Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο γιος ενός Έλληνα μετανάστη χωρίς… βρακί που εξόπλισε τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν

Το  2003 ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Τζορτζ Κράιλ, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο Πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον» («Charlie Wilson’s War»), διηγούμενος την ιστορία του Αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τσάρλι Γουίλσον, ο οποίος βοήθησε τη χρηματοδότηση μυστικών αμερικανικών υπηρεσιών κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Tου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆Η


Ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας Γκας Αβρακότος αποτέλεσε την αμερικανική εκδοχή του Βρετανού
Τζέιμς Μποντ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Αλ Κάιντα

Τα δικαιώματα του βιβλίου τα αγόρασε ο «δικός μας» Τομ Χανκς, ο οποίος και χρηματοδότησε την ομώνυμη ταινία πρωταγωνιστώντας ο ίδιος με την Τζούλια Ρόμπερτς. Τον ρόλο του ανθρώπου που μαζί με τον γερουσιαστή Τσάρλι Γουίλσον έστησαν τη μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση της CIA στα βουνά του Αφγανιστάν, του Γκας Αβρακότος (Gust Avrakotos), ενσάρκωσε ο αδικοχαμένος πλέον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

Ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας Γκας Αβρακότος αποτέλεσε την αμερικανική εκδοχή του Βρετανού Τζέιμς Μποντ. Τον αποκαλούσαν «Μίστερ Βρώμικο», καθώς όλοι ομολογούσαν τον αψύ και νευρικό χαρακτήρα του που δεν υπολόγιζε ποτέ την ιεραρχία. Ωστόσο ο Αβρακότος κατάφερε να δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το όνομά του διεκπεραιώνοντας την πιο ακριβή αποστολή στην ιστορία της CIA, χρησιμοποιώντας το 70% του προϋπολογισμού της.

Από τη Λήμνο

Γιος μιας φτωχής οικογένειας Έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο, γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μικρός το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του, δουλεύοντας αρχικά σε χαλυβουργείο και μετά πουλώντας τσιγάρα στις ταβέρνες της περιοχής. Αργότερα γύρισε στα θρανία και κατόρθωσε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1962.

Με το που αποφοίτησε, προσελήφθη από τη CIA, που εκείνη την περίοδο έδινε την ευκαιρία σε αποφοίτους πανεπιστημίου να εξελιχθούν μέσα στο Ίδρυμα του Λάνγκλεϊ. Με κύριο προσόν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Παρέμεινε στο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα έως το 1978, όταν ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον επειδή «κάηκε» ως πράκτορας από τις αποκαλύψεις του συναδέλφου του Φίλιπ Έιτζι. Ο Αβρακότος υπήρξε σύνδεσμος της CIA με τη χουντική κυβέρνηση και ειδικά με τον δικτάτορα Ιωαννίδη και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν εκείνος που συμβούλεψε τη χούντα να μη δώσει διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος, αλλά παρότρυνε τους συνταγματάρχες «να… εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρουν μπροστά τους».

Μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, από τη 17Ν, τον Δεκέμβριο του 1975, ζήτησε να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση για να ανακαλύψει τους δολοφόνους, αλλά το αίτημά του απερρίφθη λόγω του κακού του προφίλ. Η CIA τον θεωρούσε άξεστο και επιθετικό και τον απομάκρυνε από την «ευαίσθητη» μεταχουντική Ελλάδα δίνοντάς του μια θέση στον σταθμό της CIA στη Βηρυτό.

Στο γραφείο της Βηρυτού υπαγόταν και η περιοχή του Αφγανιστάν, στην οποία από το 1979 είχαν εισβάλει οι Σοβιετικοί για να υποστηρίξουν το φιλικό τους καθεστώς. Οι Αμερικανοί παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί προέδρου Κάρτερ συνέστησαν ένα γραφείο στον Λευκό Οίκο για την παρακολούθηση της κατάστασης, μιας κατάστασης που με την έλευση του Ρόναλντ Ρίγκαν αποφασίστηκε πως έπρεπε να αλλάξει για να αποσοβηθεί ο κομμουνιστικός κίνδυνος.

Με την υποστήριξη της πανίσχυρης επιτροπής του Κογκρέσου για τις μυστικές υπηρεσίες, της οποίας προϊστάμενος ήταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσάρλι Γουίλσον, προετοιμάστηκε μια γιγαντιαία, συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την ενίσχυση των Αφγανών Μουτζαχεντίν, που αντιστέκονταν στους Σοβιετικούς.

Ο Αβρακότος ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να τη φέρει εις πέρας. Πήγε στο Κάιρο και αγόρασε εκατοντάδες χιλιάδες Καλάσνικοφ από τα αποθέματα του αιγυπτιακού στρατού, ενώ, σε συμφωνία με τους Πακιστανούς, οι Μουτζαχεντίν εκπαιδεύτηκαν στο έδαφός τους από άνδρες της CIA.

Ο Μπιν Λάντεν

Ανάμεσά τους και ο νεαρός Οσάμα μπιν Λάντεν, δημιούργημα της CIA, ένας από τους πλούσιους Σαουδάραβες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Μουτζαχεντίν με τις ευλογίες της βασιλικής οικογένειας της χώρας του και με την καθοδήγηση της CIA!

«Μίλα στον βασιλιά για τους μουσουλμάνους αδελφούς του. Πες του ότι χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τις οικογένειές τους, ρούχα και όπλα… Πες του γίνει ο φύλακας της πίστης!» φέρεται να είχε πει τότε ο Αβρακότος στον διευθυντή της CIA Κέισι. Εκείνος το έκανε, αλλά δεν φανταζόταν τότε ότι ο νεαρός Οσάμα θα άλλαζε στρατόπεδο μερικά χρόνια αργότερα!

Το πρόβλημα της μεταφοράς του οπλισμού στα κακοτράχαλα εδάφη του Αφγανιστάν το αντιμετώπισε με ευφάνταστο τρόπο. Αγόρασε μουλάρια από την Κύπρο, τα φόρτωσε σε ένα καράβι και μέσω Πακιστάν τα πολεμοφόδια έφθασαν και στα πιο δυσπρόσιτα κρησφύγετα των ανταρτών.

Η χαριστική βολή για τους Σοβιετικούς ήρθε με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger» με τους οποίους προμήθευσε ο Αβρακότος τους αντάρτες. Οι πύραυλοι αυτοί προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στη σοβιετική αεροπορία.

Η ιστορία όπως γράφτηκε είναι γνωστή. Οι Σοβιετικοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, με το «Αφγανιστάν» να τους κοστίζει πάνω από 3 δισ. δολάρια τον χρόνο, χώρια τα πολλά θύματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να πάρει την απόφαση να αποσύρει τις σοβιετικές δυνάμεις από την περιοχή το 1989.

Έτσι γεννήθηκε η Αλ Κάιντα που, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μετατράπηκε σε αντίπαλον δέος για τους Αμερικανούς, ενώ στα χέρια της βρίσκονται πολλά από τα χιλιάδες όπλα που παρέδωσε ο Γκας Αβρακότος στους Αφγανούς.

Όσο για τον Αβρακότος, μετά την εμπλοκή του στον πόλεμο του Αφγανιστάν συνταξιοδοτήθηκε το 1989 και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και αναλυτής στη «News Corp» του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Επανήλθε για λίγο ως σύμβουλος στη CIA, το 1997, όταν στο τιμόνι της βρισκόταν ένας άλλος Ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Τένετ. Το 2003 αποσύρθηκε οριστικά και την 1η Δεκεμβρίου 2005 πέρασε στη μνήμη της Ιστορίας.

Αβρακότος
Ο Τομ Χανκς με τον Σέιμουρ Χόφμαν, πρωταγωνιστές στην ταινία
για το παρασκήνιο στο Αφγανιστάν

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενς Σπαν: Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι «η πανδημία των ανεμβολίαστων»

Στην επέτειο των 20 χρόνων από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους η ορκωμοσία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ