Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Την ενδεκάτη ατομική του έκθεση με τίτλο «εικόνες» εγκαινιάζει την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 ο γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου».

Τον τίτλο αυτό ο Βασίλης Παπασάϊκας δανείζεται από την ελληνική αρχαιότητα και χρησιμοποιεί για τετάρτη κατά σειράν φορά.

IMG_9658

Την έκθεση απαρτίζουν ένδεκα γλυπτά – εικόνες ανθρώπων οικείων του καλλιτέχνη, εκ του συνόλου των προσώπων, των συνιστώντων τον εσώτερο κόσμο ,μέσα στον οποίο διαβίει.

IMG_9671

Ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Χρύσανθος Χρήστου σχολιάζει για το έργο του Παπασάϊκα: «Μια γλυπτική παραδοσιακών τάσεων και προσωπικών αναζητήσεων, έχουμε με τα έργα του Βασίλη Παπασάϊκα. Αφετηρία του είναι η ανθρώπινη μορφή, το μορφοπλαστικό του λεξιλόγιο ρεαλιστικό, αλλά με εξαιρετικές προεκτάσεις. Στα έργα του ο καλλιτέχνης που διακρίνεται για την ποιότητα των περιγραμμάτων και τον χαρακτήρα των μορφών, κατορθώνει να μας δώσει ακόμη και τις εσωτερικές ψυχικές διαστάσεις των θεμάτων του. Αρκεί να δει τα έργα του, για να καταλάβει κανείς ότι είναι και προικισμένος και γνήσιος γλύπτης.»

IMG_9760

Ο Βασίλης Παπασάϊκας πιστεύει πως ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει ακριβώς το φιλοσοφικό φάσμα, το οποίο υπαγορεύει και οδηγεί κάθε του προσπάθεια για την επίτευξη του εικασμού. Στην αρχαιότητα το όνομα «εικών» αναφέρεται σε γλυπτικό έργο. Του ζωγραφικού έργου το όνομα είναι «γραφή ». Φρονεί δε, ότι ο δια του εικασμού σημαινόμενος κόσμος, σημαίνει τον ίδιο το δημιουργό και τούτο, κατ αυτόν, ενδιέφερε, ενδιαφέρει και θα ενδιαφέρει την ελληνική σκέψη και την εξ’ αυτής εικαστική τέχνη. Λέγει δε, σημαίνει, όχι συμβολίζει! Διότι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζει και δρα ένας εικαστικός είναι μια ακολουθία ομοκέντρων κύκλων κατά παραγωγήν προσώπων και καταστάσεων, εκ των οποίων η ψυχή του εν τω όντι καλλιτέχνου λαμβάνει τους κραδασμούς που κατευθύνουν την κάθε της προσπάθεια.

IMG_9771

Ο Βασίλης Παπασάικας γεννήθηκε το έτος 1956 στο χωριό Καινούργιο Τριχωνίδος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Θεοφανώ Παπασάϊκα. Σπούδασε σχέδιο στο προπαρασκευαστικό εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου και γλυπτική στο Α’ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του μνημειακά και προσωπικά ευρίσκονται σε πολλούς δημοσίους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ