Ποια ισπανική υποχώρηση; Η τουρκική λίρα ξεπέρασε τους Ισπανούς. Υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Με ευθύνη, ασφαλώς, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρία στελέχη της κεντρικής τράπεζας και διόρισε δύο προσωπικές επιλογές του. Όχι ότι είχε επιλέξει άλλος τους προηγούμενους, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται ο «Σουλτάνος», μάλλον υπέθεσε ότι πέρασε η… μπογιά των απολυθέντων.
Η Μεράλ Ακσενέρ, άλλωστε, αμφισβητεί ευθέως τη μνήμη του Ερντογάν. Χρησιμοποιεί, μάλιστα, όλη την ειρωνεία που διαθέτει, για να πλήξει καίρια τον Τούρκο πρόεδρο.
«Κύριε Ερντογάν, προφανώς έχεις άνοια, προφανώς έχεις σύνδρομο εξάντλησης, όπως το κόμμα σου. Έχεις κουραστεί πια», είπε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος και πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν δυσκολεύεται πλέον να θυμηθεί.
Συνιστώ στον Ερντογάν να μην παραμελεί τη βιταμίνη Β και να λύνει sudoku, αντί να παίζει μπάσκετ». Κατέστησε, μάλιστα, σαφές ότι το πρόβλημα στη μνήμη ενός προέδρου αποτελεί εθνικό ζήτημα.
Παραλήρημα
Τα λόγια της Ακσενέρ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το παραλήρημα του Τζιχάτ Γιαϊτζί. Ποιος είναι ο λεγάμενος; Ένας συνταξιούχος αντιναύαρχος που ονειρεύεται «γαλάζιες πατρίδες», καταγγέλλει ως «διεθνές έγκλημα» τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, θυμάται τη Μικρασιατική καταστροφή κατά το δοκούν και μας κατηγορεί ως… τεμπέληδες.
Πόσο είπαμε ότι έχασε η λίρα έναντι του δολαρίου; Η κατρακύλα ξεπέρασε σε έναν χρόνο το 20%. Και μιλάμε για μία χώρα που εκβιάζει κάθε τρεις και λίγο είτε με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού είτε με άλλους τρόπους.
«Είναι αδύνατο χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι τεμπέληδες, μόνον μιλάνε και δεν σκέφτονται τίποτε άλλο πέρα από τα λεφτά και τις διακοπές, να μας πολεμήσουν», είπε ο Γιαϊτζί στο κανάλι TVNET. Όποιος τον είδε, μάλλον θα έβγαλε το συμπέρασμα πως στα νιάτα του ήταν… λογιστής. Μιλάμε, όμως, για αντιναύαρχο σε σύνταξη. Στην προσπάθειά μας να δούμε με ποιον μοιάζει, μάλλον μπερδευτήκαμε. Αφενός, μας ερχόταν στο μυαλό ο Τούρκος ναύαρχος από τις «Σειρήνες στο Αιγαίο», ενώ έπειτα θυμηθήκαμε εκείνον τον μπουνταλά που είχε ανταγωνισμό με τον Γιώργο Κιμούλη στη συνέχεια της επιτυχημένης κινηματογραφικής σειράς.
Έπειτα, βέβαια, ο Γιαϊτζί πήγε ακόμα πιο μακριά τη βαλίτσα. Την έκανε βόλτα σε όλη τη Μεσόγειο. «Λένε ότι η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ τους στηρίζει. Αυτό είναι διεθνές έγκλημα και η Τουρκία θα πρέπει να το αξιοποιήσει. Με άλλα λόγια, απειλούν άλλες χώρες με τη χρήση πυρηνικών. Θα πρέπει να καταδικαστεί αυτό σαφώς και να καταγγελθεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε και χαρακτήρισε «διεθνές έγκλημα» τη σχέση που αναπτύσσουν Αθήνα και Παρίσι. Εδώ, βέβαια, έρχεται ο Τζον Τραβόλτα, ως ήρωας των ταινιών «Για δες ποιος μιλάει». Διότι ο συνταξιούχος ναύαρχος δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Είναι ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου. Εκείνης της απίστευτης συμφωνίας που κατάργησε την Κρήτη, λες και δεν υπάρχει. Όπως πρότεινε την… κατάργηση της Κύπρου για να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας και κοινών ΑΟΖ η Τουρκία και το Ισραήλ!
Ανακρίβειες
Ο Γιαϊτζί είναι, πλέον, πρόεδρος του Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ. Και με αυτή την ιδιότητά του βγαίνει και μιλάει. Αλλά δεν καταπιάνεται μόνο με τη θάλασσα. Ο άνθρωπος ζηλεύει τη δόξα των επικοινωνιολόγων, αλλά προφανώς και τους ιπτάμενους. Διότι πέρα από τις ιστορικές ανακρίβειες φρόντισε να στείλει μηνύματα και προς τους αεροπόρους της πατρίδας του.
«Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα έχουν πάντα τον πόλεμο στο μυαλό τους. Το 1919 η Ελλάδα, ακολουθώντας την ίδια τρέλα, κατέστρεψε ολόκληρο τον στρατό της. Ο στρατός της Τουρκίας υπό τον Ατατούρκ τούς αποτελείωσε. Αλλά κατάφεραν να αυξήσουν τα εδάφη της χώρας τους», είπε και μάλλον θα χρειαστεί την ίδια συνταγή που δόθηκε και στον Ερντογάν. Με παρόμοιες ενέργειες, για να φρεσκάρει τη μνήμη του.
«Να σταματήσουν οι πτέραρχοί μας να μιλούν στην τηλεόραση “οι Έλληνες πήραν αυτό και εκείνο”. Αυτά ρίχνουν το ηθικό του λαού.
Η πολεμική μας αεροπορία είναι κατά 30% ανώτερη της ελληνικής. Τα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού είναι 40 ετών, τα νεότερα είναι 20 ετών, αλλά τα εκσυγχρονίσαμε με τους μηχανικούς μας. Πρέπει να τα λέμε αυτά στον λαό», πρόσθεσε ο Γιαϊτζί. Τι να πούμε εμείς; Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Για να πετάξει. Ο ναύαρχος θυμίζει τις παλιές ιστορίες για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, στο οποίο έπαιρναν τον χειρότερο παίκτη και τον έχριζαν τερματοφύλακα. Κάπως έτσι πρέπει να έγινε ναύαρχος. Ιπτάμενος ήθελε να γίνει, αλλά δεν μπορούσε και τον έστειλαν στη θάλασσα, όπου δεν είχε και πολλά περιθώρια κινήσεων…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλορώσοι Ουκρανοί αυτονομιστές κρατούν ομήρους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε ξενοδοχείο
Κάρα Ρόμπινσον: Το 15χρονο κορίτσι που οδήγησε τον βιαστή του στην αυτοκτονία