Έναν απίστευτο τρόπο φαίνεται πως επέλεξε ένας ιερέας από τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να δείξει το φιλανθρωπικό του πρόσωπο και να σταθεί, όπως ισχυρίζεται στο πλευρό των πιστών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κατόρθωσε να εισβάλλει στα άδυτα των τραπεζικών συστημάτων και να χακάρει τους λογαριασμούς μεγάλου τραπεζικού ιδρύματος.
Της ΡΙΑΣ ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗ
Τι αποκαλύπτει, μέσα από τη φυλακή, στη «ΜΠΑΜ» ο 36χρονος που «έκλεβε» ηλεκτρονικά μεγάλη τράπεζα και έκανε διανομή φαγητού σε άστεγους και άπορους.
Ως άλλος «Ρομπέν των φτωχών», άρχισε να αποσπά σταδιακά χρηματικά ποσά τα οποία «μετέτρεπε» σε… φαγητό – και μάλιστα μέσω delivery- με αποδέκτες ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια, κατόρθωσε να αποσπάσει από την τράπεζα συνολικά 120.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούσε για να κάνει παραγγελίες φαγητού από γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα.
Πλατφόρμα
Η διαδικασία που ακολουθούσε είχε γίνει ρουτίνα. Έσπαγε κωδικούς «τρύπωνε» ηλεκτρονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια ανενόχλητος αποσπούσε μεγάλα ποσά.
Στη συνέχεια επικοινωνούσε με μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα διανομής φαγητού και προχωρούσε σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων. Οι μερίδες που συγκέντρωνε αναλογούσαν μόνο σε σπίτι που ο ιδιοκτήτης του ετοίμαζε πάρτι! Μάλιστα, άλλαζε συχνά τη διεύθυνση όπου αποστελλόταν το φαγητό, ώστε να μην κινεί υποψίες. Οι παραγγελίες του άγγιζαν ακόμη και τα 300 ευρώ.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας delivery «έτριβαν τα χέρια» τους για τις… χρυσές δουλειές και έτσι κανείς δεν είχε παράπονο.
Ο πρώην ιερέας συγκέντρωνε τα τρόφιμα και στη συνέχεια έπαιρνε τους δρόμους. Είχε «μαρκάρει» τις περιοχές όπου σύχναζαν άστεγοι και ως… από μηχανής θεός εμφανιζόταν μπροστά τους, μέσα στη νύχτα και τους μοίραζε τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Για πολύ καιρό, δρούσε ανενόχλητος ενώ, όπως υπολογίζεται το ποσό που κατόρθωσε να αποσπάσει από το τραπεζικό ίδρυμα ξεπέρασε τις 120.000 ευρώ!
«Αλήθειες»
Ο πρώην ιερέας μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star. Σήμερα, αποκλειστικά μέσα από τις φυλακές όπου βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος εδώ και 3,5 μήνες ανοίγει την καρδιά του και στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
«Η χαρά μου ήταν να βοηθώ τους συμπολίτες μου, ήμουν ιερέας, δεν κράτησα για μένα τίποτα. Η δουλειά του ιερέα για μένα ήταν λειτούργημα. Είχα χωρίσει με την πρεσβυτέρα μου και αποφάσισα να αφήσω τον κλήρο. Τότε άρχισα να ψάχνω τρόπους να βοηθήσω, να δώσω χαρά… όποτε αισθανόμουν καλά, με αυτή την πράξη. Έμπαινα, έβρισκα τους λογαριασμούς και αγόραζα φαγητό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το συγκέντρωνα σπίτι μου και το μοίραζα σε άστεγους και άπορες οικογένειες… Ξεκινούσα στις οκτώ το βράδυ και ήμουν στους δρόμους έως το πρωί. Οπου υπήρχε άστεγος, πήγαινα και άφηνα φαγητό. Όχι μόνο σε άστεγους, αλλά και σε οικογένειες που χρειάζονταν στήριξη. Γνώριζα, λόγω της ιδιότητάς μου, πολλούς τέτοιους ανθρώπους, που είχαν απευθυνθεί στην εκκλησία για βοήθεια. Το μόνο που είχα πάρει με τα χρήματα που απέσπασα από την τράπεζα ήταν ένα μηχανάκι. Τα μισά λεφτά που είχα χρησιμοποιήσει για την αγορά του, ήταν δικά μου. Στην πορεία, όμως ,κάποιος, του είχε βάλει φωτιά».
Μετανιωμένος
«Έχω μετανιώσει πάρα πολύ για τον τρόπο που επέλεξα να βοηθήσω τις άπορες οικογένειες. Ενιωθα ικανοποίηση όταν έβλεπα τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων, το χαμόγελό τους. ∆εν συγκρινόταν το συναίσθημα αυτό, με κανένα άλλο», λέει ο ίδιος μέσα από τη φυλακή κάνοντας σήμερα την αυτοκριτική του.
Όπως λέει, στο «στόχαστρο» του ίδιου και του συνεργάτη του, βρέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί που ήταν αναρτημένοι στο διαδίκτυο, από όπου και απέσπασαν χρηματικά ποσά ώστε να βοηθήσουν τους άστεγους της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, όπως αναφέρει ο ίδιος, κάποια πρόσωπα που όπως αποδείχτηκε στην πορεία ενεπλάκησαν στην ίδια απάτη, επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το χακάρισμα για προσωπικό τους όφελος.
Tα «λαγωνικά»
Στα ίχνη του 36χρονου σήμερα άνδρα, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τον κλήρο, βρέθηκαν τα «λαγωνικά» του ηλεκτρονικού εγκλήματος που σταμάτησαν τη… φιλανθρωπική δράση του. Σήμερα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές, αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπορεί να του στοιχίσουν από πέντε εως 15 χρόνια στη φυλακή.
«Καλώς διώκεται ένας άνθρωπος που έδρασε παράνομα κατά αυτόν τον τρόπο, δεν επικροτούμε αυτές τις μεθόδους. Η εκδοχή και τα λεγόμενά του, πάντως, για τη διανομή φαγητού στους φτωχούς, αποδεικνύονται από τις αποδείξεις φαγητού που πραγματοποιούσε μέσω ίντερνετ», σημειώνει ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου. Για την υπόθεση δεν έχουν εμφανιστεί μάρτυρες που να δηλώνουν πως βοηθήθηκαν από τον 36χρονο, όμως αυτό όπως εξηγεί ο συνήγορος υπεράσπισης, είναι απολύτως λογικό καθώς οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται πως θα έχουν μπλεξίματα ως αποδέκτες προϊόντων παράνομων ενεργειών.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί