Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο Γ. Αμανατίδης απαντά στα 5Γιατί: Οι αντικρουόμενες απόψεις και οι εμμονικές πολιτικές του ΔΝΤ ευθύνονται για την καθυστέρηση της Αξιολόγησης

“Οι αντικρουόμενες απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών από την μιά και κυρίως οι εμμονικές πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου” ευθύνονται για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδη. Ερωτηθείς από τα “5Γιατί” του eReportaz για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ο Υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει πως “η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα έθετε τέλος σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας”.  Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ο κ. Αμανατίδης, τονίζει πως “μετά και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου (η Τουρκία) αντιμετωπίζει μια εσωτερική πολιτική κρίση, την οποία δεν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει”. Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, και αν σ’αυτήν χωρούν σενάρια “Ευρώπης πολλών ταχυτήτων” ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως “η λύση είναι να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να την μεταθέσουμε σε πολλαπλές ταχύτητες”.

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα η Αξιολόγηση; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές εκτιμήσεις από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της 2ης Αξιολόγησης , έχουμε ακούσει από 5 Δεκέμβρη μέχρι Μάη, τι ισχύει;

Κύριε Λέκκα, η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά και όσο περνά ο καιρός αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτό τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Οι αντικρουόμενες απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών από την μιά και κυρίως οι εμμονικές πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ως αποτέλεσμα όλη αυτήν την καθυστέρηση. Γνωρίζετε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε όλες αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθεί όσο το δυνατόν η απόσταση.

Όμως, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και τον επετειακό εορτασμό της Ρώμης, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την ανάγκη να επεκταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλα τα κράτη – μέλη και να στραφεί ουσιαστικά η Ευρώπη προς τις κοινωνίες και τους λαούς της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί; Βλέπετε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ; Όλη η Ευρώπη είναι απέναντί του…

Είναι γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα μετά και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αντιμετωπίζει μια εσωτερική πολιτική κρίση, την οποία δεν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει. Αυτή η αναταραχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας, τους οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση εξαγωγής της εσωτερικής έντασης.

Αυτό που παρακολουθούμε δηλαδή δεν είναι παρά η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας, μόνο που από πλευράς βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, αναλύοντας και αντιδρώντας σε συμπεριφορές και επιλογές των γειτόνων μας

Γιατί έχετε αποκλείσει τις εκλογές; Σε περίπτωση τελεσιγράφου από τους δανειστές πώς θα αντιδράσετε;

Γιατί αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ιδίως όταν αυξάνονται οι εστίες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Από την άλλη, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα έθετε τέλος σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας. Η χώρα χρειάζεται στην πραγματικότητα μια συνολική γραμμή άμυνας απέναντι σε “ασύμβατες” απαιτήσεις, στη διαμόρφωση της οποίας καλούμε σταθερά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει την εκλογή Σουλτς στη Γερμανία; Επενδύετε σ’αυτό το σενάριο;

Επενδύουμε στο σενάριο της περισσότερης κοινωνικής Ευρώπης, απέναντι σε ακραίες φωνές και μισαλλόδοξες απόψεις. Το κρίσιμο όμως είναι ότι επενδύσαμε πρώτοι και πολύ νωρίς σε αυτήν την οπτική μιας ανθρωποκεντρικής Ευρώπης με την υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν.

Τώρα γίνεται κατανοητό σε μεγαλύτερο βαθμό ότι ο εχθρός της Ευρώπης είναι η υπεράσπιση μιας στείρας πολιτικής λιτότητας έναντι τελικά των ίδιων των λαών της.

Γιατί η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ξανά σε δοκιμασία; 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης τι δεν έχει ωριμάσει; Περισσότερη ενοποίηση, πολλαπλές ταχύτητες ή τι άλλο; – Βλέπετε νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική;

Η λύση, Κύριε Λέκκα, είναι να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να την μεταθέσουμε σε πολλαπλές ταχύτητες. Η Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών απέναντι στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο της λιτότητας θα είναι ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των όποιων αντιξοοτήτων.

Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με το σεβασμό των Συνθηκών για όλα και από όλα τα κράτη – μέλη, με την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε διάφορα πεδία συνεργασίας, με την ισότιμη μεταχείριση, την αλληλεγγύη και την ειλικρινή συνεργασία πέρα από ομαδοποιήσεις, όπως λ.χ. Βορράς – Νότος.

Και πάνω από όλα με συντονισμένη προσπάθεια από όλους, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να γίνουν και πάλι μέρος του αξιακού συστήματος των λαών της Ευρώπης, χωρίς αμφισβήτηση και προβληματισμούς σε μια εποχή παγκόσμιων αλλαγών και αβεβαιοτήτων.

Αν η Ευρώπη υπερισχύσει ως αξία στον πλανήτη, να είστε βέβαιος ότι θα μεγαλουργήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ