Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κρεμαστινός, η σύζυγος και το Blue Pine

Στο πιο ετοιμοπόλεμο νοσοκομείο της Ελλάδας, τον «Ευαγγελισμό», που μέσα σε μια ημέρα μετατράπηκε σε νοσοκομείο Covid19, με την ακούραστη καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια της ΜΕΘ και τη σύζυγό του καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού στο πλευρό του, έδωσε την τελευταία μάχη της ζωής του ο εμβληματικός καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Της Αλεξίας Σβώλου

Μια σκληρή, άνιση μάχη με τον φονικό κορωνοϊό διάρκειας 43 ημερών που έληξε άδοξα την Παρασκευή 8 Μαΐου, όταν μια ακριβώς εβδομάδα μετά τα 78α γενέθλια του (την Πρωτομαγιά) ο αείμνηστος καθηγητής Καρδιολογίας άφηνε την τελευταία του πνοή στην Εντατική. Ολο αυτό το διάστημα, που η βαριά λοίμωξη με τον κορωνοϊό επιδεινωνόταν, μόνο η καρδιά του Δημήτρη Κρεμαστινού άντεχε και τον κρατούσε στη ζωή με νύχια και με δόντια, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη Κυριακή η «ΜΠΑΜ» σε αποκλειστικό της δημοσίευμα.

Ο αείμνηστος Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός παρέμεινε διασωληνωμένος με τραχειοστομία στη ΜΕΘ, όπου γιατροί και Διοικητικό προσωπικό από τον «Ευαγγελισμό» αλλά και το νοσοκομείο «Αττικόν» με το οποίο ο καθηγητής Καρδιολογίας συνέδεσε άρρηκτα την επιστημονική του πορεία είχαν πλέον απελπιστεί. Οι προσπάθειες των τελευταίων ημερών που έγιναν για ανάνηψη βούλιαξαν στο κενό και ο καθηγητής που δεν μπορούσε πλέον να ξυπνήσει από την βαθιά καταστολή ταξίδεψε από το Πάνθεον της Επιστήμης και της Πολιτικής όπου διέπρεψε για δεκαετίες στη γειτονιά των αγγέλων.

Κοκτέιλ θανάτου

Πριν από 15 μέρες είχε χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό ο στενός του φίλος και συνεργάτης της συζύγου του Ευάγγελος Σπανός, ιδρυτής της αυτοκρατορίας της Βιοϊατρικής, χτυπημένος κι αυτός από τον φονικό ιό που έπληξε την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής, δημοσιογραφικής κι επιστημονικής ελληνικής κοινότητας εκεί το Σαββατόβραδο των Αγίων Θεοδώρων (7/3) στο πάρτι δείπνο του καθηγητή Ιατρικής Θάνου Δημόπουλου στο Κηφισιώτικο ρεστοράν «BluePine». Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κόλλησε τη λοίμωξη από τη σύζυγό του Τζένη, επιστημονική υπεύθυνη του Ομίλου της Βιοϊατρικής, η οποία με τη σειρά της κόλλησε από τον Βαγγέλη Σπανό. Μόνο τραγική ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δύο εμβληματικές προσωπικότητες της Ελλάδας, ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την αυτοκρατορία των διαγνωστικών κέντρων κάνοντας την πρόληψη πράξη και ο καθηγητής καρδιολογίας, πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που έδωσε σκληρές μάχες στη Βουλή και στα επιστημονικά fora, κατά του καπνίσματος και υπέρ της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και οι οποίοι ακολούθησαν κοινή πορεία στη διαδρομή της ζωής τους, βρέθηκαν στενά συνδεδεμένοι με τη φονική αλληλουχία του κορωνοϊού στον θάνατό τους.

Η προσφορά του

Ο πρώην βουλευτής και αείμνηστος καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο της Καρδιολογίας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, με τις οποίες εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Κρεμαστινός συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του Ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου της Ρόδου. Το νησί όπου μεγάλωσε, το αγάπησε πολύ κι έφερε μεγάλα καρδιολογικά Συνέδρια στην ηλιόλουστη Ρόδο, αναδεικνύοντάς την ως ελκυστικό συνεδριακό προορισμό στα πέρατα του κόσμου. Είχε πάντα τα Δωδεκάνησα στην καρδιά του και τη λιτή αθλητική ζωή πρότυπό του. Αυτή η λιτή αθλητική ζωή, με την οποία έχτισε μια καρδιά από σίδερο τον κράτησε τόσες μέρες ζωντανό στο νοσοκομείο όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν μέρα με την ημέρα αλλά τελικώς δεν μπόρεσε να κάνει το θαύμα. Οι περισσότεροι Έλληνες τον θυμούνται στη Βουλή και στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια να συμβάλλει στην αλλαγή του καρδιολογικού χάρτη της χώρας και να αφήνει το έντονο αποτύπωμά του σε ένα μεγάλο επίτευγμα: Τη σωστή αντιμετώπιση του βασικού παγκόσμιου «φονιά», του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Εγώ πάλι, ως δημοσιογράφος Υγείας θα τον θυμάμαι στις συνεντεύξεις Τύπου να υπογραμμίζει ότι η πρόοδος της Ιατρικής στην Καρδιολογία μείωσε τουλάχιστον κατά 40% τη θνητότητα και πρόσθεσε ολόκληρες δεκαετίες ποιοτικής ζωής στους καρδιολογικούς ασθενείς, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αντίστοιχη πρόοδος στον καρκίνο κατάφερε να εξασφαλίσει από 6 έως 13 μήνες ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς.

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

Τη λύπη του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, εξέφρασε την θλίψη της ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δωδεκανήσιος Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε καθηγητής Ιατρικής, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και βουλευτής. Και σε όλα τα πεδία άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας». Συγκινητική ήταν η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, που τόνισε: «Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή, αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό. Ήταν «ο δικός μας γιατρός». Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές  κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της  χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου. Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του». Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί σήμερα το απόγευμα στη Ρόδο

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ