Κύκλωμα που δρούσε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία «βάφτιζε» μεγάλες από τη Βουλγαρία ποσότητες αλκοόλ ελληνικές, αλλάζοντας τις ετικέτες κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον δύο φορές, και ταυτόχρονα εκτοξεύοντας την τιμή.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Χρυσές δουλειές για κύκλωμα που «βάφτιζε» φιάλες με περιεχόμενο αμφιβόλου ποιότητας με ονόματα από γνωστές μάρκες ποτών και τροφοδοτούσε με αυτές μεγάλα νυχτερινά κέντρα και κάβες της χώρας!
Από τις αποθήκες «φρούρια» σε περιοχές της Αττικής οι παραποιημένες φιάλες διοχετεύονταν σε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά μαγαζιά της Ιεράς Οδού, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, υπό τους ήχους των τραγουδιών νεαρής ανερχόμενης τραγουδίστριας αλλά και dj με μακρά πορεία στη νύχτα, τη διασκέδαση και την τηλεόραση, μέχρι και σε κάβες της γειτονιάς. Όλα αυτά όμως μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας έβαλαν τέλος στη δράση τους και οι 21 συλληφθέντες πήραν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022 και πλημμύριζε την ελληνική αγορά με τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, σχετικά με τις οποίες κανείς δεν γνώριζε αν η μόνη παρανομία ήταν η αλλαγή των ετικετών ή και το περιεχόμενο των μπουκαλιών.
Ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος θεωρούνται από τις Αρχές δύο άτομα τα οποία ήταν γνωστά στην πιάτσα με τα ονόματα ο «κοντός» και ο «χοντρός». Η σύζυγος του ενός διατηρεί νόμιμη επιχείρηση διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Δυτική Αττική, και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία και την έρευνα των Αρχών, δεν γνώριζε το παραμικρό για την παράνομη δράση του συντρόφου της και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου όταν στην Οικονομική Αστυνομία έφτασε μια πληροφορία που έλεγε ότι «ένας αλλοδαπός διακινούσε ποσότητες αλκοόλ στην περιοχή της Ομόνοιας». Από μόνη της δεν έδειχνε να οδηγεί σε κάποια σοβαρή υπόθεση, αλλά οι αστυνομικοί δεν την άφησαν. Εντόπισαν τον Πακιστανό και ξεκίνησαν να τον παρακολουθούν. Βρήκαν τον προμηθευτή του αλκοόλ, το σημείο απ’ όπου το έφερνε, την αποθήκη όπου ήταν κρυμμένες οι μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και την νταλίκα που τις ξεφόρτωνε αρχικά σε μια αποθήκη στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας και στη συνέχεια σε άλλες δύο, στη Μεταμόρφωση και στου Ρέντη.
Τσιλιαδόροι
«Για να πλησιάσει κανείς σε αυτές τις αποθήκες ήταν σχεδόν αδύνατο. Δεν είχαν παράθυρα, είχαν κουρτίνες που έκρυβαν το εσωτερικό τους, κάμερες αλλά και τσιλιαδόρους ώστε να ελέγχουν οποιαδήποτε κίνηση», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Κάθε εβδομάδα, όπως προέκυψε και από τη φυσική παρακολούθηση των αστυνομικών, το κύκλωμα έφερνε τουλάχιστον 12 παλέτες με ποτά και τις αποθήκευε στους συγκεκριμένους χώρους. Εκεί ξεκινούσαν το «ξύσιμο» των βουλγαρικών ετικετών και η τοποθέτηση των ελληνικών αλλά και η αλλαγής της τιμής. «Ένα μπουκάλι που η τιμή του στη Βουλγαρία έκανε π.χ. εννέα ευρώ, στο ράφι της κάβας που έχουμε στη γειτονιά μας έφτανε τα 17 ευρώ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσα ήταν τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης», λέει στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Τις μεταφορές από τη Βουλγαρία το κύκλωμα εμπιστευόταν να τις κάνει ένας συγκεκριμένος οδηγός, που κατέληγε στην αποθήκη της Εύβοιας, με πολλά μέτρα προφύλαξης, ώστε να κρατούν τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά.
Διασυνδέσεις
Οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα δύο πρόσωπα που διαχειρίζονταν τις δύο αποθήκες. Οι πελάτες τους ήξεραν με τα παρατσούκλια τους, «κοντός» ήταν ο υπεύθυνος για την αποθήκη στη Μεταμόρφωση και ο «χοντρός» της αποθήκης στην περιοχή του Ρέντη. «Ο αποκαλούμενος ‘‘κοντός’’ ήταν ο άνθρωπος που είχε τις διασυνδέσεις να φέρει τα αλκοολούχα ποτά από την Βουλγαρία, ενώ και πριν από περίπου δυο χρόνια είχε ξανασυλληφθεί από την υπηρεσία μας για παρόμοια αδικήματα. Ο ‘‘χοντρός’’ είχε το δίκτυο προκειμένου να διακινεί τα μπουκάλια στις επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ηλεία», λέει αστυνομικός που πέρασε πολλές εβδομάδες με τη μελέτη της υπόθεσης. Ο συγκεκριμένος μάλιστα, θέλοντας να προσδώσει νομιμοφάνεια στις δραστηριότητές του, «επένδυε» μέρος των χρημάτων του στην ανέγερση πολυκατοικίας στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. «Από την εικόνα και τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει οι συναλλαγές γίνονταν μόνο με μετρητά. Είναι πλέον στα χέρια της κύριας ανάκρισης να διαπιστώσει τη νομιμότητα και την προέλευση των χρημάτων», λέει στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας. Τα κέρδη από τον καθημερινό τζίρο τα έπαιρνε στα χέρια του σε προκαθορισμένο ραντεβού που είχε με άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 19.588 φιάλες αλκοολούχων ποτών
• 50.000 ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών
• Δύο φορτηγά και πέντε ΙΧ οχήματα
• 7.144 ευρώ
• 30 κινητά και πλήθος εργαλείων και σημειώσεων
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα από την αρχή της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε περισσότερες από 500.000 φιάλες που αντιστοιχούν σε ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παράνομου κέρδους».
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε στον ανακριτή.