Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα πως θα ξεκινήσει τη μεταφορά των περίπου ένα εκατομμύριο προσφύγων Ροχίνγκια που ζουν στο έδαφός του προς το απομονωμένο νησί Μπασάν Σαρ, στον κόλπο της Βεγγάλης.
Ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν το νησί ακατάλληλο καθόσον αυτό πλήττεται συχνά από κυκλώνες και πλημμύρες και κατηγορεί το Μπανγκλαντές πως δεν του έχει δώσει την άδεια να ελέγξει την «ασφάλεια» στο νησί και τις συνθήκες ζωής εκεί, ενώ τονίζει ότι οι πρόσφυγες “θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μια ελεύθερη και ενημερωμένη απόφαση για την μετεγκατάστασή τους, όπως επίσης και πως θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ιατρική περίθαλψη και να είναι σε θέση να φεύγουν από εκεί εφόσον το επιθυμούν”.
Οι περίπου 750.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια μιας μουσουλμανικής μειονότητας που αναγκάστηκε να φύγει από τη Μιανμάρ το 2017 λόγω των διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό και πολιτοφυλακές βουδιστών βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Εκεί ζούσαν ήδη από πριν περίπου 200.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες.
Μιλάνε τα Rohingya ή Ruaingga, μια διάλεκτο που διακρίνεται από άλλες που ομιλούνται στο Ρακίν και σε όλη τη Μιανμάρ. Δεν θεωρούνται μία από τις 135 επισήμως αναγνωρισμένες εθνοτικές ομάδες της χώρας, και από το 1982 έχουν στερηθεί την ιθαγένεια στη Μιανμάρ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απάτριδες.
Η μαζική αυτή εισροή προσφύγων οδήγησε στη δημιουργία τεράστιων καταυλισμών, όπου οι Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες, τις οποίες επιδείνωσε η πανδημία του κορωνοϊού.