Στις φυλακές θα οδηγηθεί ο 43χρονος καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος κατηγορείται ότι δηλητηρίασε μέχρι θανάτου, με αρσενικό την 34χρονη σύζυγό του, υπάλληλο στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και την 86χρονη γιαγιά της.
Μετά από μία απολογία που κράτησε για πάνω από δύο μήνες, ο ανακριτής πρότεινε την προφυλάκισή του ενώ ο εισαγγελέας έκρινε πως πρέπει να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.
Τελικά, χθες το μεσημέρι, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε να επιλύσει τη διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, αποφάσισε την προφυλάκιση του καθηγητή με τις Αρχές να χτυπούν την πόρτα του σπιτιού του 43χρονου.
Το χρονικό
Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό πως η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά παντός υπευθύνου για το μυστηριώδη, τότε, θάνατο των δύο γυναικών. Μιας γιαγιάς 86 ετών και της 34χρονης εγγονής της, μητέρας ενός ανήλικου παιδιού.
Οι δυο γυναίκες, γιαγιά και εγγονή είχαν χάσει τη ζωή τους, με διαφορά λίγων ημερών. Η 86χρονη γυναίκα πέθανε στις 19 Αυγούστου του 2013 ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου εξέπνευσε και η 34χρονης εγγονή της, μετά από μακρά νοσηλεία, στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Η εγγονή εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Ιουλίου του 2013 με συμπτώματα μυικής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στη βάδισή της. Στις 29 Ιουλίου μπήκε στη ΜΕΘ και μετά από νοσηλεία επτά ημερών, κατάφερε να βγει στις 04 Αυγούστου και μεταφέρθηκε και πάλι στην παθολογική πτέρυγα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της, στη ΜΕΘ απαγορευόταν η λήψη τροφής ή νερού από εξωτερικό παράγοντα. Και ενώ η κλινική εικόνα της εγγονής βελτιωνόταν συνεχώς, στις 12 Αυγούστου ξεκίνησαν και πάλι τα συμπτώματα διάρροιας και η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Στις 20 Αυγούστου εισήχθη ξανά στη ΜΕΘ και στις 23 Αυγούστου κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Πάραλληλα, η 86χρονη γιαγιά στις 11 Αυγούστου του 2013, παρουσίασε διάρροια και εμετούς τα οποία αρχικά προσπάθησε να αντιμετωπίσει με παυσίπονα. Η κατάστασή της, ωστόσο, επιδεινώθηκε στις 17 Αυγούστου και μία μέρα μετά εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία νευρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εκπνεύσει μέσα στο νοσοκομείο στις 19 Αυγούστου.
Εκταφή και ανίχνευση του αρσενικού
Όλο αυτόν τον καιρό που η 34χρονη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, οι εξετάσεις στο αίμα και τα ούρα της έδειχναν πως είχε προσβληθεί από κάδμιο, σε τοξικά επίπεδα. Στις 25 Νοεμβρίου, ωστόσο, διατάχθηκε η εκταφή των σορών των δυο γυναικών καθώς αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματα του καδμίου. Τότε και μετά από ειδικές εξετάσεις που έγιναν στις σορούς των δύο γυναικών ανιχνεύθηκε, για πρώτη φορά, η ύπαρξη αρσενικού σε υψηλά επίπεδα, στα σπλάχνα τους.
Επιπλέον, οπως επισημαίνουν στο protothema.gr έγκυρες πηγές, η ύπαρξη αρσενικού επιβεβαιώθηκε και από την επανεξέταση των δειγμάτων αίματος και ούρων που είχαν παρθεί από την 34χρονη κατα τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Με μία πολλή σημαντική και κρίσιμη, από τις ίδιες πηγές, επισήμανση. Από την επανεξέταση των δειγμάτων φαίνεται πως προέκυψε ότι ενώ τα επίπεδα αρσενικού είχαν πέσει κατά την πρώτη παραμονή της 34χρονης στη ΜΕΘ, όπου απαγορευόταν η λήψη τροφής και νερού από εξωτερικό παράγοντα, εκτοξεύθηκαν στα ύψη στις 15 Αυγούστου, τις ημέρες δηλαδή που είχε μεταφερθεί στην παθολογική πτέρυγα.
Η Ρωσίδα σύντροφος και το δεύτερο παιδί
Για τον 43χρονο λέκτορα του ΑΠΘ και την 34χρονη σύζυγό του, υπάλληλο στη βιβλιοθήκη του ίδιου πανεπιστημίου, όλα έμοιαζαν ιδανικά. Είχαν φέρει στον κόσμο ένα παιδάκι και όπως λένε άνθρωποι που ήταν κοντά στο ζευγάρι, έκαναν προσπαθείες για να αποκτήσουν και δεύτερο. Κάπου στην πορεία όμως τα πράγματα φαίνεται πως πήραν άλλη τρόπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ανάκριση φαίνεται πως προέκυψε ότι ο 43χρονος άνδρας σύναψε μία νέα σχέση με μια κοπέλα από τη Ρωσία, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος με την 34χρονη σύζυγό του. Μετά το θάνατο από αρσενικό της συζύγου του, ο καθηγητής άρχισε να συζεί με τη Ρωσίδα σύντροφό του και πολύ γρήγορα απέκτησαν και ένα παιδί, το δεύτερο για το λέκτορα του ΑΠΘ.
Ο ίδιος, φέρεται να υποστηρίζει πως η σχέση αυτή ξεκίνησε μετά το θάνατο της γυναίκας του και πως δεν έχει καμία σχέση με τη δηλητηρίασή της από αρσενικό. Τα στοιχεία, ωστόσο, που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, τοποθετούν την έναρξη της συγκεκριμένης σχέσης νωρίτερα του θανάτου της άτυχης 34χρονης.
Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος
Ο 43χρονος καθηγητής, κατά την απολογία του στον ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του. Μάλιστα, χαρακτήρισε ατύχημα, το θάνατο των δυο γυναικών από αρσενικό, αποδίδοντας τον, τόσο στην αυξημένη μόλυνση από νερό στην εξοχική τους κατοικία στη Χαλκιδική όσο και στη μόλυνση από συγκεκριμένες τροφές, λόγω της ιδιαίτερης διατροφής που ακολουθούσαν γιαγιά και εγγονή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Πρώτο θέμα