Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ο Γ. Στουρνάρας για την «Γαλάζια Οικονομία» σε εκδήλωση του δήμου Πειραιά

H «Γαλάζια Οικονομία» διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, υπό την προυπόθεση οι τομείς της θα ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για να μειώσουν το περιβαλλοντικό και κλιματικό τους αποτύπωμα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με το Blue Innovators of Piraeus,

Για παράδειγμα η υπεραλίευση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους θαλάσσιους πόρους, οδηγώντας δυνητικά σε εξάντληση των αποθεμάτων και καταστροφή του οικοσυστήματος.

Με τον όρο «γαλάζια οικονομία» εννοούμε τις οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη θάλασσα και στις ακτές, όπως η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια, η υπεράκτια άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η ωκεάνια ενέργεια, η αφαλάτωση, η ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές και ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός.

Στον ορισμό της Γαλάζιας Οικονομίας περιλαμβάνονται επίσης και οι δραστηριότητες που είναι συναφείς με τις προαναφερόμενες, διότι χρησιμοποιούν προϊόντα ή/και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για αυτές. Τέτοιες είναι π.χ. η μεταποίηση αλιευμάτων, η θαλάσσια βιοτεχνολογία, η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, οι λιμενικές δραστηριότητες, οι θαλάσσιες επικοινωνίες, ο θαλάσσιος εξοπλισμός, η θαλάσσια ασφάλιση και η θαλάσσια επιτήρηση

Η «Γαλάζια Οικονομία» συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας και τη μεγάλη ακτογραμμή της, ενώ κλάδοι όπως η ναυτιλία, η λιμενική δραστηριότητα, ο παράκτιος τουρισμός, αλλά και η αλιεία έχουν σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στην προστιθέμενη αξία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, οι κλάδοι που εντάσσονται στην Γαλάζια Οικονομία απασχολούν περίπου 446.000 εργαζόμενους (11,4% του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο χώρας) και παράγουν περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (4,1% της συνολικής ΑΠΑ).

Μεταξύ των κλάδων που περιλαμβάνονται στη Γαλάζια Οικονομία, τη μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση έχει ο παράκτιος τουρισμός, καθώς το 2021 απασχολούσε το 83% των εργαζομένων στη Γαλάζια Οικονομία. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο «θαλάσσιοι έμβιοι πόροι» ανέρχονται στο 8% του εργατικού δυναμικού της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ τα μερίδια των υπόλοιπων κλάδων είναι πολύ μικρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η και 2η θέση αντίστοιχα ως προς τη συμβολή του παράκτιου τουρισμού στην ΑΠΑ και στην απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του 2021. Σημαντικά συμβάλλουν επίσης οι θαλάσσιοι έμβιοι πόροι και οι θαλάσσιες μεταφορές στην απασχόληση (όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 6η στην ΕΕ και για τους δύο κλάδους) .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΣΕΕ: Πώς αμοίβεται η 28η Οκτωβρίου

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 25 Οκτωβρίου



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ