Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο Κίσινγκερ προειδοποιεί τον Μπάιντεν για ενδεχόμενο πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην ξέρει ή να μην έχει ακούσει τον Χένρυ Κίσινγκερ.

Ο  Κίσινγκερ μετά το 1969, ήταν ο υπεύθυνος για το «άνοιγμα» των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ και την ύφεση (détente) της ψυχροπολεμικής ρητορικής και έντασης με τη Σοβιετική Ένωση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ως αποτέλεσμα των επαφών του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Τσου Ενλάι συμφωνήθηκε μία ενιαία αμερικανοκινεζική αντισοβιετική στρατηγική στα πλαίσια κοινών κρατικών συμφερόντων.

Ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί απόδειξη της υπεροχής των συμφερόντων έναντι της ιδεολογίας στην χάραξη διεθνούς πολιτικής. Λόγω δε της συμβολής του στην κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1973. Ταυτόχρονα, όμως, υπό την καθοδήγησή του η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε αποφασιστικά διάφορα αυταρχικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων η ελληνική Χούντα των Συνταγματαρχών και η χούντα του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή.

Ο Κίσινγκερ, μετά την εκλογή του Κάρτερ στην προεδρία, ίδρυσε εταιρεία παροχής συμβουλών και συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε συνέντευξή του λοιπόν ο παλαίμαχος της εξωτερικής πολιτικής στο  Bloomberg είπε ότι η νέα  κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα που διαταράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας  Τραμπ και τώρα κινδυνεύουν από το να ξεσπάσει μια κρίση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

«Αν δεν υπάρχει κάποια βάση για κάποια συνεργασία, ο κόσμος θα καταλήξει σε μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Κίσινγκερ κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum. Είπε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση «ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί» από εκείνη των προηγούμενων εποχών.

«Η Αμερική και η Κίνα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την αντιπαράθεση και διεξάγουν τη διπλωματία τους με αντιπαράθεση», δήλωσε ο 97χρονος πια Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News John Micklethwait. «Ο κίνδυνος είναι ότι θα προκύψει κάποια κρίση που θα περάσει  από τη ρητορική σε μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση».

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ