Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
«Βιώσαμε τον όλεθρο σε πολλές περιοχές και τελευταία, δυστυχώς, στη Ρόδο. Το νησί πληγώθηκε από τις πυρκαγιές. Εξακολουθούμε, δυστυχώς, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, να πρέπει να διαχειριστούμε διαρκείς αναζωπυρώσεις» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Ευτυχώς, παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς, δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένα σοβαρός τραυματισμός» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό.
Σημείωσε πως στη Ρόδο χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η προσπάθεια της Πολιτείας αναγνωρίστηκε από όλους, ακόμη και τους τουρίστες, χιλιάδες εκ των οποίων διασώθηκαν στο πλαίσιο των εκκενώσεων που έγιναν σε οικισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύτιμο το 112. «Έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να οργανωμένες εκκενώσεις». Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό, είπε συγκεκριμένα.
«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές».
Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.
«Αυτή την δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων μακάρι να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», είπε.
Θα θυμάστε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα, όμως για να υπάρξει αυτό το δικαίωμα αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη φορά που προσπαθήσαμε, αλλά συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε «από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε 2 φορές να δώσει το δικαίωμα σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά μένουν στο εξωτερικό. Όμως για να υπάρξει η συναίνεση αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος υιοθέτησε πολλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Η 2η προσπάθεια συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης.
Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι κίνηση πατριωτική και αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Η πατρίδα μας ήταν απ τις ελάχιστες που δεν έδινε την διευκόλυνση στους εκτός Ελλάδας εκλογεί2ς να ψηφίζουν
Ταυτόχρονα είναι μια κίνηση δημοκρατική.
Έγινε φανερό ότι οι όροι και προϋποθέσεις απέκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες από την συμμετοχή τους στις εκλογές.
Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται με την απλοποίηση των διαδικασιών/ Ολοι όσοι είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Το θεμέλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκλογέων ανεξάρτητα από το που ζουν.
Η πρωτοβουλία μας απαντά σε διαχρονικό αίτημα της εποχής και της Διασποράς που αναζητεί διαρκώς να ενταχθεί πιο δημιουργικά στον εθνικό κορμό.
Είναι ζήτημα που πιστεύω ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει την δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους αλλά χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να κάνουμε πράξη αυτή την υποχρέωση. Είναι και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Με την υφιστάμενη κατάσταση όποιος έχει τα χρήματα μπορεί να αγοράσει το εισιτήριο και να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει.
Πλέον κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη του στη θεσμική αλλαγή υπέρ της Διασποράς.
Θα ήθελα να το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους και να στείλουμε ομόθυμο μήνυμα ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει εθνικό περιεχόμενο και δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας.
Βέβαια είναι και μήνυμα ότι δεν υ[υπάρχουν ψηφοφόροι 2 ταχυτήτων πολύ περισσότερο όταν η ομογένεια αποτελεί την φωνή και ψυχή του έθνους στο εξωτερικό.
Η πρωτοβουλία ξεπερνά την απλή απόδοση ενός δικαιώματος. Θέλουμε την πιο ενεργή συμμετοχή των Απόδημων στα εσωτερικά ζητήματα. Θέλουμε να ενισχύσουμε και την εσωτερική πολιτική με τις εμπειρίες που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό.
Όλοι ανεξάρτητα από το που βρίσκονται αποτελούν πρεσβευτές της χώρας οι οποίοι γίνονται και μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Το χρέος μας αφορά και τους νέους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Σε όλα τα παιδιά που πρόκοψαν όπου εγκαταστάθηκαν. Σε όλα αυτά τα παιδιά λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας. Τους θεωρούμε ελπίδα του αύριο με ανοικτή την πόρτα της επιστροφής.
Αυτή η βοή των γεγονότων πράγματι κατάφερε να περάσει την πόρτα της Βουλής. Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό το βήμα».
Κόντρα με Βελόπουλο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Θέλω να μιλήσω και για τις 3 διαφωνίες που δεν επιτρέπουν να κάνουμε ομόθυμα αυτό το βήμα.
Δεν θα ασχοληθώ με τις θέσεις ΚΚΕ που ακολουθεί δρόμο μοναχικού αναχρονισμού.
Να σχολιάσω την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο γιατί κόντρα στην δέσμευσή τους για δημιουργική αντιπολίτευση αλλά γιατί είναι δέσμια του κακού παρελθόντος. Έχουν περάσει τόσα και τόσα για το κόμμα σας και εξακολουθείτε να καταθέτετε τροπολογίες που έχουν καταψηφιστεί.
Έχει καταδικαστεί η πρόταση να μην προσμετράται η ψήφος των Απόδημων στο αποτέλεσμα της επικρατείας. Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρεία του κόμματος αν συμφωνούν με αυτή την στάση. Να μας δείξουν αν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και αν αφουγκράζονται την επιθυμία των Απόδημων συμπατριωτών μας.
Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η πλειοψηφία δεν χρειαζόμαστε την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν αλλάζατε στάση. Ίσως να παίρνατε καλό μάθημα αν βλέπατε την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι πολύ πιο υπεύθυνη από εσάς.
Η ιστορία θα κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο.
Τι να πω για εσάς κ Βελόπουλε. Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την είχατε ψηφίσει πέρυσι. Τώρα ψηφίζετε «παρών».
Μάλλον εσείς οι πατριώτες. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7 που πήρατε από τους Απόδημους Έλληνες για την αλλαγή στην στάση σας. Εσείς οι πατριώτες. Αμαν πια με τους πατριώτες της φακής.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την επιστολική ψήφο όταν θα είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε τεχνικά.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την συζήτηση και αν υπάρξει διάθεση από τα άλλα κόμματα για να βρεθούν 200 ψήφοι θα την προκαλέσουμε».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να κλείσω μεταφέροντας απόσπασμα από ένα απόσπασμα από σχόλιο γνωστού καλλιτέχνη:
Υπάρχουν απόδημοι που ζουν εκτός Ελλάδας αλλά και απόδημοι που ζουν εντός Ελλάδος. Αλλά οι τελευταίοι δεν ζουν πουθενά. Είναι διαρκώς εκτός τόπου και χρόνου. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν οι εντός χώρας απόδημοι ψηφίζουν για να μην ψηφίζουν οι εκτός.
Μόνο εδώ κάποιοι δικοί μας δεν θέλουν να ψηφίζουν οι ομογενείς μας ίσως γιατί ξέρουν ότι αυτοί έχουν δει τον κόσμο, καταλαβαίνουν και δεν τρώνε σανό. Ξεπερνά κάθε έννοια θράσους κάποιοι πολιτικοί να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες που ζουν εξωτερικό. Αυτά λέει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Έχουμε την ευκαιρία σήμερα να προωθήσουμε ρύθμιση τολμηρή χωρίς κομματικό χρώμα αλλά με εθνικό πρόσημο. Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση των εμποδίων των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με απλό και σαφή τρόπο με ένα νόμο και ένα άρθρο».