί από τους χειρουργούς του νοσοκομείου έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Adnan Al Bursh, του οποίου ο ανεξήγητος θάνατος υπό ισραηλινή κράτηση ερευνήθηκε από το Sky News τον Νοέμβριο .
Παρά το γεγονός ότι τώρα έχει μόνο έναν χειρουργό, το Νοσοκομείο προετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού των ασθενών καθώς οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στο βορρά. «Όποιος είναι ζωντανός, θα έρθει», λέει.
Θα περάσουν μήνες μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία
Για όσους ζουν ήδη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, η άφιξη των παλιννοστούντων δημιουργεί τα δικά της προβλήματα.
Η καταστροφή σπιτιών στη Γάζα και οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που σκορπίστηκαν στους δρόμους της, ώθησαν πολλές οικογένειες να βρουν καταφύγιο στα σχολεία.
«Για περισσότερο από ένα χρόνο οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο και δεν είχαν καμία ευκαιρία να πάνε σχολείο γιατί όλα τα σχολεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγια», λέει ο κ. Σάλεμ. Η δορυφορική ανάλυση από την ομάδα βοήθειας Education Cluster δείχνει ότι το 88% των σχολείων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένου κάθε σχολείου στη Βόρεια Γάζα.
Ο κ. Σάλεμ πιστεύει ότι θα χρειαστούν από έξι έως 12 μήνες για να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Φοίνιξ της Γάζας, το οποίο δεν προβλέπει επανέναρξη του σχολείου εντός των επόμενων έξι μηνών με την αισιόδοξία ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλευτική, τα παιδιά της Γάζας θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα τραύματά τους. Προς το παρόν, το καλύτερο σενάριο για τα παιδιά της Γάζας είναι να εγγραφούν σε ένα από τα αυξανόμενα σχολεία σκηνών της περιοχής.

Με πληροφορίες από το Sky News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Πώς η Χαμάς απειλεί να αναγεννηθεί σαν φοίνικας από τις στάχτες της Γάζας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ