Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο Γκιουλέν κατακρίνει το πραξικόπημα στην Τουρκία & αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος ο οποίος, κατά την τουρκική κυβέρνηση, βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, και απέρριψε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες για ανάμιξή του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Ο ιμάμης, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει ως υποκινητή του πραξικοπήματος, ανέφερε σχετικά με το θέμα της έκδοσής του από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει, στην Τουρκία, μετά από αίτημα των τουρκικών αρχών, ότι: «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν. Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμιξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στο νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές».

Αναφερόμενος στην άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν σημείωσε ότι: «Κατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δε μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με τη στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας».

Απορρίπτοντας κάθε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος ιμάμης επεσήμανε ότι: «H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου».

Τέλος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Φετουλάχ Γκιουλέν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να τη στηρίζει: «Στήριξα επί πολύ καιρό το αίτημα της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελούσε και την πολιτική γραμμή του κράτους επί δεκαετίες. Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει δημοκρατική και να προασπίζει τις βασικές ελευθερίες. Αν η Τουρκία γινόταν μια χώρα μέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις ομάδες εκείνες που καταπιέζονται στη χώρα και να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν θα σεβασθεί τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως και τις υποσχέσεις του. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει πετύχει την ολοκλήρωση με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει θετικά την Τουρκία».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ