Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο Ironman Γιάννης Βίδρας «σπάει» τις προκαταλήψεις για τον νεανικό διαβήτη

Έγινε Ironman για να σπάσει με τη σιδερένια του θέληση και τις αθλητικές του επιδόσεις την προκατάληψη που συνοδεύει τα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν από νεανικό διαβήτη και να ενώσει τη φωνή του με εκείνη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), για να στείλουν από κοινού το μήνυμα πως ο νεανικός διαβήτης είναι μια απόλυτα διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Όπως διηγείται στην «ΜΠΑΜ» με το τρίαθλο, θέλει να μάθει ο κόσμος πως «το σάκχαρο δεν είναι κάτι τόσο τρομερό, είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που αντιμετωπίζεται».


Ο πρεσβευτής της ΠΕΑΝΔ Γιάννης Βίδρας και τριαθλητής Ironman είναι πατέρας ενός 8χρονου κοριτσιού, της Όλγας, που διαγνώστηκε με νεανικό διαβήτη (τύπου 1) όταν ήταν μόλις 8 μηνών. Ελάχιστα περιστατικά έχουν διαγνωστεί σε τόσο μικρή ηλικία παγκοσμίως και, για να σπάσει τα ταμπού που συνοδεύουν τον διαβήτη τύπου 1, ο Γιάννης εδώ κι έξι χρόνια παίρνει μέρος στους πιο σκληρούς αθλητικούς αγώνες του κόσμου, τους αγώνες Ironman, διαδίδοντας πως ο διαβήτης δεν είναι «βάρος», αλλά ένας τρόπος να γίνει κάθε παιδί που νοσεί πιο δυνατό και να μάθει ότι τα πάντα στη ζωή αντιμετωπίζονται.

ΠΕΑΝΔ

Συνεισφορά

Εδώ και πολλά χρόνια αθλητής, ο Γιάννης Βίδρας αποφάσισε να ασχοληθεί με το τρίαθλο μετά τη διάγνωση της κόρης του, ώστε να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον διαβήτη τύπου 1 προωθώντας παράλληλα τη σημασία της άθλησης και της υγιεινής ζωής στα διαβητικά άτομα.

Φέτος έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τριάθλου Ironman, στη Γιούτα των ΗΠΑ. Ο αγώνας Ironman ξεκίνησε στο Waikiki της Χαβάης πριν από 42 χρόνια. Είναι ο πιο απαιτητικός μονοήμερος αγώνας, καθώς οι αθλητές καλύπτουν συνεχόμενα 3,8 χλμ. κολύμβησης, 180 χλμ. ποδηλασίας και έναν μαραθώνιο 42,2 χλμ.

Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση τριάθλου, έχει παρουσία σε πάνω από 55 χώρες και πιστό κοινό που ξεπερνά το 1.000.000 ενεργούς αθλητές και 5.500.000 φανατικούς θεατές που το ακολουθούν στις χώρες που διοργανώνεται.

Όπως μας διηγείται ο Γιάννης Βίδρας: «Ξεκίνησα το τρίαθλο, καθώς ήθελα να δείξω στην κόρη μου ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο και αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Φέτος τρέχω ως πρεσβευτής της ΠΕΑΝΔ και θέλω να μάθει ο κόσμος πως ο διαβήτης δεν είναι κάτι τόσο τρομερό, είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος που αντιμετωπίζεται. Η καμπάνια της ΠΕΑΝΔ με τίτλο ‘‘Η Δύναμη του Κύκλου μας’’ είναι εστιασμένη στην αποενοχοποίηση του διαβήτη και ως πρεσβευτής της καμπάνιας θα προσπαθήσω να μεταδώσω το μήνυμα ότι ο διαβήτης είναι δίπλα μας και μπορούμε να τον γνωρίσουμε, χωρίς να μας ξενίζει ή να μας φοβίζει».

Πρεσβευτής

Ο Γιάννης έγινε πρεσβευτής της ΠΕΑΝΔ γιατί μοιράζονται το ίδιο όραμα: Να δείξουν στο κόσμο ότι ο διαβήτης δεν είναι παρά μια απόλυτα διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση, η οποία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στις δραστηριότητες και τη ζωή των παιδιών και χάρη στην πρόοδο της επιστήμης θα έρθει η μέρα που κανένα παιδί δεν θα έχει την ανάγκη εξωγενούς λήψης ινσουλίνης, είτε από ένεση είτε από αντλία.
Ο Γιάννης και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν την Όλγα όπως κάθε παιδί της ηλικίας της, μαθαίνοντάς την να ζει με τον διαβήτη και προετοιμάζοντάς την ώστε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς προκαταλήψεις και με τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες. «Δεν επιτρέπουμε στον διαβήτη να γίνει η αίτια ώστε να αισθανθεί το παιδί μας μειονεκτικά, αλλά ούτε και να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το πρώτο πράγμα που μας είπε η γιατρός της Όλγας όταν διαγνώσθηκε ήταν: ‘‘Μην της φερθείτε ποτέ με ιδιαίτερο τρόπο λόγω του διαβήτη διότι πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι διαφορετική. Αν αντιληφθεί την αδυναμία σας αυτή, θα αρχίσει να σας χειρίζεται’’, και σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο. Για την Όλγα, ο διαβήτης δεν είναι ασθένεια ούτε βάρος, είναι ένας τρόπος για να γίνει πιο δυνατή και να μάθει ότι τα πάντα στη ζωή αντιμετωπίζονται», καταλήγει ο πατέρας της.

Πληροφορίες:

Η ΠΕΑΝΔ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, που ιδρύθηκε το 1983 από γιατρούς και γονείς παιδιών με ΣΔτ1, με κύριο σκοπό τη βελτίωση της υγείας, της περίθαλψης, της διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους ώστε να μπορούν να βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις και να οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον τους. Προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της πανελλαδικά σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔτ1, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολυάριθμες δράσεις υποστήριξης και εκπαίδευσης των πασχόντων, καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστήμονες κατασκεύασαν «ζωντανά αιμοφόρα αγγεία»

Βρετανία: Θανατηφόρα ασθένεια μετατρέπει τα περιστέρια σε «ζόμπι» (Βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ